Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O toleranci k náboženství 2

Ale horší problém je tolerance nevěřících k náboženství, zvlášť v režimech, které se řídí nějakou "náhražkovou" ideologií. Právní rovinu tohoto problému představila už ústava SSSR z roku 1936. Zakotvila sice svobodu svědomí, ale s předpokladem, že náboženství je přežitek, který zmizí se změnou výrobních a společenských vztahů. Přesto byla sovětská ústava považovaná za tolerantní, protože bránila církvím někoho nutit k víře. Naopak, zajistila svobodu protináboženské propagandy.

Stačí svoboda svědomí?

Sovětský příklad představil paradox, kdy se ve formě „svobody svědomí“ uzákonil protináboženský útlak. Svoboda veřejného vyznání a šíření náboženství nebyla uznávána ani náhodou. I v zemích, které ovládl SSSR, se příslušnost k církvím stala důvodem k perzekuci. U nás se státu podařilo ovládnout církve kombinací perzekuce a kolaborace, ale o toleranci nemohlo být ani řeč. Křesťanské církve i židovské náboženské obce existovaly ve státě, který byl sám ovládán náhražkovým náboženstvím marxismu-leninismu a toto náboženství vedlo proti porobeným církvím ideologický boj. Údajná svoboda svědomí rozhodně nezaručovala právo myslet si, co chci. Mimo jiné proto, že nebyl volný pohyb myšlenek, ani přístup k zahraničním knihám. Stát nebyl neutrální.

Součástí ideologického boje byla i výchova proti náboženství, založená na dezinformacích o náboženstvích i o jejich dějinách. Tento stav trvá prakticky dodnes. I dnešní učebnice vychovávají děti k nenávisti k náboženství a servírují jim všelijak překroucené informace. Na internetu máte ukázku jedné učebnice dějepisu, kde se žáci dovědí, že Židé uctívají boha jménem „J--ve“ a nemusím zdůrazňovat, že autoři učebnice tam jeho údajné jméno uvádějí takříkajíc „naplno“. Jeden kolega teolog mi vyprávěl, že jeho dcera se ve škole učila, jak vzniklo náboženství. Do stromu uhodil blesk a lidé si to nedokázali vysvětlit. Vida, vymysleli si boha!

Hospodaření a svoboda církví

Nyní tady máme otázku restitucí. Stát kdysi sebral církvím majetek, aby je na sobě učinil hospodářsky závislými. O perzekuci jednotlivých kněží jsem už mluvil, ale jde také o to, že církve byly postaveny pod kontrolu státu. Kněží museli mít pro svou činnost státní souhlas, byly zpřetrhány svazky s mezinárodní katolickou církví, církevní tisk byl postaven pod státní kontrolu a i výuka na teologických učilištích byla usměrňována státem. Dokonce se na teologických učilištích vyučovaly ateistické společenské vědy, zřejmě aby si studenti mohli rozmyslet svoje "odpadnutí" od vládnoucí ideologie. Ačkoli v ústavě byla zajištěná svoboda svědomí, ve skutečnosti nebyla nastolená svoboda pro náboženství. „Svoboda svědomí“ byla chápána spíše jako ochrana před církvemi a hráz proti náboženství. V neposlední řadě jako svoboda proticírkevní propagandy bez možnosti obrany.

Po revoluci se sice odstranila povinnost státního souhlasu, zmizel trestný čin zneužití kněžského úřadu, ale církve jsou nadále udržovány ve stavu hospodářské závislosti na státu. Spor o restituce navíc ukázal, že v myslích lidí pořád chybí tolerance k náboženství. Je to vidět i v tom, jak se píše o „ortodoxních Židech“ a „osadnících“ v Izraeli, kteří v médiích hrají roli zlých hochů, kteří narušují mírový proces. Je to ale vidět i v bezradnosti, s jakou se přistupuje k islámu. Nejvíc se to ale projevuje v přístupu ke katolické církvi.

Pokud budou církve udržovány vhospodářské závislosti na státu, nebude tu nikdy svoboda vyznání. Kdykoli se v budoucnu chopí moci strana nepřátelská té či oné církvi či náboženství, bude na ně moci vyvíjet nátlak. Při současném systému financování církví se nátlak může zdůvodnit nutností šetřit na "přebytečných kněžích". Můžou se také začít činit rozdíly mezi kolaborantskými církvemi a těmi "nepřízpůsobivými". Současná rétorika ČSSD i různých demagogů jasně ukazuje, že pro ně hranice neexistují.

Jde i o „nadstavbu“

V současné diskuzi jde opravdu o víc než majetek. Projevil se v ní dosti nemocný stav české politické kultury. Nejen, že tu chybí historické znalosti, ale i schopnost zvážit morální principy, kterými se ohánějí ti, kteří účelově zpochybňují vlastnické nároky církví. K dovršení všeho to veřejnosti to vůbec nevadí. Nikomu nedochází, že účelovým zpochybňováním se podporuje právní relativismus, který se může v budoucnu obrátit proti komukoliv jinému. Lidé se nechávají lákat na argumenty, které mohou pomoci k politické moci lidem krajně pochybným a to do konce i těm, kteří se už stihli zdiskreditovat. Zkrátka lidé si svou situaci sami ještě zhoršují. V tomhle směru je spor o restituce jen projevem hlubšího problému, který hned tak nezmizí.

O toleranci k náboženství 1

http://ivocerman.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=284733&bk=25324

Navazuje na článek: Tři argumenty

http://ivocerman.blog.idnes.cz/c/283406/Tri-argumenty-proti-cirkevnim-restitucim-Babak-Paroubek-Tejc.html

Autor: Ivo Cerman | čtvrtek 30.8.2012 8:32 | karma článku: 11,22 | přečteno: 906x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1785x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9335x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1529x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.