Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úkol pro nového ministra – izolovat Ištvána, je nejvyšší čas

Na začátku byl teatrální noční zásah čtyř stovek policistů na Úřadu vlády, v dalších erárních budovách i soukromých bytech. A devět potentátů za mřížemi. Policie zatkla 8 lidí: Janu Nagyovou, vedoucího Úřadu vlády Lubomíra Poula (toho jako jediného neobvinila), bývalé poslance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu, bývalého náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce ve funkci ředitele VZ Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka. Policejnímu komandu tehdy  unikl další exposlanec ODS Marek Šnajdr, který se ale sám pak přihlásil na policii

Vznikla z toho kauza, pod jejíž tíhou padla vláda Petra Nečase. Následné předčasné volby totálně změnily politický půdorys země. Po roce je však všechno jinak. Za tří případů kolem někdejší šéfky kabinetu premiéra Nečase zbyly jen trosky. Síť, kterou rozprostřeli olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištván a šéf protimafiánského odboru Robert Šlachta, se ukázala být děravá a prázdná.

Ze sítě nejdříve odplavali Fuksa, Tluchoř a Šnajdr. Policistům a návladním se zcela zhroutila právní konstrukce v této první linii případu Nagygate. Ištván poslance, kteří se vzdali svého mandátu, obvinil z korupce a úplatkářství. Neváhal a poslal je na víc než jeden měsíc do vyšetřovací vazby. Nejvyšší soud rozhodl, že neoprávněně. Za vazbu a jejich stíhání na svobodě zaplatí dnes stát od 507.000 do 847.000 korun a Ministerstvo musí zveřejnit omluvu. 

Druhou linií případu, která měla přinést zadostiučinění žalobci Ištvánovi bylo zneužittí Vojenského zpravodajství k ryze soukromým účelům. Sledování Nečasovy dnes už bývalé manželky a některých pracovníků Úřadu vlády, nařízené Nagyovou - Nečasovou, bylo dostatečně podloženo odposlechy. A nepopírali ho ani obvinění zpravodajští důstojníci. Jenomže se ukázalo, že nešlo o sledování, ale naopak obranu proti možnému sledování premiérovy ženy. Jeden z obžalovaných zpravodajců Jan Pohůnek, který vypovídal u soudu několik hodin, si poté postěžoval, že těžko vysvětluje svou práci žalobcům, kteří jí nerozumějí.

Soud sice úplně nesmetl celý případ ze stolu, ovšem Ištvánova hora porodila nicotnou myš. Nižšího zpravodajského důstojníka Jana Pohůnka zcela zprostil trestního stíhání, čímž uznal jeho argument, že jako voják pouze plnil příkazy nadřízených. A ani jednání šéfů rozvědky Ondreje Páleníka a Milana Kovandy soud neshledal v trestněprávní rovině a předal je pouze k  m o ž n é m u  kázeňskému potrestání Ministerstvu obrany.

Jediný trest v celé kauze, roční podmínka, dopadl pouze na hlavu Jany Nagyové - Nečasové. Nejen výše trestu, ale i sám fakt, že soud nečekal na hlavní líčení a rozhodoval ve zkráceném řízení formou trestního příkazu, svědčí o tom, že také jednání bývalé šéfky Nečasova kabinetu nepovažuje za kdovíjak společensky závažné.

Olomoučtí žalobci sice ve věci podali odpor, čímž si hlavní líčení vynutili, ale názor soudu je už teď zřejmý. Nagyová - Nečasová by si mohla v klasickém líčení dokonce polepšit, protože se nepochybně bude mnohem podrobněji zkoumat argument, že za zneužití pravomoci úkolovat rozvědku přece nemůže být potrestána vládní úřednice, která takovou pravomocí de iure vůbec nedisponuje.

Teď byla Jana Nagyová - Nečasová obviněná z krácení daně. Podle olomouckých žalobců si údajně nenechala v průběhu dvou let vyměřit a nezaplatila darovací daň za luxusní dárky, které dostávala v letech 2012 – 2013.

Budiž, cena těch dárků značně převyšuje cenu dárků, které si dávají obyčejní smrtelníci, ale ruku na srdce, kdo z nás někdy nedostal dárek, který svojí výší potěšil srdce i peněženku. A nejenom od dětí a příbuzných, ale kolikrát i od, z hlediska příbuzenských vztahů, docela cizích lidí.

Vánoce jsou svátky, kdy se lidé vzájemně obdarovávají. To bude skutečně za každým stromečkem stát nějaký Ištván a kontrolovat, co je od příbuzných a co od známých? Bude odhadovat cenu jednotlivých dárků? A bude naší povinností, pozvat ho také ke štědrovečerní večeři?

Anebo při vašich narozeninách. Zaklepe na dveře, popřeje hodně zdraví a štěstí a vytáhne notes. Já jsem z berního  úřadu a jdu zkontrolovat, abyste při rozbalování dárků nešvindlovali a řádně jste je přihlásili ke zdanění.

To je svět olomouckého státního žalobce Ivo Ištvána. Nejvyšší čas ho poslat do nějakého vhodného detenčního ústavu. Čerstvě nastoupivší ministr spravedlnosti Pelikán má o čem přemýšlet.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | čtvrtek 2.4.2015 14:54 | karma článku: 32,70 | přečteno: 1022x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Střelec na předměstí Detroitu zranil devět lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11,  aktualizováno  7:21

Devět lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik