Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K propagandě proti islámu

Jako pamětník a světoběžník bych rád sdělil své připomínky k různým tendencím označovat učení koránu za zdroj terorizmu a nesnášenlivosti, jak to činí např. nizozemský politik Geert Wilders. S politováním je nutno konstatovat, že jeho přístup je provokující až útočný a navíc nespravedlivý.

Celkem 11 let jsem pracoval v arabském prostředí a nemohu říci, že bych pociťoval nějaké nebezpečí nebo újmu pramenící z učení koránu, naopak. Člověk přicházející z jiného prostředí si ovšem musí uvědomit, že je třeba v plné vážnosti respektovat jejich víru. Není to jako u nás, kde se křesťanská víra může volně zlehčovat až vysmívat, je třeba vzít na vědomí, že muslim bere svoji víru vážně, smrtelně vážně. Je po této stránce nesmírně citlivý a v případě jejího znevažování může se stát až agresivní.

Není jasné, čeho chce pan Wilders a podobní kampaní proti koránu dosáhnout, zda vyřešení problémů s přistěhovalci do Holandska nebo upozornit svět na nebezpečí koránu jako zdroje terorizmu. V obou případech je jeho úsilí kontraproduktivní a jedině zvyšuje napětí mezi světem křesťanským a muslimským.

Otázka terorizmu je složitá. Nejspíše bude platit, že k teroru se uchyluje ten, kdo se svými požadavky nebyl brán vážně a záležitost , která je pro něj zásadního významu, je stále nevyřízena. Zpravidla jde o hnutí, které nemá možnost hájit své zájmy regulérní armádou. (Je ovšem třeba odlišit teroristické činy individuální, kdy jde např. o pomstu za nějakou osobní křivdu.)

Co bylo podnětem pro zahájení éry muslimského terorismu 11.září 2001? Dnes víme - nevyřešení izraelsko-palestinské otázky. Zcela zřetelně to řekl ve svém posledním prohlášení Bin Ladin, hlavní organizátor akcí. Kdyby šlo o někoho, kdo disponuje mocnou armádou, nepochybně by ho USA více respektovaly a snažily se vyjednávat. Zde však prvotní příčinu nevzaly v úvahu a volily taktiku síly s cílem zlikvidovat člověka ovládajícího celé hnutí. I bez jeho vedení by však mohla vznikat nová ohniska terorismu, která by byla ještě obtížněji vyjednávání přístupná, naděje na řešení problému ještě vzdálenější.

 

Při přesvědčení Američanů o nadřazenosti americké demokracie a způsobu života, při snaze vystupovat jako učitel demokracie, který však nemá ani ponětí o životě v prostředí se zcela jiným měřítkem hodnot a jinými tradicemi, je těžké si představit, že se vojenské intervenci USA podaří v oblasti islámu situaci natolik zklidnit, že nebude hrozit nebezpečí nějaké formy odvety na americkém území. Jediným rozumným řešením je odstranění prvotní příčiny. - Svého času ve Vietnamu veškerá technická převaha neuchránila síly USA před porážkou.

Ochrana před divoce organizovaným, rozptýleným terorismem je beznadějně složitá a je iluzorní, že by před ním bylo možno spolehlivě ochránit tak rozsáhlá území jako USA nebo Evropa. Navíc existuje známé riziko, že v takových poměrech se k podobným hnutím snadno připojí i dobrodruzi a zločinci.

Podle mého soudu je konfrontační přístup vůči učení koránu neužitečný, škodlivý. Do konfliktu USA-muslimský svět je zatahována Evropa a hrozí, že se rozvine zcela zbytečný konflikt křesťanský svět- muslimský svět, přestože obě strany věří v jednoho a téhož Boha. Možná však, že právě historický odklon západního světa od víry zvyšuje nebezpečí střetu.

Samostatnou je otázka obav z přílišného vlivu přistěhovaleckých menšin: jestliže někomu udělím občanská práva, pak musím počítat s jeho požadavky, které považuje za zcela přirozené.

Kořenem problémů s přistěhovalci je neuvážlivé povolování pobytu a udělování občanství. Je přirozené, že se noví příchozí snaží využít v Evropě proklamovaných práv a přizpůsobují své okolí poměrům a zvykům prostředí své původní vlasti. Důsledky benevolentního povolování pobytu a udělování občanství (korupce?) pociťujeme dnes u nás, kdy se některé menšiny přistěhovalců prosazují už často nežádoucím způsobem. - Závěrem je namístě připomenout, jak přísná pravidla platila pro udělování občanství za časů prvé Československé republiky. Mohu uvést konkretní případ, kdy u nás ruský emigrant řádně vystudoval medicinu a občanství neobdržel, a to ani když se oženil čs. občankou. Ta naopak čs občanství ztratila a když se později po třech letech pobytu v zahraničí chtěla s dítětem do Československa vrátit, narazila na zdlouhavé byrokratické potíže. Aby tehdy cizinec dostal čs. občanství musel získat příslib domovského práva v některé obci, která se zaručila, že se o něj v případě nouze postará. Dnes se v ČR občanství uděluje bez větších potíží a institut domovského práva, tak důležité opatření proti bezdomovectví, byl zrušen.

 

Autor: Alexej Izbický | středa 24.2.2010 17:46 | karma článku: 11,46 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Alexej Izbický

Ministry ani vládu nepodrážejte

Dopřejte nějaký čas ministrům a vládě, která se snaží napravovat chyby ve státě. Konečně, po letech přehazování horkých brambor, trapných hádek v parlamentě, nerozhodnosti nebo přemrštěné rozhodnosti, kdy se nahromadily další rozpory. Nemají to jednoduché. Než se ukáže jejich způsobilost uspět, potřebují naši důvěru nebo alespoň, aby jim nikdo nepodrážel nohy. Co se vršilo po desetiletí, nespraví se za několik měsíců!

28.2.2011 v 22:04 | Karma: 10,13 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika

Alexej Izbický

Proč se o tom mlčí?

Slavnostní shromáždění k výročí 28.října v prostorách Panteonu Národního muzea. Významný den – alespoň pro starší generace a vlastenecky cítící občany. Přímý televizní přenos – hltáš každé slovo zde při slavnostních projevech pronesené, projevy diplomaticky formulované i poněkud vybočující, bezprostřední a proložené hlubokým lidským citem nebo racionální bez diplomatických zákrutů. Paní Anděla Dvořáková srdce na dlani, pan Jan Zahradil pravdu na dlani. Vše na slavnostním shromáždění dohromady krásné, důstojné, opravdové, upřimné povzbuzující a vyzývající k obrodě.

3.11.2010 v 14:43 | Karma: 18,82 | Přečteno: 1294x | Politika

Alexej Izbický

IT a virtuální svět zisku

O informačních technologiích, jejich užitečnosti i významu zdravého rozumu. Žijeme v době, kdy počítače a jiné přístroje informační technologie do všeho zasahují, narážíme na ně na každém kroku. Zařízení IT řídí letadla, provádějí oční operace, laboratorní vyšetření, umožňují vstup do virtuální reality atd. atd. - přímo zázraky. A těch počítačových her, zdá se jakoby počítače byly vymyšleny a zdokonalovány především pro ně! Těch peněz a té slávy!

25.9.2010 v 18:53 | Karma: 8,18 | Přečteno: 839x | Diskuse| Ostatní

Alexej Izbický

Úsporami k očistě

Cesta od nadšeného vyhlášení „láska a pravda vítězí nad lží a nenávistí“ (Václav Havel) k dříve již vyřčenému posmutnělému konstatování „pravda vítězí, ale dá to fušku“ (Jan Masaryk) trvala dvě desetiletí. Dvacet let společenské hry na likvidování nešvarů minulého režimu a hry na pozvednutí ekonomiky země. Dvacet let divokého zlatokopectví, lobizmu, ideového velikášství a současně ekonomické podlézavosti zahraničnímu velkokapitálu. Kolik lidí „to myslelo upřímně“ a kolika podvodníkům poskytla záštitu zásada „nejsme jako oni“. Kolik z nich se ze zahraničí pošklebuje a využívá slabin podivných mechanizmů spravedlnosti.

15.9.2010 v 18:08 | Karma: 7,36 | Přečteno: 416x | Ostatní

Alexej Izbický

Úděl Horního Jiřetína a státní podíl v akciových gigantech

Problémy související s těžebními limity hnědého uhlí v severočeských lomech Bílina a Československá armáda (ČSA) jsou pro obyvatele ohrožených obcí Černice a Horní Jiřetín životní otázkou, kterou nelze přehlížet. Vedou konec konců i k úvahám, jaké mechanizmy vedou k tomu, že zájmy občana jsou ohrožovány nejen samotným průmyslovým gigantem jako je ČEZ a.s., ale i postojem státních orgánů.

4.5.2010 v 8:34 | Karma: 8,15 | Přečteno: 785x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 790x
Patriot s pochopením pro ostatní svět

Seznam rubrik