Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jen ať pracuje, já to platím!

Pracoval jsem na částečný úvazek celých těch 5 let co jsem byl na VŠ. Jako student pravidelně darující krev a pobírající "částečný" plat jsem nikdy neplatil takové daně jako lidé kolem mě. S posledními státnicemi a přechodem na plný úvazek jsem si spočítal tu dardu, kterou pánovi Prezidentovi co měsíc cvakám. (A dovolím si říct že přímo jemu, protože vláda je jako skupina zombie na slovo poslouchající pána, který je vykopal z hrobů. Kór Želé, který je asi stejně dobrý ministr financí jako by byl můj pes).

Za to, že mě zaměstná můj ctěný zaměstnavatel, zaplatí několik desítek tisíc korun každý měsíc, tj. více než půl milionu korun každý rok. Docela drahá sranda. Z těch peněz vidím každý měsíc ale jenom polovinu. Tu druhou mi někdo vzal.

Vzal ji a použil ji na nové dálnice, které se vlní a rozpadají. Použil ji na platy mých učitelů (těch lepších i těch, kteří během výuky samovolně spadli ze židle), lékařů (těch co vyměňují orgány i těch, co nepoznali že mám příušnice ač jsem jim to několikrát opakoval), i těch neuvěřitelně protivných úřednic na matrice Prahy 10. Já to chápu a souhlasím s tím.

Vezmou moje peníze a dají je rodinám co mají hodně dětí a málo jídla. Souhlasím s tím, nejsem nelida. Děti jsou drahá věc, nezatopíš s nimi a jsou potřeba pro naši budoucnost. Další moje peníze vezmou a dají je lidem, co neměli takové štěstí jako já a jsou nemocní nebo žijí s hendikepem a potřebují pomoc svého okolí. Dají je jim a lidem, co se o ně postarají. Říkám, že je to správně, protože by to tak být mělo.

A teď by moje peníze měli dát za zaměstnání horníkovi. Nechci se do horníků navážet, je to drsná práce, která vám vezme část vašeho života a rozhodně není pro každého. Já bych jí nezvládl. Proto taky dělám něco úplně jiného. Na to se taky hodím víc. Teď se ale ukazuje, že by vzali moje peníze a dali je každý měsíc za to, aby tenhle horník mohl pracovat. A já se ptám: Až bude moje firma potřebovat, dostane peníze na to, abych mohl pracovat já? Já jen, že plány neplníme a nevytváříme dostatečný zisk, tak se budeme zmenšovat. Dal by nám někdo peníze za to, abychom měli práci pro víc lidí? Asi ne, ajťáci nejsou taky mediálně sexy jako horníci.

Pořád obracím v hlavě a zlehka přežvykuji myšlenku, že by stát dotoval onu práci pro horníky. Tu sociální těžbu. Je to přece ospravedlnitelné! Ti lidé budou pracovat a nebudou na dávkách, je to tvrdá dřina, a je to v kraji, kde práce moc není.

Možná mi to někdo lépe vysvětlí, ale já to nechápu. Proč musím zaplatit každý rok 150 korun [1] aby ti lidé mohli pracovat? Proč si třeba nesníží svoje platy, které mají rozhodně nadprůměrné? A proč nikdo nezaplatí mojí firmě za to, že u ní budu moct pracovat, vždyť máme taky problémy. A budeme platit třeba Škodovce, až zjistí, že nikdo v Evropě auta nekupuje?

A proč já, když jsem pilně studoval a pracoval, připravoval se na svoje povolání, a držel hubu a krok, mám dávat svoje peníze za to, aby někoho nevyhodili? Upřímně Vás prosím za odpuštění, ale já skutečně nerozumím tomu, že bych měl zdravému práceschopnému člověkovi platit jeho práci. Vysvětlí mi to někdo?

 

[1] - Roční podpora sociální těžby má stát vyjít na 1,5 mld. Pokud budeme počítat 10 mil obyvatel, na každého ročně přijde 150 kč. To je o polovinu víc než jedna splátka Kalouskovy povodňové stovky.

Autor: Ivan Jelínek | neděle 22.9.2013 11:45 | karma článku: 30,36 | přečteno: 1939x
  • Další články autora

Ivan Jelínek

Proč nám dnes češství nepomáhá?

Vládní omezení začala platit 27. prosince loňského roku. Je to už 36 dní. 36 dní platí nejpřísnější opatření, která PES zná. Myslel jsem si, že si už můžeme oddechnout, nikdy totiž nemáte jistotu, že budou klesat nebo jak moc.

2.2.2021 v 7:04 | Karma: 0 | Přečteno: 48x | Diskuse| Miniblogy

Ivan Jelínek

Jak se dnes zve dívka na kafe

Pozvání na kafe je svým způsobem chůze po katastrofické křivce. Stačí krůček stranou a člověk upadne do katastrofy. Je to složitý proces, kdy musíme vážit každé slovo a vymýšlet chytré, vtipné a hlavně okamžité komentáře.

4.7.2016 v 8:33 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Ona

Ivan Jelínek

Prostě Tokio

Vlezu do večerky, kecám s prodavačkou v japonštině. Docela příjemná paní. Ráda poradí, pomůže. Když zjistí, že jsme z Česka, hned začne: "znám vašeho prezidenta. (Nesrozumitelné...Pearl Harbor?...) ale už dávno."

22.5.2015 v 8:00 | Karma: 15,43 | Přečteno: 577x | Diskuse| Cestování

Ivan Jelínek

Vesnická etiketa

Jako člověka z města mě chování vesničanů zaráží. Nejde o kradení májek, kydání hnoje nebo dávání slepicím. Vesničané jsou tak trochu jiní. Dělají věci, které by člověk z města neudělal.Vesničané mají třeba jiný přístup k osobní zóně. Ignorují ji. Při nástupu do vesnických autobusů se cítím jako v zástupu semknutých tučňáků, kteří se prodírají krutým větrem směrem k Jižnímu pólu. Houf se pomalu posouvá směrem ke dveřím, lidé do sebe naráží jako klasy na poli ve větru a nikomu z vesničanů to zřejmě nevadí. Kromě mě.

12.1.2014 v 13:01 | Karma: 15,31 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Společnost

Ivan Jelínek

Povzdech volební komise

Mnoho lidí ani za plentou neví, čí volební lístek vložit do obálky a proto nakonec do urny vhodí obálku prázdnou. Ušetřete prosím čas svůj i můj a když nevíte, k volbám nechoďte.

24.10.2013 v 19:31 | Karma: 6,64 | Přečteno: 286x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 857x
Statečný majitel ustrašeného psa. Poslední dobou i nadšený vařil na http://ivayaku.blogspot.com