Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

desetiminutový "blackout" v Praze

Někdy začátkem týdne jsem v rozhlase zaslechl informaci, že Praha zažila „blackout“ který trval deset minut! Nemám nic proti hlavnímu městu, chápu, že zde žije zhruba 1/9 všech obyvatel ČR.  Co mi však vrtá hlavou je to, s jakým důrazem byla veřejnost prostřednictvím veřejnoprávního média informována – spíše dezinformována. Osobně si myslím, že je to další kapka do ohně nesmyslného vytváření strachu ve společnosti.

Blackout – označení pro rozsáhlý výpadek elektrické energie z důvodu zhroucení (přetížení) sítě. Ano, není to nic příjemného (ale také ne tragického), když si představíme, že z ničeho nic zůstaneme uvězněni ve výtahu, v metru, nebude fungovat klimatizace a co horšího – když se to stane v noci, bude dokonce tma!

Nedokážu se stále nějak srovnat s tím, jak si neustále hledáme nějaké strašáky, stále si hledáme něco, čeho se bát. Vždyť výpadek elektřiny na 10 minut snad ani nestojí za řeč.

Nechce se mi tady omílat již tolikrát zmíněné, že lidský jedinec přestává být samostatný a pomalu schopný řešit banální situace, ale zdá se mi, že jsme v bludném kruhu, ze kterého bude obtížná cesta ven. Stále se totiž motáme do všelijakých nařízení, stačí jen namátkou vzpomenout energetické štítky budov.

Četl jsem argumentaci, že tento štítek je veřejnosti spíše odmítán, což je prý špatně a zvýšený zájem o něj mají mladí a vzdělaní lidé! Proboha, vždyť je to absurdní! Energetický štítek vám vypracuje odpovědná osoba bez návštěvy nemovitosti, na základě fotografií (osobní zkušenost), a průměrně vzdělaný člověk přeci ví, že když si kupuje 100 let starý dům k rekonstrukci v původním stavu, nebo 50 let starý byt bez úprav, nebude splňovat parametry co novostavba z moderních materiálů (i když, přiznejme si upřímně, co je kvalitnější…). Ne, rozhodně se nechci dostat do úvah  za co může Brusel, toto je spíš vývojová vada společnosti.

 

    Zvykli jsme si přijímat fakt, že se budeme o naše zisky z prodejů nemovitostí dělit s mnohdy neodborníky z realitních kanceláří, nechat se ponižovat při soupeření o pracovní místo rádoby odborníky na vytipování kvalitního pracovníka, při nástupních pohovorech atd. Ale abych nezapomněl na blackout - v energetice je to stejný bludný kruh. Zodpovědné firmy (nejmenuji, všichni je známe) se stylizují do obchodních společností s bublajícími fontánkami ve vestibulech svých okázalých sídel, které zajímají pouze dividendy, pohyby na burze a různá sprostá moderní slova typu EBITDA. Provozované zařízení se přesouvá na okraj zájmu do rukou externích firem s mnohdy zastaralou technikou na dvorech, často balancujících na ostří nože, neboť jsou stiženy neuvěřitelnou fluktuací, kdy odborní řemeslníci pracují za podmínek hraničícími s otrokářstvím (tříměsíční smlouvy, v létě neexistuje dovolená, o platech raději nemluvě). Tito lidé zajišťují chod energetické soustavy, zajišťují opravy spadlých drátů vlivem námrazy v zimě atd. Smetanu u společnosti líže prostřednictvím atraktivních tiskových mluvčích konkrétní energetická společnost začínající slovy: „naši technici v terénu…“

Snažme se společně, místo brblání a nadávání politikům, kteří už sami taky nevědí co vlastně řídí, hledat cestu ven z bludného kruhu, z této bobtnající černé díry do které jsme stále víc vtahováni. Vracejme se k tradičním hodnotám, vraťme se k hodnotě rodiny a potomstva, dejme na rady starších, neboť vše se opakuje. Jinak budeme odkázáni v případě problémů  na další nesmyslný výkřik moderní doby – zákaznickou linku, kde vám technickou problematikou a zeměpisem naší vlasti nepoznamenaná slečna s před sebou předtištěnými frázemi a spuštěným záznamovým zařízením (taktéž nezbytným moderním prvkem) sdělí medovým hlasem: „Dobrý den, u telefonu Anděla Strážná, jak Vám mohu pomoci……“

Autor: Ivo Plaček | středa 9.4.2014 20:56 | karma článku: 13,28 | přečteno: 600x
  • Další články autora

Ivo Plaček

Že by Orwell předpověděl budoucnost?

Nechci znevažovat jakákoliv opatření chránící naše zdraví, ale.... je v tom spousta nejasností. Nevím, zda jednou všechna tato "ale" budou objasněna, zřejmě ne. Jednou po tom všem zbyde pár útržkovitých informací.

24.4.2020 v 23:55 | Karma: 28,83 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Politika

Ivo Plaček

koróna paniky kolem viru

V posledních dnech se zčistajasna ve všech médiích objevila palba informací o šíření koronaviru v Itálii.

28.2.2020 v 12:59 | Karma: 22,79 | Přečteno: 591x | Diskuse| Společnost

Ivo Plaček

Jak Jsem potkal Gotta

Nedá mi to, abych nezareagoval na reakce spojené s úmrtím Karla Gotta. Gotta jsem poprvé „potkal“ někdy ve svých pěti letech, tedy okolo roku 1979.

14.10.2019 v 10:54 | Karma: 25,96 | Přečteno: 742x | Diskuse| Kultura

Ivo Plaček

Komu patří vodovod?

Často se v posledních dnech probírá otázka kdo převezme odpovědnost za opravu vodovodní přípojky vedoucí po soukromém pozemku. Pokud jsem to správně pochopil, naši představitelé chtějí, aby si každý vlastník pozemku, přes který vede vodovodní řad, nesl náklady spojené s opravou poruchy na vodovodu. Mělo by to souviset s novelou zákona, kdy vše co se na soukromém pozemku nachází, je v majetku jeho vlastníka.

9.4.2013 v 21:44 | Karma: 47,00 | Přečteno: 12071x | Diskuse| Politika

Ivo Plaček

Promarněná šance...?

Tak jsme si zvolili nového prezidenta a národ za chvíli zapomene na tento přelomový okamžik, kdy jsme měli volbu poprvé ve svých rukou. Po skončené kampani však zůstává jakási pachuť, se kterou se těžko vyrovnává...

28.1.2013 v 17:59 | Karma: 13,64 | Přečteno: 441x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1928x
Jsem "obyčejným" člověkem, stejně jako všichni okolo, který ve svých 38 letech okusil život ve třech regionech naší vlasti.

Seznam rubrik