Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fischerova volba a dekomunizace

Už když začaly kampaně vyzývající Jana Fischera k odstoupení, je-li slušný, chtělo se mi napsat naopak: Jste-li slušný, neodstupujte! Čistě takticky: co by se stalo, kdyby odstoupil? Přenechal by volné pole Zemanovi s Dienstbierem, což bych neviděl jako nejlepší volbu. Předpoklad, že by na pozici „dvojky“ povyskočil Schwarzenberg, může být mylný. Výzvy k Fischerovu odstoupení nastolují jinou otázku: co vše je dekomunizace?

Ujasněme si nejprve, že Fischer není kandidátem KSČM, nemá ani jejich skrytou podporu, neusiluje o jejich podporu, neshoduje se s nimi ve svých programových cílech a na rozdíl od Dienstbiera se ani nenaváží do současných protikomunistických protestů. Naopak se coby kandidát vyjádřil kriticky k současnému působení KSČM, čímž překročil důležité tabu našeho politického života. V rozhovoru pro MFDnes označil KSČM za extrémistickou stranu a vyjádřil se kriticky k možnosti budoucí účasti strany ve vládě. Předseda KSČM od něj vehementně vyžadoval omluvu!

Ano, Fischer je nevýrazný, nemluví nijak radikálně, o svém členství v KSČ dřív nemluvil a svůj vstup do strany si přikrášluje. Ale ani to, že se za své členství ve straně omluvil, není samozřejmé. Při současné společenské náladě to vůbec dělat nemusí. Kdyby byl populista, stačilo by vodit veřejnost za nos řečmi o boji s korupcí a blahovolně označit KSČM za „normální demokratickou stranu“, jako to dělají jiní. Svou minulost by mohl omlouvat řečmi o tom, že patřil k „šedé zóně“, jako politolog Oskar Krejčí, mohl by tvrdit, že rozkládal režim zevnitř, jako politoložka Vladimíra Dvořáková, nebo by mohl přijít s řečmi o moderní levici, jako kandidát Jiří Dienstbier.

Co vše je dekomunizace

Myslím, že je v pořádku, že se na Fischerovu minulost upozornilo a mluvilo se o ní. To je v mezích svobody diskuze a umožňuje to voliči udělat si na kandidáta názor. Taky nelze nikomu vyčítat, že mu Fischerova komunistická minulost vadí a nebude ho volit. Ale je chyba stírat rozdíl mezi ním a současnými komunisty. Myslím tím lidi, kteří se, na rozdíl od Fischera a jiných, komunismu nikdy nezřekli.

 „Dekomunizace“ by neměla maximalisticky útočit na každého veřejně působícího člověka, který byl v minulosti ve straně, pokud nejsou důvody si myslet, že dotyčný stále věří v komunistickou ideologii, nebo ji šíří na veřejnosti, popř. podporuje komunistickou stranu v soutěži o politickou moc. Za komunistickou ideologii lze považovat i teorii Marxe a Engelse očištěných od Lenina. I tato „minimalistická“ verze marxismu, k níž se zřejmě hlásí současná KSČM, směřuje k potlačení občanských práv a pro společenské problémy navrhuje utopistická řešení, která jsou v rozporu s demokratickými základy našeho státu.

Primárním cílem dekomunizace není vytlačit z politického života každého jednotlivého exkomunistu či komunistu, ale vytlačit z řad legálně působících politických stran ty, které jsou založeny na komunistické ideologii. To se nikdy nepodaří bez podpory veřejnosti, a proto musí být druhým cílem dekomunizace vytlačení komunistické ideologie z našich hlav. Nejde jenom o lži o historii, ale i o pohled na společnost, právo a morálku, které lidem sugerují představu, že se sociální problémy dají řešit pomocí komunistické utopie. Jinak se budeme pořád točit v kruhu.

„Prokomunistický antikomunismus“

Pozoruju, že takové maximalistické pojetí antikomunismu, které hází všechny exkomunisty a současné komunisty do jednoho pytle, slouží často k ospravedlnění současných mocenských choutek KSČM. Proti jihočeským studentským protestům namítala například některá média, že předchozí radní pro školství byla před revolucí také členkou strany. Podsouvají, že předáním resortu do rukou KSČM se vlastně nic nezměnilo a  protesty jsou mylné. Jiní dovádějí tuto myšlenku ještě dál a šíří na veřejnosti pocit, že se KSČM nemá vůbec bránit v cestě k moci, protože v politice je přeci řada bývalých komunistů a nikomu to nevadí. Ono to často vadilo mnohým, ale to nadávalisté nechtějí vidět.

