Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Promarněná šance...?

Tak jsme si zvolili nového prezidenta a národ za chvíli zapomene na tento přelomový okamžik, kdy jsme měli volbu poprvé ve svých rukou. Po skončené kampani však zůstává jakási pachuť, se kterou se těžko vyrovnává…

Abych se přiznal, někdy před pěti, šesti lety, po tom, co z pravého politického spektra vykukovaly vztyčené prostředníčky pan Topolánka, které byly přebíjeny populistickými žvásty pana Paroubka z levého spektra, jsem si vcelku přál návrat Miloše Zemana do politiky. Říkal jsem si, že se sice do každého strefoval svými bonmoty, ale politiku „uměl“ – nebyl, jak se říká mimo mísu. Bohužel se mé vnitřní přání splnilo, ale mám z toho rozporuplné pocity.

Po tom, co předváděl v kampani (přesněji v její druhé části) mi teprve pořádně došlo, co je vlastně pan Zeman zač. Jeho zesměšňování protikandidáta a uchylování se k nechutným lžím, mě vzalo veškeré iluze a je jasné, že volit takovouto osobnost bych prostě nedokázal.

Trošku jsem doufal, že při vítězství pana Schwarzenberga se naše malá země zbaví té nesmyslné fobie z německy mluvících sousedů. Ono to neustále „oprašování“ dekretů je už trošku trapné. Vezměme si, jak jsme na tom s vnímáním našich sousedů.

     K Němcům a Rakušanům je náš vztah formován jako odměřený – před těmito je třeba se mít na pozoru (proč proboha?!), Poláků se „štítíme“ a naše bratry – sousedy ze Slovenska taky moc nemusíme, i když se pořád dělají všelijaké ankety a je zveřejňováno, jak k sobě máme blízko. Od svého okolí někdy slýchám úplně jiný náhled. (to už však nechápu vůbec). Prostě a jasně, jsme národ jakýchsi zahleděnců a nedůvěřivců, což se ale nese dějinami. Jsme hrdí na naše husitské hnutí (nevím, ale proč) a na dukelskou operaci (která však stála zbytečně mnoho životů). Ještě že nemáme za sousedy Švédy, to bychom ještě po čtyřech stech letech přetřásali třicetiletou válku?

Věřil jsem, že by se toto vnímání mohlo právě se zvolením pana Schwarzenberga trošku změnit, bohužel, ukázalo se, že jsme opravdu národ milovníků „Kameňáků, bulváru a hospodské kapely Kabát“. Kde hledat příčinu? Domnívám se, že toto povrchní vnímání světa nám bylo uměle podstrčeno počátkem devadesátých let prostřednictvím tehdy vzniknuvší komerční televize pod taktovkou (velmi schopného, ale někdy i „všeho“) pana Železného. Všimněme si, co dokáže marketing – 70% národa během devadesátých let žilo Novou, bulvárními pořady a periodiky. Trošku měnit se vše začalo teprve okolo roku 2005. Proto se nelze divit, že mnoho lidí bylo schopno odpustit panu Zemanovi jeho vysmívání, urážení a lži.

Naopak mnoho lidí však také pochopilo, že zvolením jeho protikandidáta by byla naděje na změnu vnímání politiky. Jak naší domácí, tak zahraniční.

Je pravdou, že pan Schwarzenberg je již starší člověk, čímž možná některé voliče odradil, někteří měli strach z jeho horšího vyjadřování, ale já si přes to myslím, že dokázal v debatách držet poměrně slušně krok i s „ukecaným“ Zemanem, který má tu vlastnost, že dvě věty obaluje desetivětou omáčkou. Bohužel na panu Schwarzenbergovi bylo ke konci vidět, že už je toho na něj příliš – viz. jeho neplatná volba. Škoda, že tato přímá volba nebyla před pěti lety.

Ať už je to jak je to, pravdou je, že kdyby se měřilo vlastenectví, jasně vyhrál pan „Karel“ už i tím, že zná problém Moravanů, hovořil o moravském původu Masaryka a J.A. Komenského, o špatně zvoleném uspořádání krajů, zatímco pan Zeman neustále bil jen a jen na nacionalistickou strunu. Trošku mi připomíná pana Slotu, také si hraje na nacionalistu, protože jsou za to politické body, ale ve skutečnosti jím není. Takové chování v politice se mi však hnusí.

Přeji panu Schwarzenbergovi hodně zdraví a sil a děkuji za to, že jeho kandidaturou se ukázalo, že náš národ na tom není až tak špatně, jak se někdy zdá. Vždyť 2 300 000 hlasů je známkou toho, že to žádný bezvýznamný politik rozhodně není a že je v našich zemích plně respektován. A panu Klausovi, pokud se to nelíbí nikdo právo na emigraci neupírá, vždyť máme volný pohyb osob. Za pár let se dozvíme i to, proč tak vehementně podporoval pana Zemana. A co si přát závěrem? Aby budoucí prezident byl slušný a nechoval se jako nevychovanec.

Autor: Ivo Plaček | pondělí 28.1.2013 17:59 | karma článku: 13,64 | přečteno: 441x
  • Další články autora

Ivo Plaček

Že by Orwell předpověděl budoucnost?

Nechci znevažovat jakákoliv opatření chránící naše zdraví, ale.... je v tom spousta nejasností. Nevím, zda jednou všechna tato "ale" budou objasněna, zřejmě ne. Jednou po tom všem zbyde pár útržkovitých informací.

24.4.2020 v 23:55 | Karma: 28,83 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Politika

Ivo Plaček

koróna paniky kolem viru

V posledních dnech se zčistajasna ve všech médiích objevila palba informací o šíření koronaviru v Itálii.

28.2.2020 v 12:59 | Karma: 22,79 | Přečteno: 591x | Diskuse| Společnost

Ivo Plaček

Jak Jsem potkal Gotta

Nedá mi to, abych nezareagoval na reakce spojené s úmrtím Karla Gotta. Gotta jsem poprvé „potkal“ někdy ve svých pěti letech, tedy okolo roku 1979.

14.10.2019 v 10:54 | Karma: 25,96 | Přečteno: 742x | Diskuse| Kultura

Ivo Plaček

desetiminutový "blackout" v Praze

Někdy začátkem týdne jsem v rozhlase zaslechl informaci, že Praha zažila „blackout“ který trval deset minut! Nemám nic proti hlavnímu městu, chápu, že zde žije zhruba 1/9 všech obyvatel ČR. Co mi však vrtá hlavou je to, s jakým důrazem byla veřejnost prostřednictvím veřejnoprávního média informována – spíše dezinformována. Osobně si myslím, že je to další kapka do ohně nesmyslného vytváření strachu ve společnosti.

9.4.2014 v 20:56 | Karma: 13,28 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Ivo Plaček

Komu patří vodovod?

Často se v posledních dnech probírá otázka kdo převezme odpovědnost za opravu vodovodní přípojky vedoucí po soukromém pozemku. Pokud jsem to správně pochopil, naši představitelé chtějí, aby si každý vlastník pozemku, přes který vede vodovodní řad, nesl náklady spojené s opravou poruchy na vodovodu. Mělo by to souviset s novelou zákona, kdy vše co se na soukromém pozemku nachází, je v majetku jeho vlastníka.

9.4.2013 v 21:44 | Karma: 47,00 | Přečteno: 12071x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Miliony na účtech, ale také dluh mamce. Jaký majetek mají čeští europoslanci

22. června 2024

Premium Nově zvolené europoslance nečeká v Bruselu v červenci jen první zasedání, ale také majetkový...

Voda mezi filharmoniky, desetitisíce lidí bez proudu. Bouřky zahltily hasiče

22. června 2024  8:39,  aktualizováno  11:25

Silné bouřky, které prošly odpoledne a večer přes Česko, se v noci přesunuly nad Moravu. Provázely...

Expert: Méně nálepek. Nazývat opozici bez důkazů dezinformátory je špatné

22. června 2024  10:05

Vysíláme Dezinformace se zneužívají v politickém boji. Ale nejen ve smyslu šíření lží, ale také v...

„Je to má vlast.“ Za Ukrajinu válčí i vojáci z řad vietnamské komunity

22. června 2024  9:05

Sledujeme online Lidé po celé Ukrajině se semkli tváří v tváři ruské invazi a vietnamská komunita v tom není...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1796x
Jsem "obyčejným" člověkem, stejně jako všichni okolo, který ve svých 38 letech okusil život ve třech regionech naší vlasti.

Seznam rubrik