Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komu patří vodovod?

Často se v posledních dnech probírá otázka kdo převezme odpovědnost za opravu vodovodní přípojky vedoucí po soukromém pozemku. Pokud jsem to správně pochopil, naši představitelé chtějí, aby si každý vlastník pozemku, přes který vede vodovodní řad, nesl náklady spojené s opravou poruchy na vodovodu. Mělo by to souviset s novelou zákona, kdy vše co se na soukromém pozemku nachází, je v majetku jeho vlastníka.

Ono se dá smířit s ledasčím, ale zde se jedná přinejmenším o výsměch. Stačí připomenout zásadní fakta: Před několika lety došlo k rozdělení distribuce energií a dopravní cesty, kterou tato energie, v našem případě voda, putuje. Takže různými cestami, o kterých lze jen spekulovat, se tak lukrativní – prodej vody! dostal do rukou vlivných a často zahraničních firem (např. Veolia), které nám vodu fakticky prodávají, ale to vlastní potrubí, kterou k nám ta voda proudí, bývá ve vlastnictví obcí, které mají za povinnost potrubí udržovat.

    Teď se nad touto podivností zamysleme. Je normální, aby někdo vydělával na produktu, který ke své distribuci potřebuje poměrně složitou infrastrukturu o kterou se musí někdo starat a udržovat ji v provozu. To znamená, že obce investují do něčeho, co používá ke svému obohacování někdo další. To samé je například i na železnici, kde se státní firma stará zjednodušeně o „koleje“ a noví, soukromí dopravci vedou tvrdou a často nečestnou marketingovou masáž, kdy vyzdvihují svoje lacinější jízdné, luxusní vlaky a zapírají skutečnost, že jsou také dotováni. Zde tomu mnoho lidí slepě věří. Stejné je to u mobilních operátorů atd.

   Budiž, ale v oblasti pitné vody je situace palčivější. Všichni ji potřebujeme a nemůžeme si přece nechat líbit to, že budeme na své náklady opravovat něco, co druhý používá k výdělečné činnosti, bez odpovědnosti za přenosovou cestu. Takže souhlasit s takovou vizí prostě nelze. Když se rozhlédnu okolo sebe, vidím mnoho podivností. Velké podniky neustále redukují počty zaměstnanců, zříkají se odpovědnosti outsorcingem, čímž zvyšují pracovní nejistoty zaměstnanců. Vznikají, popřípadě se rozšiřují různé služby, které v podstatě negenerují žádné hodnoty, pouze ukrajují z koláče, případně přerozdělují finanční prostředky. Zkuste například prodávat nemovitost! Ozve se vám neuvěřitelné množství realitních makléřů, někteří se vám dokonce vetřou domů, coby zájemci o koupi. Jiní zase zastávají teorii, že by se mněl každý obrátit na realitního makléře, vždy při prodeji nemovitosti. Prakticky to podle této teorie znamená odevzdat automaticky kus svého majetku třetí straně, a to jen tak. Ano, pokud si někdo neví s prodejem rady, je pochopitelné, že RK osloví, ale měl by to dělat sám, o svém rozhodnutí.

   Ono takových zvláštních povinností začíná být čím dál víc. Vezměme si jen energetické štítky. Není to nic jiného, než další pomůcka developerům jak usnadnit prodej obrovského množství těžko prodejných nových domů a bytů. To je celý smysl energetických štítků. Nebyl by naopak lepší, kdyby se podporovaly rekonstrukce starých domů? Vždyť v mnoha obcích to vypadá jak po válce. Není žádný program, kde by si člověk mohl sám, na své náklady a svépomocí s nějakou programovou dotací zrekonstruovat svoji nemovitost. „Zelená úsporám“ je naprosto nevýhodná věc, využitelná s omezením snad jen u bytových domů. Ona takováto podpora podnikání je jen a pouze nucení lidí nakupovat věci s mnohdy i 100% přirážkou, která je vlastně ziskem dodavatelských firem. Ano, mělo by to smysl, kdyby z toho opět netěžili jednotlivci. Stačí se jen podívat za jakých podmínek jsou stavby realizovány, u slušnějších firem výkonnou práci zastávají důchodci, u méně slušných, lidé na černo, nebo za minimální odměnu. To samé vidíme u zaměstnanců v supermarketech, nejžádanější jsou brigádníci. Pokud to bude pokračovat, budeme mít spousty realitních makléřů, dealerů pojišťoven, hypotéčních ústavů, mobilních operátorů, různých pracovních agentur a podobných produkty netvořících živnostníků. Tím ale bude zákonitě vzrůstat zadluženost a stále větší absence práce. Nakonec zůstane pár bossů – zprostředkovatelů, kteří budou práci přidělovat. Nebylo to tady už? Dalo by se pokračovat dál a dál, ale to nebylo záměrem. Šlo o vodu a jak víme, voda je životodárná. Když jsme si pomaličku nechali odebrat jistotu v zaměstnání, nenechme si brát vodu. Bez práce sice nejsou koláče, ale bez vody není života.

Autor: Ivo Plaček | úterý 9.4.2013 21:44 | karma článku: 47,00 | přečteno: 12071x
  • Další články autora

Ivo Plaček

Že by Orwell předpověděl budoucnost?

Nechci znevažovat jakákoliv opatření chránící naše zdraví, ale.... je v tom spousta nejasností. Nevím, zda jednou všechna tato "ale" budou objasněna, zřejmě ne. Jednou po tom všem zbyde pár útržkovitých informací.

24.4.2020 v 23:55 | Karma: 28,83 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Politika

Ivo Plaček

koróna paniky kolem viru

V posledních dnech se zčistajasna ve všech médiích objevila palba informací o šíření koronaviru v Itálii.

28.2.2020 v 12:59 | Karma: 22,79 | Přečteno: 591x | Diskuse| Společnost

Ivo Plaček

Jak Jsem potkal Gotta

Nedá mi to, abych nezareagoval na reakce spojené s úmrtím Karla Gotta. Gotta jsem poprvé „potkal“ někdy ve svých pěti letech, tedy okolo roku 1979.

14.10.2019 v 10:54 | Karma: 25,96 | Přečteno: 742x | Diskuse| Kultura

Ivo Plaček

desetiminutový "blackout" v Praze

Někdy začátkem týdne jsem v rozhlase zaslechl informaci, že Praha zažila „blackout“ který trval deset minut! Nemám nic proti hlavnímu městu, chápu, že zde žije zhruba 1/9 všech obyvatel ČR. Co mi však vrtá hlavou je to, s jakým důrazem byla veřejnost prostřednictvím veřejnoprávního média informována – spíše dezinformována. Osobně si myslím, že je to další kapka do ohně nesmyslného vytváření strachu ve společnosti.

9.4.2014 v 20:56 | Karma: 13,28 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Ivo Plaček

Promarněná šance...?

Tak jsme si zvolili nového prezidenta a národ za chvíli zapomene na tento přelomový okamžik, kdy jsme měli volbu poprvé ve svých rukou. Po skončené kampani však zůstává jakási pachuť, se kterou se těžko vyrovnává...

28.1.2013 v 17:59 | Karma: 13,64 | Přečteno: 441x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1928x
Jsem "obyčejným" člověkem, stejně jako všichni okolo, který ve svých 38 letech okusil život ve třech regionech naší vlasti.

Seznam rubrik