Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunisté narazili

Vítězný únor se používal za komunistů jako označení komunistického převratu v Československu, který proběhl mezi 17. a 25. únorem 1948. Dnes je správně chápán jako přechod od vnějškové demokracie (politická situace po roce 1945 už nebyla skutečnou demokracií, ale pouze předstíranou) k totalitnímu režimu a připojení ČSR k sovětskému impériu. Následoval útlak obyvatelstva, ekonomický úpadek a obrovské emigrační vlny obyvatelstva (1948, 1968). Gottwaldova kancelář na vládě byla propojena přímou linkou se sovětským velvyslanectvím, kde tehdy „úřadoval“ náměstek ministra zahraničí SSSR Valerián Zorin. Ten, ihned po příletu do Prahy, kde měl údajně vyjednávat o dodávkách obilí po katastrofálním suchu v roce 1947, vzkazuje prostřednictvím svých lidí v prezidentské kanceláři prezidentu Benešovi, že Sověti se v úsilí o soustředění moci v rukou komunistů nezastaví před ničím, včetně ozbrojeného zásahu. Místo vyjednávání dodávek obilí, Zorin nekompromisně řídil přípravu puče a jeho samotný průběh.

Přes optimistické proslovy komunistů již delší dobu sledovalo sovětské velvyslanectví tehdejší vývoj v Československu spíše pesimisticky. A tak sovětské vedení v čele se Stalinem a Berijou poslalo do Prahy již v lednu 1948 tajně vlakem zvláštní brigádu KGB speciálního určení. Brigáda čítala 400 mužů převlečených do civilu. Komunisté vyzbrojili Lidové milici. Scéna pro puč byla připravena.

Když se v sobotu 21. února zeptal prezident Beneš Gottwalda, co se stane, když demisi ministrů nepřijme, pohrozil mu Gottwald nejen vyhlášením generální stávky a vysláním oddílů Lidových milic do ulic, ale i intervencí Sovětského svazu.

O to, že nešlo jen o plané vyhrožování, svědčila skutečnost, že KSČ uvedla do pohotovosti 6 tisíc ozbrojených členů Lidových milicí a také „Svobodovy“ tanky kolem Prahy. Ze SSSR přijíždí do Rakouska dalších 18 tisíc sovětských vojáků a zaujímá bojové postavení kolem československých hranic. Prezident Beneš tak opět zažívá situaci podobnou mnichovské krizi v září 1938.

To všechno jsou známé historické události. Navzdory tomu se komunisté po 65. letech znovu začali, s pomocí sociální demokracie, prodírat k moci. Vytouženou vidinou komunistů je vítězství sociální demokracie ve volbách v příštím roce a po vytvoření společné vládní koalice i uchvácení několika ministerských křesel. Krajské koalice a obsazování míst v radě krajů jsou jen jakousi generálkou na nástup na posty nejvyšší. Komunistů zkrátka narostla křídla a apetit.

Jenomže komunisté narazili. Krajské koalice ČSSD a KSČM se lidem příliš nelíbí. V Jižních Čechách protestovali pedagogové a studenti proti komunistické radní pro školství Marii Baborové, a nakonec byli úspěšní – Baborová rezignovala, byť údajně ze zdravotních důvodů. Jenomže sotva trochu odezněl jeden skandál, provalil se nový. Uvolněným radním v jihočeské krajské radě je za KSČM Václav Kučera, spolupracovník komunistické Státní tajné bezpečnosti s krycím jménem, odkazujícím se na hlavní postavu komunistického propagandistického seriálu Třicet případů majora Zemana, „Jan Zeman“. Podle posledních zpráv by měl na svůj post rezignovat příští týden.

Úspěch slavili protestující také v Ústí nad Labem. Poté, co se provalila estébácká minulost kontroverzního kancléře ústeckého krajského úřadu Aleše Konopáska, skončil ve funkci i on. Konopásek proslul svou spoluprací s StB, kde měl krycí jméno Kaprál, a nevybíravým papalášským chováním k některým zaměstnankyním úřadu.

Estébáci se ale aktivují i na jiných postech. Estebáckou minulost měl prokazatelně i nový ředitel Nemocnice Na Františku v Praze 1. Díky trvalému tlaku zastupitelky ODS JUDr. Jaroslavy Janderové, byl nakonec i on donucen odstoupit. Pochopitelně – také ze zdravotních důvodů.

Generálka se komunistům zatím příliš nezdařila. Lidem stále není, zaplať pánbůh, lhostejné, kdo by o nich měl rozhodovat.

Sdružení Repelent 21 ve Zlíně na protest proti účasti komunistů v krajské radě zorganizovalo v rámci Palachova týdne sérii protestů ve Zlíně, Olomouci, v Ústí nad Labem, Karlových Varech a Českých Budějovicích, zakončených 19. ledna na Václavském náměstí v Praze. Protesty doprovázala maketa vězeňské klece a šibenice, připomínající oběti komunistického režimu.

Protestuje se také v Karlových Varech. K světu se má iniciativa Neotvírejme komunistům dveře. V Praze je svoláno na 25. února v 17 hodin na Staroměstské náměstí shromáždění na obranu demokracie a svobody. To všechno jsou akce, mající smysl. Smysl jediný – zarazit komunisty.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | sobota 23.2.2013 17:35 | karma článku: 27,21 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, tvrdí odhady

30. června 2024,  aktualizováno  20:11

Ve Francii skončilo první kolo předčasných parlamentních voleb. Francouzská krajně pravicová strana...

Na soláry z e-shopů chybí legislativa. Prevencí před požáry je servis, říká expert

30. června 2024

Premium Požáru fotovoltaiky se lidé nejlépe vyvarují tím, že budou dbát na pravidelný servis a nebudou se...

Při koupání v Košuteckém jezírku v Plzni utonul muž. Kriminalisté nařídili pitvu

30. června 2024  19:56

Šestatřicetiletý muž utonul v noci na neděli v při koupání v Košuteckém jezírku na severním okraji...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, nyní řádí i na Moravě. Hrozí lokální záplavy

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  19:39

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli odpoledne a večer objeví velmi silné bouřky s přívalovým...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik