Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mladí komunisté a toaletní papír

Je 25. únor. Zaplať Pánbůh, že 2014, a ne 1948. Jenomže ta dvě data nejsou tak vzdálená, jak by se na první pohled zdálo. Většina mladých lidí nad tím ale mávne rukou. Netahejte sem Vítězný únor, to je stará veteš, kapitola z historie.  Jenomže i dnes jsou na světě země, kde se o demokracii musí bojovat. Blízká Ukrajina, vzdálená Venezuela. Zprávy z Ukrajiny plní první stránky noviny. Zprávy z Venezuely ne. A přesto jsou ty z Venezuely stejně poučné jako ty z Ukrajiny. Na řadě míst tam probíhají v poslední době silné protesty proti levicovému prezidentovi Madurovi, který lidovládnými experimenty drancuje tento jinak bohatý ropný stát.

Skupiny studentů v hlavním městě Caracasu, kde je držen ve vězení opoziční vůdce Leopoldo Lopéz, blokovaly hlavní silnice a zapalovaly ohně. Po zatčení Lopéze se zvedla vlna protivládních nálad, kterou ještě přiživila smrt studentky a místní královny krásy Génesis Carmonaové. Zemřela v nemocnici poté, co ji při demonstraci ve městě Valencia v centrální Venezuele zasáhl do hlavy gumový projektil vystřelený policisty. Maduro na protesty reaguje zaváděním obvyklé diktatury – vypovídá ze země zahraniční novináře, noviny nevycházejí kvůli nedostatku papíru, demonstranty brutálně rozhání policie. Recept je vždy stejný. Nejprve díky falešným slibům o světlých zítřcích uchvátí vládu, pak prošustrují, co jde, poté aby zalepily díry po špatném hospodaření vyvlastní majetky jiných, a nakonec ze všeho obviní zahraniční imperialisty, případně fašisty či nacionalisty. A začnou zavírat a popravovat.

Velké události provázejí ale malé drobnosti. Podle posledních zpráv nelze ve Venezuele koupit obyčejný toaletní papír. To přece dobře známe. My, starší, si dobře pamatujeme, co asi dnešní mladí dokážou jen těžko představit. Regály s toaletním papírem v obchodech přetékají, můžete si koupit jednotlivý kus, malé balení po čtyřech kusech, velké balení po osmi, červené, modré, zelené atd. Různých značek, různé kvality za různé ceny. Za komunistů to ovšem bylo jiné. Toaletní papír prostě tak, jako dnes ve |Venezuele, nebyl k dostání. Anebo pouze pod pultem, ze známosti…

S toaletním papírem měli komunisté vždycky potíže. Nejprve vůbec nebyl. Někdy v šedesátých letech bylo sehnat toaletní papír uměním. Bůhví, kdo za to mohl. Jestli imperialističtí agenti ze zlého Západu, kteří rozvrátili výrobu tohoto žádaného hygienického zboží, nebo zda neschopnost komunistického režimu postarat se svým občanům o zpříjemnění závěrečných na WC. Buď jak buď, papír nebyl. Zato byla mandelinka bramborová, kterou nám sem podle komunistů také poslali imperialisté z Ameriky, byť její výskyt v Evropě byl zaznamenán již v roce 1874. Na WC se používalo rozstříhané Rudé právo.

Jakkoliv se dnešní komunisté tváří jako přesvědčení demokraté, jejich mladí soudruzi si už takové servítky neberou. Úlisnost mazaného Filipa (krycí jméno Falmer) a bodré rozumování předsedy klubu KSČM Kováčika odhazují jako |Cyrano svůj širák „v dál“, a beze studu volají po zaříznutí politických odpůrců.

Ve svém prohlášení z 24. února 2014 Svaz mladých komunistů Československa tvrdí, že ve Venezuele chce „buržoazie chce pomocí různých neofašistických kruhů destabilizovat situaci v zemi“. Stranou pozornosti mladých komunistů pochopitelně není ani Ukrajina. Tam „fašistické skupiny“ chtějí, podle nich, pomocí násilí a vraždění dosáhnout převratu. „Podporujeme upevnění lidové moci ve Venezuele a potření fašistických skupin,“ hlásají mladí komunisté. 

Na závěr jejich oficiálního prohlášení pak přijde perla.  Je třeba „zničit veškeré zbytky moci buržoazie, která vykonává vlastizrádnou a kriminální činnost.“  Pro „dvě třídy“ není podle mladých komunistů, ve Venezuele místo. A vzývají „ostrý Bolívarův meč v podobě venezuelských pokrokových pracujících tříd“ aby se „zatnul do krku buržoazní a fašistické hydry!“

Zákon č. 450/2000 postihuje Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod" následovně:  ,, Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. Kdo podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásá národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.".

A nakonec zákon praví: „Kdo veřejně projevuje sympatie k hnutí uvedenému v § 260, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta."

Že by se mladých komunistů naše zákony netýkaly? Ale potom – podle jakých zákonů se řídí? Neměli bychom s tím něco dělat dřív, než dorostou a zakroutí nám krkem, jako Gottwald zakroutil krkem ustrašeným demokratům z Národní fronty po roce 1948.

Policisté a státní zastupitelé ale nemají čas. Teď loví kmotry jako myslivci kňoury při poslední leči. A zatím se jim za zády pošklebují dravci mnohem nebezpečnější, trpělivě čekající na okamžik, kdy „poslední bitva vzplála.“ Přečtěte si jejich vyjádření k úmrtí Vasila Bilaka.  Prý to byla „nejslavnější politická osobnost dodnes žijící v prostoru bývalého Československa.“  Podle mladých komunistů „dějinný vývoj potvrdil potřebu porážky kontrarevoluce v roce 1968, stejně jako zrádnost a nebezpečí reformismu a všelijakých maloburžoazních tendencí.“

AŤ ŽIJE SLAVNÁ A STÁLE ŽIVÁ TRADICE VÍTĚZNÉHO ÚNORA 1948

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | pondělí 24.2.2014 12:22 | karma článku: 46,74 | přečteno: 16722x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Soud muži neprokázal plán na zmrzačení družky. Svědek není věrohodný, řekl

24. června 2024  14:36

Zprošťujícím rozsudkem skončil před českobudějovickým krajským soudem proces s mužem, který si...

ANO s Le Penovou v nové superfrakci? Budete překvapeni, prozradil Babiš

24. června 2024  14:30

Premium Hnutí ANO vystoupením z frakce Obnova Evropy otřáslo Evropským parlamentem. Andrej Babiš pro...

Dostálová se vzdala pozice místopředsedkyně Sněmovny, ANO nominovalo Juchelku

24. června 2024  14:06,  aktualizováno  14:19

Zvolená europoslankyně Klára Dostálová (ANO) se vzdala funkce místopředsedkyně Sněmovny. Rezignační...

Černý kašel v Česku minulý týden mírně polevil. Za týden se nakazilo 1137 lidí

24. června 2024  14:17

Případů černého kašle v Česku již deset týdnů přibývá za týden vždy o více než 1100. Za uplynulý...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik