Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se o tom mlčí?

Slavnostní shromáždění k výročí 28.října v prostorách Panteonu Národního muzea. Významný den – alespoň pro starší generace a vlastenecky cítící občany. Přímý televizní přenos – hltáš každé slovo zde při slavnostních projevech pronesené, projevy diplomaticky formulované i poněkud vybočující, bezprostřední a proložené hlubokým lidským citem nebo racionální bez diplomatických zákrutů. Paní Anděla Dvořáková srdce na dlani, pan Jan Zahradil pravdu na dlani. Vše na slavnostním shromáždění dohromady krásné, důstojné, opravdové, upřimné povzbuzující a vyzývající k obrodě.

Večerní televizní zpravodajství téhož dne – ani zmínka ani o jednom z těch dvou působivých projevů, natož pak jejich citace nebo přehrání ze záznamu. – NIC, prostě NIC!

Co a komu na obou projevech mohlo asi vadit? Že neměly konvenční, komorní charakter, nebo že zavadily o strunu vlastenectví a národa? Nejspíše jde o to druhé, protože v našich televizích jsou pořady takového rázu jen ojediněle. Lze se vyhnout úvahám?

Odpovědným činitelům v televizi vadil kladný postoj k vlastenectví a národnímu cítění? A není to jen televize, podobná tendence se projevuje i v rozhlasu a vůbec ve veřejném mínění tak, jak je prezentováno komunikačními médii.

Nedávno v rozhlasu vážení pánové rozebírali otázku vlasti, vlastenectví, patriotizmu, národa, národovectví, nacionalizmu národního socializmu, nacizmu, fašizmu. Vlastenectví, národ, národovectví, patriotizmus jsou pro ně omšelé a staromódní, avšak celkem neškodné. Počínaje nacionalizmem však byli nekompromisní (v duchu běžné koncepce našich medií) - nacionalizmus ohrožuje demokracii a naše soužití s našimi sousedy v Evropské unii. To by mohl jen šovinizmus - přehnaný nacionalizmus hraničící s nenávistí k jiným národům. Zde lze souhlasit, jen Rozdíl mezi nacionalizmem a šovinizmem nelze opomíjet a z prostého nacionalizmu udělat strašáka! Šovinizmus, nacizmus, fašizmus jsou nepřijatelné pro všechny normálně smýšlející lidi. Ideologie Třetí říše znetvořila myšlenku národního socializmu hlásáním rasizmu, nadřazeností árijské rasy nade všemi ostatními a zvláštním postavením Němců v uspořádání Evropy i světa. Naše okupovaná země dobře poznala dopady těchto názorů v době Protektorátu Čechy a Morava s koncentráky a tvrdými fašisticky krutými policejně-vojenskými zásahy proti civilnímu obyvatelstvu.

Zavedená koncepce našeho politického spektra jako by neviděla onu zásadní nesouměrnost deformující naši demokracii již od sametového přechodu z režimu totalitního:

Na jedné straně v parlamentě sedí zástupci komunistické strany, jejíž činností v souladu s její dosud platnou ideologií byla naše země po půl století v totalitním područí, nesvobodě, poprav , koncentráků, okupace zahraničními vojsky atd. Zákonem 198 ze dne 9. července 1993 byla odsouzena za svoji minulou činnost, přesto se podílí na řízení věcí veřejných. Mediální ideová koncepce to v podstatě bere na vědomí a v politické praxi se jen okázale demonstruje neochota přibírat komunistickou stranu ke spolupráci v koalici.

Na straně druhé politické strany pravicového zaměření jsou koncepcí mediálního mínění vytěsňovány jako strany nebezpečné, směřující k nacizmu a fašizmu. Avšak v čem je tak závadná a nebezpečná strana , jestliže hlásá socializmus a současně přihlíží k národním zájmům?! V této společnosti není snad nikdo, kdy by byl proti řešení sociálních otázek a kdo by chtěl, aby byly poškozovány naše národní zájmy.

Argumentem k zavržení strany národního socializmu nemůže být skutečnost, že v Hitlerově říši na národně-socialistickou ideologii naroubovali rasizmus, šovinistickou expanzivní politiku, holocaust atd. Také sociální demokracii nikdo z politického život nevyřazuje, ač její základy byly v Leninově a Stalinově říši rozvinuty do ideologie vedoucí k totalitnímu režimu koncentráků, vyhlazování skupin obyvatel, k expanzivní politice.

Je to jen náhoda, že ideová mediální koncepce tak varuje před národním socializmem a „nenárodní“ socializmus jí nevadí? Není to snad v tom, že by se konzumně zaměřené obyvatelstvo bez nadčasových ideálů mohlo probrat ze své politické letargie a začalo více zasahovat do vedení státu? Národní cítěni je totiž snad jedna z posledních myšlenek, která by více méně pasivní obyvatelstvo mohla přeměnit v aktivní a racionálně fungující složku demokratické společnosti. Pocit přináležitosti ke skupině obývající stejné území, mluvící stejnou řečí a mající společné zájmy sahá ke kořenům, do hluboké minulosti od rodinných, rodových, kmenových svazků ke svazkům národním.

Jinou nadějí na vyvedení naší společnosti ze současné „špatné nálady“ (šetrně řečeno) je náboženství – návrat ke křesťanským hodnotám, které do společenského života mohou vnést myšlenky a řád přesahující jedince i současnost dnešního dne. Bohužel systematická dlouhodobá mediální kampaň v období totality myšlenku křesťanské víry odsunula do sfér, kterým by se jakoby zdravě myslící člověk měl vyhnout a které jakoby patřily k relikviím zaostalé minulosti.

Postavení KSČM v parlamentě je výraznou anomálií Její členové se aktivně účastní politického dění, hlasují, volí, jsou voleni – přestože se nezřekli myšlenky revoluce, diktatury proletariátu a zločiny minulosti přisuzují tehdejším osobním chybám, nikoli ideologii. Zvláštní postavení. V politickém životě existují a pro koalice však nejsou okázale bráni v úvahu – stav stěží trvale udržitelný. Je škoda, aby zde byla řada schopných a obětavých politiků stranou řešení palčivých otázek společnosti. Kdo a jak to vyřeší? Vzdá se KSČM teorie vedoucí k diktatuře? - Když se ovšem na problém podíváme s druhé strany - mohla by mít v parlamentě podobné postavení pravicová strana hlásající nutnost pravicové diktatury?

Kdo a jak vyřeší otázku nacionalistů - i zde může být skryta řada schopných a obětavých potenciálních politiků?! Je přece třeba odlišovat prosté nacionalisty od šovinistů a pravicových extrémistů!

Skutečné pravicové extrémisty u nás máme, hajlující a propojené s extrémisty německými. Nešťastný následek nedostatku vědomostí mladších generací o naší historii z doby totality tak zkreslené. Ti mladí se zdobí hákovým křížem , symboly SS atd. scházejí se s německými kolegy, zpívají a spolu s nimi horují pro národ. Zapomínají však asi, o který národ těm kterým jde! Oni mohou mít na mysli německý, naši národ český. Jestliže ti naši chtějí dbát o národ český, pak jen stěží mohou své odhodlání a energii dávat najevo symboly SS, hákového kříže atd, které svého času zdobily německé utlačovatele našeho národa o r. 1939 až 1945. To by si měli včas sami uvědomit. Pokud je koncepce mediálního mínění nebude tlačit do ilegality a romantického spiklenectví, budou mít lepší možnosti si to uvědomit a uplatnit se v nějaké demokratické národně zaměřené organizaci.

Závěrem přání, abychom nenacházeli důvody k pochybnostem o věrohodnosti a úplnosti zpravodajství v našich mediích a k eventuálním úvahám, že jsou snad media manipulován. Aby bylo jednoduché a přehledné, bez zbytečných efektů a případných vzdechů „ jsme rádi, že jste s námi“ apod., klidné, bez uspěchanosti reportérů, kteří spěchají asi hlavně proto, aby ve zpravodajství zbylo ještě místo pro reportáž z volby nejkrásnějšího pejska nebo kdo vyhrál sjezd řeky v neckách.

Autor: Alexej Izbický | středa 3.11.2010 14:43 | karma článku: 18,82 | přečteno: 1294x
  • Další články autora

Alexej Izbický

Ministry ani vládu nepodrážejte

Dopřejte nějaký čas ministrům a vládě, která se snaží napravovat chyby ve státě. Konečně, po letech přehazování horkých brambor, trapných hádek v parlamentě, nerozhodnosti nebo přemrštěné rozhodnosti, kdy se nahromadily další rozpory. Nemají to jednoduché. Než se ukáže jejich způsobilost uspět, potřebují naši důvěru nebo alespoň, aby jim nikdo nepodrážel nohy. Co se vršilo po desetiletí, nespraví se za několik měsíců!

28.2.2011 v 22:04 | Karma: 10,13 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika

Alexej Izbický

IT a virtuální svět zisku

O informačních technologiích, jejich užitečnosti i významu zdravého rozumu. Žijeme v době, kdy počítače a jiné přístroje informační technologie do všeho zasahují, narážíme na ně na každém kroku. Zařízení IT řídí letadla, provádějí oční operace, laboratorní vyšetření, umožňují vstup do virtuální reality atd. atd. - přímo zázraky. A těch počítačových her, zdá se jakoby počítače byly vymyšleny a zdokonalovány především pro ně! Těch peněz a té slávy!

25.9.2010 v 18:53 | Karma: 8,18 | Přečteno: 839x | Diskuse| Ostatní

Alexej Izbický

Úsporami k očistě

Cesta od nadšeného vyhlášení „láska a pravda vítězí nad lží a nenávistí“ (Václav Havel) k dříve již vyřčenému posmutnělému konstatování „pravda vítězí, ale dá to fušku“ (Jan Masaryk) trvala dvě desetiletí. Dvacet let společenské hry na likvidování nešvarů minulého režimu a hry na pozvednutí ekonomiky země. Dvacet let divokého zlatokopectví, lobizmu, ideového velikášství a současně ekonomické podlézavosti zahraničnímu velkokapitálu. Kolik lidí „to myslelo upřímně“ a kolika podvodníkům poskytla záštitu zásada „nejsme jako oni“. Kolik z nich se ze zahraničí pošklebuje a využívá slabin podivných mechanizmů spravedlnosti.

15.9.2010 v 18:08 | Karma: 7,36 | Přečteno: 416x | Ostatní

Alexej Izbický

Úděl Horního Jiřetína a státní podíl v akciových gigantech

Problémy související s těžebními limity hnědého uhlí v severočeských lomech Bílina a Československá armáda (ČSA) jsou pro obyvatele ohrožených obcí Černice a Horní Jiřetín životní otázkou, kterou nelze přehlížet. Vedou konec konců i k úvahám, jaké mechanizmy vedou k tomu, že zájmy občana jsou ohrožovány nejen samotným průmyslovým gigantem jako je ČEZ a.s., ale i postojem státních orgánů.

4.5.2010 v 8:34 | Karma: 8,15 | Přečteno: 785x | Politika

Alexej Izbický

Co volby těžko vyřeší aneb skomírající demokracie

Ve společenském vývoji nelze podceňovat duchovní atmosféru vládnoucí ve společnosti. Pokusme se určit, její význam v minulých 90 letech naší historie.

19.4.2010 v 10:04 | Karma: 16,41 | Přečteno: 640x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 790x
Patriot s pochopením pro ostatní svět

Seznam rubrik