Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žeňte Zemana před Ústavní soud

V českém trestním právu existuje trestný čin vlastizrada, za který zákon stanovuje trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let, popřípadě též propadnutím majetku, nebo výjimečný trest. Vedle toho existuje v Ústavě České republiky mimo trestní zákoník pojem velezrada, která je zcela specifickým ústavním deliktem, za který může být stíhán pouze prezident České republiky. A to na základě žaloby Senátu podané k Ústavnímu soudu.

V březnu 2013 se rozhodlo využít práva obvinit u Ústavního soudu z velezrady prezidenta Václava Klause třicet osm senátorů kvůli novoroční prezidentské amnestii. Z toho bylo dvacet osm senátorů ČSSD, pitoreskní senátoři Úsvitu (Okamura), Zemanovců (Veleba), Pirátů (Michálek) či Zelených (Wagnerová). Přisadila si i komunistka (Bayerová), Severočeška Dernerová, a několik senátorů z KDU-ČSL(Šilar) a STAN (Horník, Šesták). Vzhledem k vysokému počtu senátorů z ČSSD bylo jasné, že se snažili za každou cenu před volbami na podzim 2013 účelově vytlouci nějaký ten politický kapitál.

Tvůrci návrhu žaloby poukazovali kromě novoroční amnestie i na to, že odcházející prezident Václav Klaus otálel s podpisem dodatku k Evropské sociální chartě a i přes souhlas Parlamentu odmítl podepsat unijní smlouvu o evropském fiskálním mechanismu.

Bylo to hloupé gesto. Prezidentský mandát Václava Klause měl totiž vypršet půldruhého měsíce po podání žaloby, bylo tedy zřejmé, že než by se Ústavní soud dostal k jejímu projednávání, neexistoval by žádný trest. A v lednu v roce 2013 byl zvolen nový prezident Miloš Zeman, Václav Klaus už po třetí kandidovat nemohl. Trestem za velezradu je ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt, takže logicky Ústavní soud po uzavřené poradě pléna řízení zastavil.

Jinak je tomu v případě prezidenta Miloše Zemana. Jeho funkční období ještě není ani v polovině, a navíc Zeman dává nepokrytě najevo, že chce na prezidentský úřad kandidovat i po druhé v roce 2018. Provinění Miloše Zemana jsou také mnohem závažnější, než tomu bylo v případě Václava Klause. Zatímco prezident Václav Klaus hájil zájmy České republiky, byť na to mají mnozí jiný názor, prezident Miloš Zeman zobe z ruky vládci cizí mocnosti podobně jako to měla dělat Bil´akova dělnicko-rolnická vláda v srpnu 1968, vytvořená podle oblíbeného sovětského scénáře.

Velezrada je v zákoně o Ústavním soudu definována jako „jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu“.

A čím jiným než směřováním proti demokratickému řádu republiky je Zemanovo okázalé pohrdání sankcemi, které Evropská unie (tedy i my) a Spojené státy (tedy spojenci z NATO) vyhlásili vůči Rusku za jeho anexi Krymu a podněcování separatistických tendencí, včetně ozbrojeného povstání, na východě Ukrajiny? Zeman neváhal a v době, kdy měl zastupovat Českou republiku na Valném shromáždění OSN v New Yorku, odjel na konferenci na ostrově Rhodos, kterou pořádal Putinův oblíbenec a ministr, dlouholetý agent KGB Vladimir Jakukin, figurující na seznamu nežádoucích osob.

Čím jiným je účast Jakunina na konferenci Let My people Live!, kterou hostil pražský Hrad? Čím je Zemanovo mudrování o tom, že sankce uvalené na Rusko jsou zbytečné a měly by se zrušit? A čím je Zemanovo přitakávání tvrzení Putinova poradce Vjačeslava Moše Kantora, který v předvečer konference na Hradě velebil Putina jako největšího ochránce Židů a zpochybňoval ruskou účast v ozbrojeném konfliktu na Ukrajině?

Ale dost zahraniční politiky, kterou Miloš Zeman škodí zájmům České republiky mnohem víc než Václav Klaus odmítáním podpisu Lisabonské smlouvy. Ostatně Klaus nakonec Lisabonskou smlouvu podepsal s tím, že si vymohl tzv. českou výjimku pro zvláštní režim aplikace Charty základních práv, kterou si také vyjednala Velká Británie a Polsko. Že by britský premiér a polský prezident škodili svým zemím? Smlouvu Klaus podepsal a výjimku pro Českou republiku Evropská unie nikdy neuvedla v platnost.

Čím jiným než okázalým pohrdáním všemi slušnými občany je brutální používání vulgárního slovníku na domácí politické scéně? Skutečnost, že veřejno-právní rozhlas nemůže vysílat projevy prezidenta, neboť má obavy z jeho vulgarit, je dostatečně výmluvná.

Prezident Bill Clinton podstoupil proces impeachmentu kvůli tomu, že lhal o svém sexuálním dobrodružství s Monikou Lewinskou. Miloš Zeman lhal ve své  kampani, lže i nyní.

Důvodů pro podání žaloby k Ústavnímu soudu pro velezradu je tedy víc než dost. Většina prezidentů to dala dostatečně najevo oslyšením Zemanova pozvání na Pražský Hrad. Že by  ale žalobu podali sociálně demokratičtí senátoři, vedení bývalým komunistou Milanem Štěchem, neočekávám. Ale co ti ostatní? Okamura, Michálek, křesťanští demokraté, Topkaři? A pochopitelně i ODS.

Proč neženou Zemana před Ústavní soud? Obávají se snad, že by to bylo marné, dokud v čele tohoto ctihodné instituce sedí bývalý komunista a Zemanův oblíbenec Pavel Rychetský?

Má tedy pak Ústavní soud nějaký smysl?

Ivan Bednář¨

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | neděle 1.2.2015 13:55 | karma článku: 22,96 | přečteno: 1883x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Soud muži neprokázal plán na zmrzačení družky. Svědek není věrohodný, řekl

24. června 2024  14:36

Zprošťujícím rozsudkem skončil před českobudějovickým krajským soudem proces s mužem, který si...

ANO s Le Penovou v nové superfrakci? Budete překvapeni, prozradil Babiš

24. června 2024  14:30

Premium Hnutí ANO vystoupením z frakce Obnova Evropy otřáslo Evropským parlamentem. Andrej Babiš pro...

Dostálová se vzdala pozice místopředsedkyně Sněmovny, ANO nominovalo Juchelku

24. června 2024  14:06,  aktualizováno  14:19

Zvolená europoslankyně Klára Dostálová (ANO) se vzdala funkce místopředsedkyně Sněmovny. Rezignační...

Černý kašel v Česku minulý týden mírně polevil. Za týden se nakazilo 1137 lidí

24. června 2024  14:17

Případů černého kašle v Česku již deset týdnů přibývá za týden vždy o více než 1100. Za uplynulý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik