Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

30. 8. 2012 12:24
nedostali jsme se až někam úplně jinam?

Řešíme snad konkrétně toleranci k náboženství a nikoliv stav v totalitní společnosti.Protože v takové společnosti se netolerují žádné odlišné názory než ty oficiální. Nejen náboženské,ale i politické, občanské, právní,filozofické, odborné...Dokonce, jak známo i mnozí sami komunisté byli perzekuováni či trestáni za své odlišné názory. .Čili-tady asi nemá cenu probírat pravé otázku tolerance k náboženství. Tedy ano-ale směrem kterým by se Vám asi nelíbil. Tedy, proč vlastně komunisté církev naopak tolerovali a financovali - na rozdíl od jiných názorových proudů a aktivit, které bezvýhradně zakazovali pronásledovali a trestali..

A plést do toho současné církevní restituce,,,,to už je opravdu slabota argumentů.´Ta s tím přeci nijak nesouvisí, náboženská tolerance je naopak zcela zajištěna. A církve si mohou klidně tu nezávislost zajistit tím že nebudou sami stát dalších 17 (30 let) u státní kasy s nataženou rukou a čekat co jim stá dá.

0 0
možnosti
H

Halfunx

30. 8. 2012 10:38
MORÁLKA

Morálkou se obvykle rozumí principy a zásady správného jednání, jimiž se člověk řídí z vnitřního přesvědčení, ne ze strachu či donucení. Normativní význam slova morálka zdůrazňuje, že se jedná o zásady všem rozumným bytostem společné, kdežto kulturní, rasové a náboženské odlišnosti jsou druhořadé.

Jak se lidé spojují do skupin, mají v těchto skupinách i vlastní morálku, takže máme např. právnickou, trempskou, zlodějskou a také církevní. Jedna ze skupin tvoří i tento stát a to je náš národ, který má také svoji morálku a ta je průnikem názorů na morálku všech skupin. Rozhodující je většinový názor, protože názor na morálku skupin se může většinově lišit. Třeba soudržnost a loajalita jsou jistě dobré, ale ne už v pojetí zlodějů, kde to znamená krytí zločinů. U církve většina nebude proti desateru, ale zákaz antikoncepce či upalování na hranici rozhodně většina neschvaluje.

0 0
možnosti
H

Halfunx

30. 8. 2012 10:39
Re: MORÁLKA

Stejně je to i s církevními restitucemi, jestliže většina současnou podobu považuje za nemorální, nelze se odvolávat na morálku jedné skupiny. Protlačit vlastní menšinovou morálku silou moci nepřinese nic dobrého pro nikoho, zastánce ani odpůrce. Výsledkem je všeobecný úpadek morálky. Protože když je možná jedna věc je možná i jiná. Ví církev jaká je morální představa většiny národa k nápravě křivd? Řeknu vám moji verzi, která se od většiny zase tak lišit nebude.

Vrátit majetek ANO – pro potřeby církevní, nikoli pro podnikání a vytváření konkurence na trhu a nikoli pro spekulace s majetkem. Vyplatit náhrady ANO – podle stejného principu jakou ostatních restitucí.Jmenovitě předem zveřejnit seznam požadovaného majetku s uvedením jeho využití a garancí zachování tohoto stavu po dobu vyplácení dávek od státu. Odluka od státu ANO – financování z vlastních zdrojů a daňově uznatelných příspěvků věřících.

0 0
možnosti
JK

J.K.S

30. 8. 2012 10:07
Nechápu, jak si tu toleranci k náboženství představujete.

Že lidé přestanou mluvit, psát, aby se nedejbože nestalo, že urazí něčí náboženské přesvědčení? I když mám pocit, že se podle vás ta ochrana pocitů týká jen katolíků a židů, ostatní se mají podřídit jim. Nejlépe konvertovat ke katolicismu. A ze škol vymeťme všechny kantory, kteří nejsou kreacionisti. Jiný způsob výuky než přísně podle Bible budiž zapovězen.

Mělo by vám být jasné, že otázka víry není nijak ovlivněna tím, co se člověk učí ve škole. Moje kamarádky chodily do stejné třídy jako já, učily je stejné věci, přesto věřící zůstaly, protože je tak doma vychovali a protože to pro ně bylo důležité. Nebyla jsem vychovaná ve víře ale ani k ateismu, jen nejsem věřící. Když se mě pokoušeli zlákat Svědci Jehovovi, dlouho jsem se svým postojem k víře zabývala a došla jsem k agnosticismu.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

30. 8. 2012 9:03
To je marné

Myslíte si, že společnost ve vztahu k vlastnictví vzrostla k vyšší úrovni, než ten černoch z níže uvedeného vtipu:

Otázka: Který den je pro Tebe úspěšný? Odpověď: Když někomu ukradnu kozu.

Otázka: Který den je pro Tebe neúspěšný? Odpověď: Když mi někdo ukradne kozu.

0 0
možnosti
PH

petrph

30. 8. 2012 12:30
Re: To je marné

Proč společnosti, když je to stav který podporuje tato vláda...Kdybych to vzal tak primitivně, tak to tak je-kdysi komunisté ukradli majetek církvím a dali ho státu. Dnešní vláda ukradne ten majetek státu a dá ho církvím...Kde je rozdíl?

Asi právě v tom pojmu "ukradnout"...Dnešní vláda nekrade ale rozhoduje zákonem-ale to ti tehdejší komunisté taky..

0 0
možnosti
JP

joserpor

30. 8. 2012 8:56
Já již v několika diskuzích zde,

se vracím ke konkretní protináboženské výchově v reálném socialismu. Reálný socialismus neplnil své cíle a sliby a to proto, že prostě není kompatibilní í s lidskou povahou.Za problémy a potíže do kterých se dostával, obviňoval cizí zahraniční síly : Imperialisty z Wall Streetu, nemecké revanšisty, šlechtu a náboženství, hlavně katolickou církev a Vatikán. Tuto mantru tvrdě a nekompromisně vtloukal do hlav  všem lidem, ale zvláště mladým na středních školách a specielně vojákům. Představte si 18 až 20 letelé kluky odtržené od rodin, vystavené šikanování a brutálnímu ovládání ze strany důstojníků a mezi tím od rána do večera se jim do hlav hustila shora uvedená pravda

Např. vojáci (na PŠM) dostali otázku, k té otázce se jim nadiktovala odpověd  a úkolem vojáků na příště bylo, tu odpověď se naučit zpaměti.

Reálný socialismus je již přes 20 let na smetišti dějin, ale tato ideologie přetrvává mezi  90% občany  české kotliny dodnes. Stačí číst diskuze o Americe, nebo o náboženství.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

30. 8. 2012 9:05
Jenže to bylo za socíku

Kdy to lidé věděli a počítali s tím. Ale kolik procent rodičů je obezřetných teď vůči těm "výmětům", které jsou do jejich dětí huštěny v dnešní škole?

0 0
možnosti
AK

Tonda Brno

30. 8. 2012 8:48
Napsal jste to dobře

Lidé ve své hlouposti si neuvědomují, že se jedná o překrucování práva a vidí jen PENÍZE a tupě souhlasí, případně ještě pažadují referendum jako nějaký projev demokracie. Přitom si neuvědomují, že se to může brzo obrátit proti nim. Příště se může stát, že se státu (vládnoucí straně) znelíbí jiná skupina obyvatel a tak ji prostě hospodářsky oškubou. Nakonec to mohou být třeba i důchodci, kteří vlastně státu už nic nepřináší a stojí ho hodně peněz.

0 0
možnosti
JD

pedr64

30. 8. 2012 8:51
Re: Napsal jste to dobře

lidí vidí jen peníze...a ono snad jde o něco jiného?

0 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2415x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.