Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Okamurova stížnost vyvozovala špatné závěry

O stížnosti senátora Okamury jsem se chystal napsat už dřív, ale nebyl na to čas a dnes už Ústavní soud rozhodl. Stejně o tom píšu aspoň opožděně, protože zajímavá je i argumentace zmíněné stížnosti.  Zaujala mě už v okamžiku, když se předseda ÚS Rychetský vyjádřil, že stížnost je fundovaná a nelze ji jen tak smést se stolu. Poté následoval špínomet v diskuzích na internetu, kde se mluvčí naštvané veřejnosti neomylně vyjadřovali, že chápou, co sděluje Rychetský „mezi řádky“. Vzkazuje prý, že Okamura je v právu, ale „oni“ se ho stejně zbaví. To je vize, které vychází vstříc i sám senátor.

Měl pravdu?

Přečetl jsem si tu stížnost a musel jsem dát Rychetskému za pravdu. Stížnost upozorňuje na reálné nedostatky, ale přesto si nemyslím, že by se mělo vyhovět tomu, co Okamura požaduje. Co je na stížnosti divného? Okamura v ní poukazuje na reálné nesrovnalosti, ale vyvozuje z nich, připadá mi, nepatřičné závěry. Na příklad z toho, že kvóta 50 000 petentů je vyšší než v Rakousku a na Slovensku, vyvozuje, že cílem zákona je zabránit volbě občanského kandidáta. Z toho, že náklady na kopírky a distribuci letáků při sběru podpisů jsou vysoké, vyvozuje, že zákon vytváří zakázaný majetkový census a zabraňuje volbě chudého kandidáta. Dokonce zde vysloveně praví, že takovým chudým ukřivděným kandidátem je on sám. (s. 12) Při tom se nedávno Okamura chlubil svými vysokými příjmy, navíc má jako senátor určitě k dispozici kopírku. 

V čem mu je třeba dát za pravdu, je určitě tvrzení, že lhůta pro sebrání 50 000 podpisů byla příliš krátká a že se zákon i volby organizují se spěchem. Sám si nedovedu představit, že by se volba měla konat už příští týden.

Okamura obráncem demokracie?

Okamura podsouvá ve všech pasážích své stížnosti, že zákon o prezidentské volbě vykonstruovaly politické strany tak, aby znevýhodnily „občanské kandidáty“. To je diskutabilní, zvláště když v preferencích vedl dlouho nestranický Fischer a v současnosti vede Zeman, který se může opřít jen o svou SPO a do voleb jde jako občanský kandidát. Stejně tak Dienstbier z ČSSD podložil svou kandidaturu také sbírkou podpisů. Straničtí kandidáti Sobotka a Schwarzneberg nejsou zrovna favoriti voleb.

Okamura však vytahuje i tu nejvážnější námitku, když tvrdí, že zákon o volbě je v rozporu s materiálním jádrem ústavy. Ano, jádro ústavy, tedy demokratické základy státu a zákaz jejich změny, je skutečně nejvyšší hodnota v ústavním pořádku. Od Okamury však tato náhlá změna názorů působí kuriózně, když vezmeme v úvahu, že se před volbami podbízel komunistům, ačkoli jejich ideologie zcela určitě narušuje demokratické principy státu. Následně se začal podbízet hnutím za přímou demokracii, tedy dalšímu směru, který směřuje k podkopání demokratických základů našeho státu. Realizace utopistických představ našich zastánců přímé demokracie a všemocných referend by vedla k zániku demokracie a nastolení populistické autokracie. To je cíl, ke kterému teď naše podkopaná demokracie skutečně směřuje.  

Actio popularis - ale "sui generis"

Těžko lze věřit závěrečnému Okamurovu tvrzení, že stížnost nepodal kvůli sobě, ale pro obecné dobro, jako „actio popularis sui generis“. Prý mu leží na srdci osud naší demokracie a on se jako kandidát-spasitel snaží jménem občanů bojovat proti stranám, které zákonem o volbě „protiústavně obešli vůli voličů“. Obávám se, že za záchranu demokracie začal bojovat až poté, co byly ohroženy jeho osobní zájmy. Svým nadbíháním komunistům a „přímodemokratickým“ hnutím dává soustavně najevo, jak málo si váží demokratických základů státu, které chtěl svou stížností údajně chránit. Svou neúctu dal najevo i dnešním odmítnutím rozsudku. Svým stoupencům Okamura s vážnou tváří tvrdí, že soud se přiklonil k tomuto rozhodnutí, protože dal přednost „lehčímu řešení“.

I když některé nedostatky, na které poukázal, jsou reálné, přeci jenom to neznamená, že by Ústavní soud musel a mohl přistoupit k tak radikálním krokům, jaké Okamura žádá. Poslední precedens, kdy ÚS měnil ústavní zákon, byl ústavní zákon o předčasných volbách z roku 2009. Tehdejší rozhodnutí soudu však vyvolalo rozpaky i u právních odborníků. Rozpoutala se bouřlivá debata, v níž někteří začali zpochybňovat i výše zmiňované materiální jádro ústavy.  U Okamury pořád zůstává překážka v podobě oněch chyb v podpisech a pak je tu otázka, zda Ústavní soud vůbec je způsobilý ke změnám, které senátor tak vehementně žádal. Uspěchaná volba asi proběhne. To, že je špatně připravená, je špatná zpráva, ale to, že z ní je vyřazen jeden demagog, je zpráva dobrá.

 

Ústavní soud

Okamurova stížnost (jak ji odevzdal) http://www.concourt.cz/clanek/7534

Rozhodnutí ÚS z 4. ledna 2013 http://www.concourt.cz/clanek/7565

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Cerman | pátek 4.1.2013 15:55 | karma článku: 29,04 | přečteno: 3906x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 845x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1794x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9335x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1531x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2415x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.