Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Českých Budějovicích se demonstrovalo proti komunistům

17. listopadu se v Praze demonstrovalo pro vládu komunistů a nejrůznějších pomatenců, v Českých Budějovicích zase proti návratu komunistů do vlády (zatím jenom v kraji). Abych byl přesnější, vznikla budějovická iniciativa na protest proti tomu, že školskou politiku v kraji dostala pod palec KSČM. To je mi sympatičtější cíl, protože důležité je ne jen PROTI čemu, ale hlavně ZA CO se protestuje. Už jsem o tom psal v předchozích článcích. Demonstraci svolali studenti gymnázia v Třeboni, ale zúčastnili se jí lidé nejrůznějších věkových a sociálních kategorií.

Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, 17.11.2012.Budějovický deník

Hlavní česká masmédia věnovala pozornost hlavně odborářské demonstraci, tak jsem se rozhodl zprostředkovat zde aspoň základní informace o budějovickém shromáždění, přičemž vycházím z údajů a reportáže Budějovického deníku.

Sám jsem bohužel teprve krátce před tím přijel z Německa, takže jsem se do Budějovic nemohl vypravit. Ale aspoň jsem se vyrazil podívat na Václavák, abych viděl, jak národ přebírá moc. Ale to už dnes nestihnu napsat, takže to zveřejním až zítra.

 Demonstrace byla svolaná na 15.00 hodin a její průběh přibližuje následující chronologický přehled Budějovického deníku. Nicméně je třeba ho číst odzdola nahoru. Na konci demonstrace studenti oznámili, že ve čtvrtek 22.11. budou stávkovat. Upřímně řečeno si nedokážu moc představit, jakou donucovací sílu má stávka ve školství. Kromě toho, že učitelům zabrání učit. Jde-li o vzdělání, mělo by se možná demonstrovat zvýšeným studijním úsilím, nebo podloženou kritikou komunistického programu vzdělávání. Na webu Marty Semelové z pražské KSČM se o tom lze něco dočíst a je to vážně hrůza.

Komunisté zajistí práci?

Nicméně to, co na demonstraci zaznělo o vztahu ke komunistické minulosti, lze podepsat. Argumenty jedné kolemjdoucí, že je pro komunisty, protože "mladí nenajdou práci", jsou tak nějak podivné. Co vše se za tímto výrokem skrývá? Že údajné "zajištění práce" je nejvyšším argumentem, který ospravedlňuje politickou nesvobodu i překrucování dějin a manipulaci se vzděláním mladé generace? Ten argument vychází zřejmě z toho, že práci lze "zajistit" tak nějak na povel. Asi jako když se za komunistů centrálně určovala výše cen, nebo vývoj ekonomiky do budoucna. Ačkoli nejsem ekonom, mám o této představě pochybnosti. Nejlepším "zajištěním práce" je prosperující ekonomika, což komunistický režim "zajistit" nedokázal. Zhroucení plánovaného hospodářství mělo své příčiny, na to by se nemělo zapomínat.

Další podivný závěr, který plyne ze zmíněného výroku je, že povinnost zajistit práci má v první řadě stát, ne jednotlivý občan. To je v rozporu s principem svobody. Co když stát zajistí občanovi práci, o kterou dotyčný nemá zájem a vnutí mu povolání, které je pod jeho úroveň? Co když mu regulací a totální vládou nad společností zabrání v tom, aby svobodně zkusil štěstí a prokázal své schopnosti v oboru, který chce dělat? Ano, za vlády KSČ byla řadě lidí "zajištěná" práce topiče, řidiče tramvají, pomocné síly ve skladu. Řadě vědců bylo znemožněno věnovat se svému oboru a celek společnosti byl odříznut od svobodné výměny informací. Výsledkem bylo systém věd, který vůbec neobstál v mezinárodní konkurenci a nedokázal ani pomoci s řešením domácích politických a hospodářských problémů. Vůbec nechápu, z čeho někteří diskutující, kteří mi sem píšou, vyvozují, že za komunistů mělo vzdělání vyšší úroveň. Svoboda má mít v politickém uspořádání prvenství a tak to je i se svobodnou volbou povolání. Stát má nabídnout pomoc teprve v okamžiku, kdy jsem v povolání, které jsem si svobodně zvolil, neuspěl. 

V každém ohledu je pro "zajištění práce" klíčové kvalitní vzdělání. Stát má "zajistit" lidem tuto možnost tím, že bude v rámci svých možností udržovat kvalitní systém veřejného vzdělávání, resp nebude překážet svobodnému rozvoji škol a vědeckých institucí. Je sice každého věc, pro jakou školu se rozhodne - a mnozí se můžou rozhodnout špatně, ale řídí-li stát (či kraj) školskou politiku stylem, který vede k zániku kvalitních škol, pak tím bere občanovi i možnost učinit správnou volbu. Budeme mít lepší "sociální jistoty", když budou všechny školy stejně špatné? Pomůže nám gleichšaltování gymnázií a trestání úspěšných? Co kdyby české školy poskytovaly takové vzdělání, aby absolventům umožnily najít práci i v zahraničí?

Anketa Budějovického deníku:

http://ceskobudejovicky.denik.cz/z-regionu/studenti-proti-kscm-chteji-stavkovat-jako-v-roce-1989-20121112.html?_fid=9igy

K reportáži Budějovického deníku (průběh demonstrace):

http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/ceskobudejovicke-namesti-zaplnili-studenti-20121117.html 

16.20 - Na demonstraci vzniklo nové prohlášení studentů. Ti oznámili, že pokud hejtman nenavrhne odvolání Vítězslavy Baborové z funkce, uskuteční se ve čtvrtek 22.11. od 9.00 do 10.00 hodin stávka.

16.17 - Přišli i studentští vůdci z Listopadu 89, Radan Běhoun a Martin Ehrlich. "Hejtman Zimola lže, když říká, že dělá koalici s komunisty proto, že si je lidé vybrali ve volbách," řekl Běhoun. Ehrlich vybídl demonstranty ke skandování pokřiku Už je to tady!

16.14 - Podle předběžných odhadů na demonstraci dorazilo 1500 lidí.

16.12 - Na demonstraci studentů dorazila i Lucie Cichová, kontrabasistka skupiny Epy de Mye.

16.04 - Herečka činohry Jihočeského divadla Hlaváčková hlásá: „Činohra divadla stojí za vámi"!

16.00 - Zdeněk Volf: „Aktivita studentů je sympatická, ale přišel jsem, protože nemám rád komunisty a nejradši bych je všechny naházel do Vltavy".

15.53 - Na pódiu vystoupil kritik Jan Rejžek a řekl, že by dal paní Baborové za domácí úkol, aby 100x opsala: JSEM SLUŽKA ZLOČINECKÉ ORGANIZACE. Dále studenty na pódiu svým projevem podpořila režisérka Olga Sommerová. "Jsem ráda, že protestujete. Paní Baborová je členkou zločinecké strany, která se nedistancovala od své minulosti. Myslím, že jedině občanská aktivita může něco změnit, protože kapři si samy svůj rybník nevypustí," pronesla ke studentům Sommerová.

15.45 - Demonstraci podpořil i Zdeněk Volf, který stál v čele protestu v roce 1989. Studenty přišel podpořit také ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš.

15.27 - Studenty přišli podpořit senátor Jiří Šesták a ředitel městského divadla v Českém Krumlově Jan Vozábal.

15.22 - „Atmosféra je stejná jako před 23 lety při demonstraci v roce 1989", řekl rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer a komunistickou stranu označil za zločineckou.

15.20 - Dominik Hořejší (hlavní organizátor): „Již dnes ráno jsme se sešli u nás ve škole v Třeboni, tam jsme se domluvili jakým stylem bude dnešní demonstrace probíhat a ve 13.00 hodin jsme se sem přepravili auty nebo autobusem". Účast zhodnotil jako slušnou ale předpokládal, že přijde lidí více.

15.18 - Kamila Slavíčkova se rozčiluje: "Tuto akci nepodporuji, komunisté byli ve volbách druzí a někdo by měl studentům vysvětlit, že až dostudují, nebudou mít v tomto státě práci." Na to reagoval bývalý člen OF (Občanské fórum) Jiří Čapek: "Já jsem dostudoval v roce 1971 a také jsem práci nesehnal. V roce 1989 jsme se komunistů zbavovali a nikdy by měl, nenapadlo, že za 23 let tu budou znovu."

15.16 - Lidé na náměstí drží české vlajky jako odkaz studentské demonstrace v roce 1989.

15.14 - Na transparentech se objevují také vtipná hesla například: Kdyby tohle viděl Brumbál nebo Nejsme malé děti, Zachovejme odkaz roku 1989.

15.10 -Studenti se střídají na provizorním pódiu a většina z nich ve svých projevech vzpomíná na období 1948 - 1989.

15.08 -Na náměstí stále ještě přicházejí skupinky lidí. Mezi studenty se objevují i maminky s kočárky a starší část populace.

15.04 - Demonstrace začala. Za občasného pískotu a potlesku studentů hovoří zástupci z řad studentů.

14.59 - Na transparentech se objevují hesla jako: "Rudí bratři, vraťte se do svých rezervací, chci se učit pravdu." Na demonstraci přijel i Robin Franco z Tábora, který drží transparent s nápisem "zlaté prciny." "To je můj veškerý komentář k této situaci. Účastním se, protože mám tři děti a nechci, aby je ovlivňovala komunistka," dodal Franco.

14.58 - S blížícím se začátkem protestu se českobudějovické náměstí začíná pozvolna zaplňovat.

14.55 - Studenti se na náměstí shrocují ve skupinkách podle odhadů se jich zatím sešlo něco kolem dvou stovek.

Autor: Ivo Cerman | neděle 18.11.2012 15:46 | karma článku: 16,77 | přečteno: 1217x
  • Další články autora

Ivo Cerman

Pozitiva islamizace, aneb perličky z revize RVP dějepisu

Nemá-li krajní levice dost stoupenců na to, aby vyhrávala volby, musí jim je státní školství vychovat.

17.6.2024 v 9:00 | Karma: 26,65 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 28,05 | Přečteno: 857x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 36,02 | Přečteno: 1846x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 375x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,95 | Přečteno: 9348x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

V AfD si nechali staré vedení. K volbě šli kvůli odpůrcům v ulicích přes zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 2410x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.