Ale hlavní je, že skutečně je rozdíl mezi tím, když někdo komunistou už není, a tím, když někdo ve straně stále je. Je rozdíl mezi tím, když se někdo od komunistické ideologie distancuje, a tím, když ji někdo otevřeně propaguje a demagogicky odmítá jakoukoli kritiku. Je rozdíl mezi prezidentským kandidátem, který jde žádat KSČM o podporu, a tím, kdo to neudělá.

Když si tohle nevyjasníme, tak nemůže ani dekomunizace dospět k svému cíli.

ZDROJE:

Jan Fischer - KSČM do vlády ne: http://www.jan-fischer.cz/media/jf-v-mediich/nejsem-spasitel-sam-to-nezvladnu

"I v případě menšinové vlády bych se velmi zajímal, zdali tam není skrytá podpora například formou nabídky na místa šéfů úřadů, místa náměstků – při té naší hezky zpolitizované státní správě. Tento model by mi osobně vadil. Respektuji, že KSČM je parlamentní strana, která zde legálně působí, ale já se prostě vymezuji vůči jakékoliv extremistické straně. Nedávno jsem si znovu prošel programové dokumenty KSČM. Ta strana se nevyrovnala se základním zahraničněpolitickým ukotvením této země. Má vysoce negativní postoj k Evropské unii, k NATO, k působení našich misí... Pak mi taky vadí, že si nechala svůj název."  

Jan Fischer ml. - Rozhovor pro Blesk

Blesk: Co říkáte na rostoucí vliv komunistů?„Nevidím v tom nic pozitivního. Ta strana se od své minulosti nedistancovala dost razantně na to, abych ji vnímal jako demokratickou. Ale je to problém i ostatních stran, že jí nahánějí naštvané voliče.“

Jan Urban objasňuje Fischerův vstup do KSČ: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-urban.php?itemid=18359 

Jan-Fischer-Komunista.cz http://www.jan-fischer-komunista.cz/prezident-jan-fiser/ 

Kolikrát se nám Fischer ještě omluví? (Petr Holec, Reflex)

Typologie prezidentských kandidátů (Jaroslav Plesl, Reflex)

Prohřešky Fischera coby předsedy úřednické vlády shrnuje tato analýza:

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Cerman | pátek 11.1.2013 12:05 | karma článku: 10,49 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Ivo Cerman

V čem se antiizraelská petice z 6. 2. mýlí

Podívejme se, jak se to má s mezinárodním právem, a posuďme, zda se Izrael ve válce dopouští genocidy.

15.3.2024 v 11:59 | Karma: 27,83 | Přečteno: 845x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Rozbor signatářů antiizraelské výzvy z 6. února (doplněno o reakci)

Zkusme si za jména doplnit instituce, kde signatáři působí. Zjistíme organizační zázemí levicového "antiizraelského hnutí".

5.3.2024 v 10:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1794x | Diskuse| Politika

Ivo Cerman

Když Erasmus Rotterdamský bránil svobodu proti luteránům

Podle školního dějepisu byla reformace krokem k moderně, ve skutečnosti bránil lidskou svobodu spíš katolický kněz Erasmus Rotterdamský.

27.1.2024 v 14:10 | Karma: 17,68 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ivo Cerman

Překvapivá obvinění Izraele v pořadu Máte slovo!

Výsledkem pořadu Máte slovo bylo další obvinění Izraele z vraždění dětí a pohádka o dobrotivé vládě Hamásu v pásmu Gazy.

23.10.2023 v 7:04 | Karma: 45,94 | Přečteno: 9335x | Diskuse| Média

Ivo Cerman

Obhájce terorismu na Fakultě humanitních studií UK

Stávkující humanistická fakulta chce prý peníze na „kvalitu“, ve skutečnosti za vaše peníze živí antisemitskou propagandu.

18.10.2023 v 9:32 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1531x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 31,86
  • Průměrná čtenost 2415x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.