Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ve volbách prohrály průzkumy veřejného mínění

Už se zase diskutuje o tom, zda průzkumy veřejného mínění dávají větší šance Zemanovi nebo Schwarzenbergovi, jako by se zapomnělo na to, jak katastrofálně selhaly při prvním kole voleb. Někoho to stálo 14 miliónů Kč, nás ostatní to může stát mnohem víc.

Překvapivý úspěch knížete Karla mě samotného ohromil natolik, že jsem si z vlastního zájmu prošel zpětně průzkumy z prosince a ledna, abych se přesvědčil, jak se předpovídalo. Průzkumy konaly agentury SANEP, CVVM, Median, PPM Factum a STEM.

Vidíte z nich, že některé trendy úplně přehlédly. Vyšší šance Karla Schwarzenberga nikdo nepředpovídal. Jediný stranický kandidát, komu agentury věštily větší štěstí, byl Dienstbier.

Takhle vypadaly průzkumy na konci prosince:

Agentura STEM prosinec 2012 - s velkým odstupem vedou borci Zeman a Fischer, zatímco Schwarzenberg a Sobotka na tom byli dle STEMu skoro stejně - dva outsideři navržení stranami vládní koalice.

CVVM prosinec 2012 - trendy jako přes kopírák, ale Fischer podle nich stále vede.

SANEP prosinec 2012 (barevná tabulka dole) po Okamurově vyřazení předpověděli nástup Zemana před Fischera, ale v trochu nerealistické podobě. Jiné průzkumy té doby nadále tvrdily, že Fischer a Zeman jsou vyrovnaní, nebo že Fischer o pár desetin vede. Povšimňete si, že Schwarzenberg se krčí mezi "jednocifernými" kandidáty, zatímco Dienstbier tady stoupá k 15% a ostatní nechává daleko za sebou.

PPMFactum - průzkum z 6. 1. 2013: Tady už by se zdálo, že odhady budou blízké reálu. Nejen že tu trvá model "dva favoriti versus chvost", ale navíc si povšimněte, jak vysoko tu pluje kandidát ODS Sobotka. A Bobošíková jako nejúspěšnější Superfrau! Navíc je tu patrný trend jiných průzkumů této doby - Franz je tu na stejné úrovni jako straničtí kandidáti Schwarzenberg a Dienstbier. PPM Factum jsem vyhodnotil jako nejhorší. mimojiné se nechaly oklamat Diensbierovým mlžením a v dotazníku ho označili za občanského kandidáta. Připomínám, že v rozporu s tím, co o něm pravila Anna Šabatová, Dienstbier během kampaně opravdu mátl voliče a zastíral, že je stranickým kandidátem.

SANEP 7.1.2013 - (tabulka s modrými pruhy dole) Tohle je asi jediný průzkum, který předpověděl (skoro) reálné trendy. Je tu patrné vyrovnání mezi Diensbierem, Schwarzenbergem a Fischerem, ale pořád tu není vidět ten zásadní trend vzestupu Schwarzenberga. Navíc si povšimněte trvajícího optimismu v případě Sobotky a "netrefení se" u Franze. Copak jim nebylo divné, že Franz byl všude v jiných průzkumech výše, nedávno ještě na roveň stranickým kandidátům a najednou by měl propadnout až mezi "ženskou trojici"?

 

 

Po volebním vítězství Jiřího Paroubka v roce 1010 je to druhé zásadní selhání průzkumů veřejného mínění. Myslím, že by to mělo být varováním nejen pro populisty typu Paroubka, Bobošíkové či Okamury, ale i pro veřejnost. Stále jsme svědky toho, že se v období mezi volbami berou průzkumy veřejného mínění jako ekvivalent voleb, nebo jako skutečný odraz smýšlení veřejnosti. Protestní hnutí je v poslední době dokonce nadřazují volbám a parlamentní demokracii chtějí nahradit přímou demokracií, kde by se vše rozhodovalo pomocí referend. Budou snad referenda pravdivvým odrazem veřejného smýšlení? A je vůbec názor většiny vždy spravedlivý?

Sociologové, kteří průzkumy dělají, pak vystupují v televizních debatách jako bohové a komentují vývoj české politiky jako by k němu měli interpretační klíč. Jejich výzbrojí ale není politická filozofie, etické pojmy ani znalost politického myšlení, nýbrž jen ty jejich průzkumy, do kterých si otázky píšou sami. Samozřejmě, že fomulace otázek a skladba otázek ovlivňují podobu odpovědí. A některé jevy zkrátka nelze převést do řeči čísel a grafů. Například politickou spravedlnost. Tristní je, že stejně postupují i mnozí politologové.

Mimochodem v hodnocení mne zarazila jedna maličkost. Po vyhlášení výsledků kterýsi politolog ve volebním studiu vyčetl z grafů, že „ženy volily ženy“. Kdyby tomu tak bylo, tak by tři ženské kandidátky dramaticky předběhly všechny mužské protějšky. Očividně většina žen volila ne-ženy.

Jinak to nebyly špatné volby. V podstatě všichni vyhráli – kromě Fischera a Bobošíkové. Posuďte sami: Sobotka nebyl poslední, Dienstbier, Franz a Fischerová dostali víc, než jim přisuzovaly průzkumy, Roithová dostala zhruba kolik se čekalo, a navíc udělala dobrý dojem. Jenom mne překvapilo, že se ODS divila špatnému výsledku svého kandidáta. Že by věřili sociologickým průzkumům?

ČSSD a přehled volebních výzkumů: http://www.cssd.cz/aktualne/pruzkumy-verejneho-mineni/

 Tady je krásná ukázka víry ve volební průzkumy:

"I ty průzkumy veřejného mínění ukazují, že tam, kde jsme uzavřeli otevřené koalice, to nepoškodilo ČSSD ani KSČM, a myslím si, že to je důkaz pro to, abychom vytvářeli koalice otevřené s pevnou koaliční smlouvou," řekl Filip. (novinky.cz) Pořád jsem si říkal, kdo či co má tu moc legitimizovat nedemokratickou komunistickou stranu, a ony to jsou průzkumy veřejného mínění...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Cerman | pondělí 14.1.2013 10:02 | karma článku: 14,14 | přečteno: 1092x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 845x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1794x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9335x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1531x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2415x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.