Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Temná strana demonstračního efektu - důchody

Zrovna minulý týden jsem viděl jeden klasický případ. Dítě sotva tříleté, u pokladny zpozoruje poblíž stojící dítě, dejme tomu pětileté, cumlající cukrkandl na špejli. Dítě tříleté proto chvíli startuje: nadechuje se, ba přímo nafukuje, otevírá pusu jako žába a pak spustí. A chce to taky. A musí to mít taky. A jestli to nebude mít, tak bude zle! Rodič chvíli odolává, tedy do chvíle, kdy začne dítko vymetat svým tělem podlahu obchodu.

Co je to demonstrační efekt? Nejde o můj výmysl, ale o teorii veřejného sektoru v ekonomii. Tak například: V Německu mají lepší sociální systém než my. Nebo: V Rakousku/Německu/Francii/Švédsku mají delší/vyšší/nižší/lepší (nehodící se škrtněte) *doplňte_co_se_vám_u_nás_doma_nelíbí*. A MY to NEmáme. Pojďme se ale podívat na temnou stranu demonstračního efektu a uvědomíme si, že na tom vlastně nejsme tak špatně, jak se nám často *doplňte_vybranou_organizaci* snaží nabulíkovat.

Máme malé důchody a důchodci jsou na tom prachbídně. Kupříkladu moje babička bydlí sama v 3+1 v Praze a dokázala ho i ze svých úspor a důchodu privatizovat a to si dovolím tvrdit, že žila svůj naprosto průměrný poválečný produktivní život v československém socialismu jako učitelka ve školce. Samozřejmě zde existují i důchodci, kterým se nevede tak dobře. V diskuzních pořadech se ale objeví pouze stínový_ministr/opoziční_politik/levicový_hejtman/odborář, který se opírá o takový konkrétní případ chudého důchodce. A dál nám demonstruje, že v jiném státě se důchodcům daří lépe. Jsme na tom ale skutečně tak špatně?
Upřímně, a se vší úctou k mým prarodičům, myslím si, že žili naprosto průměrný život (po ekonomické stránce) a daří se jim opravdu dobře. Což svědčí o tom, že systém jako takový funguje dobře.

Pozorování:
1. Máme dobré důchody.
2. Existují extrémní případy - velmi bohatí a velmi chudí, a těch je minimum.

Když se tedy srovnáváme s vyspělými zeměmi a naříkáme jak se tam mají lidé lépe, srovnejme se pro zajímavost s někým jiným. V komunistické Číně zavedli důchodový a sociální systém teprve nedávno (je to pár let) a "důchodci o které se stará stát" je něco, co prostě neexistuje. Jste-li na vesnici, postará se o vás rodina. Ostatně, nikdo jiný to neudělá. Proč o tom nikdo nemluví? S Čínou se nikdy nesrovnáváme. Pro odborářské šéfy to není moc in. Říkat, že máme mnohem vyšší důchody, nebo že dokonce můžeme být v důchodu.
To ovšem neřeší minumum těch extrémních případů opravdu chudých důchodců. Nemají žádné úspory, které by mohli čerpat, nízký důchod a pár nemocí na krku. Jde o to, jestli bychom se o takové lidi měli nějakým způsobem postarat. Věříme, že v Německu by se o ně postarali, a víme, že v Číně by měli smůlu.

Je tomu již nějaký pátek, kdy jsem si uvědomil, že já vlastně žádný důchod mít nebudu a proto bych ho ani neměl očekávat. A to platím (ne budu platit, ale platím) současným důchodcům ten jejich, na který mají nárok. Není ale tak sexy když řeknu, že je to nespravedlivé pro mě, protože já už nic mít nebudu. Budu mít objektivně takový důchod na který si dokážu našetřit sám. Co mě tedy motivuje k tomu pomoci takovým extrémním případům, kteří si nemohli našetřit/nenašetřili na ten svůj důchod?

Jsem asi nelida, pokud si pokládám takové otázky. Nejde ale o to naznačit, že nechci takovým lidem pomoci, jde jen o to říct, že každý si za svůj osud může sám. A že život není spravedlivý. Není, nebyl, a i když se postavíme na hlavu, tak nebude.

Autor: Ivan Jelínek | středa 13.3.2013 14:32 | karma článku: 15,74 | přečteno: 1165x
  • Další články autora

Ivan Jelínek

Proč nám dnes češství nepomáhá?

Vládní omezení začala platit 27. prosince loňského roku. Je to už 36 dní. 36 dní platí nejpřísnější opatření, která PES zná. Myslel jsem si, že si už můžeme oddechnout, nikdy totiž nemáte jistotu, že budou klesat nebo jak moc.

2.2.2021 v 7:04 | Karma: 0 | Přečteno: 48x | Diskuse| Miniblogy

Ivan Jelínek

Jak se dnes zve dívka na kafe

Pozvání na kafe je svým způsobem chůze po katastrofické křivce. Stačí krůček stranou a člověk upadne do katastrofy. Je to složitý proces, kdy musíme vážit každé slovo a vymýšlet chytré, vtipné a hlavně okamžité komentáře.

4.7.2016 v 8:33 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Ona

Ivan Jelínek

Prostě Tokio

Vlezu do večerky, kecám s prodavačkou v japonštině. Docela příjemná paní. Ráda poradí, pomůže. Když zjistí, že jsme z Česka, hned začne: "znám vašeho prezidenta. (Nesrozumitelné...Pearl Harbor?...) ale už dávno."

22.5.2015 v 8:00 | Karma: 15,43 | Přečteno: 577x | Diskuse| Cestování

Ivan Jelínek

Vesnická etiketa

Jako člověka z města mě chování vesničanů zaráží. Nejde o kradení májek, kydání hnoje nebo dávání slepicím. Vesničané jsou tak trochu jiní. Dělají věci, které by člověk z města neudělal.Vesničané mají třeba jiný přístup k osobní zóně. Ignorují ji. Při nástupu do vesnických autobusů se cítím jako v zástupu semknutých tučňáků, kteří se prodírají krutým větrem směrem k Jižnímu pólu. Houf se pomalu posouvá směrem ke dveřím, lidé do sebe naráží jako klasy na poli ve větru a nikomu z vesničanů to zřejmě nevadí. Kromě mě.

12.1.2014 v 13:01 | Karma: 15,31 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Společnost

Ivan Jelínek

Povzdech volební komise

Mnoho lidí ani za plentou neví, čí volební lístek vložit do obálky a proto nakonec do urny vhodí obálku prázdnou. Ušetřete prosím čas svůj i můj a když nevíte, k volbám nechoďte.

24.10.2013 v 19:31 | Karma: 6,64 | Přečteno: 286x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 857x
Statečný majitel ustrašeného psa. Poslední dobou i nadšený vařil na http://ivayaku.blogspot.com