Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Masochismus, bulvár a proč mi bušilo srdce

Nikdy jsem moc nechápala lidi, co čtou bulvár. Proč se starat o to, jak žije ta nebo ta zpěvačka či herec, proč být zvědavý na jejich soukromí, když je to jejich život? Raději budu žít svůj život tak, aby byl stejně zajímavý nebo ještě zajímavější než jejich. Připadá mi, že bulvár vyvolává ve čtenářích samé nízké emoce: touhu po bohatství, závist, hněv. Přesto mě zvláštním způsobem vzrušuje dívat se lidem přes rameno a číst palcové titulky. Proč?

Možná je v tom určitý druh masochismu. Když je titulek nechutný, představuji si to a je mi na zvracení z toho, jak se lidé chovají. Je mi sice chvilku odporně, ale když si uvědomím, že já bych to neudělala, stávám se vlastně morálně cennější. Můžu si pak sama sebe víc vážit. Je-li titulek bizarní, mám důvod se zasmát, k čemuž obvykle moc důvodů na světě neshledávám. Pokud je tragický, vyvolá ve mě soucit s trpícími lidmi. Takže nějaký smysl bulvár má.

Jako vystudovaná novinářka jsem měla možnost v bulváru pracovat, ale nikdy jsem jí nevyužila. Cítila jsem k němu averzi. Vzpomínám si na jednu diskusi o médiích v rámci fakulty, které se zúčastnila Libuše Šmuclerová, tehdejší ředitelka zpravodajství (nebo programu?) na Nově.

Když jsem ji mezi diskutujícími zahlédla, začalo mi strašně bušit srdce. Vybavila jsem si totiž, co mi říkal spolužák o metodách jejich zpravodajů - přijedou na místo havárie a natáčejí zraněné, aniž by poskytli pomoc. Jistě, přijede záchranka a poskytne odbornou pomoc, ale mezitím může uplynout dvacet minut. Když jsem si představila, že se s mikrofonem v ruce dívám na krvácejícího a sténajícího člověka v autě, že ten člověk může před mýma očima zemřít a já mu nepomůžu a že to celé navíc natáčí kamera, naskočila mi husí kůže.

Přihlásila jsem se s dotazem k paní Šmuclerové, zda by mohla tuto informaci potvrdit. Otázka byla mimo téma diskuse, ale nedalo mi to. Přitom mi neskutečně bušilo srdce - měla jsem pocit, že snad omdlím. Neodpověděla mi, mou otázku zamluvila. Z toho jsem usoudila, že je to pravda. Ke kruté pravdě se lidé nepřiznávají. Naopak ji zasouvají co nejhlouběji, aby ji nemuseli morálně řešit.

Jako bulvární novinářka jsem si pak připadala v době povodní asi v roce 1998, kdy jsem navštívila jednu vytopenou rodinu v Chocni. Chovala jsem se, jak nejmileji to šlo, popřála jim, ať se jim podaří škody brzy odstranit, ale stále jsem měla pocit nepatřičnosti. Proč se jich ptám a nepomůžu jim, ozývalo se ve mně? Pak jsem pomoc nabídla. S díky odmítli. Odcházela jsem s "uloveným" příspěvkem pro rozhlas a divným pocitem. Přestože jsem ze školy věděla, že sbírám a zprostředkovávám informace pro veřejnost, což je v podstatě "záslužná práce".

V roce 2002 přišla do Prahy a okolí tisíciletá či jaká voda. Přihlásila jsem se jako dobrovolník na pomoc do Štěchovic, vyfasovala kbelík, lopatu a koště a šla odstraňovat bahno z říčky Koráby. Ta se tehdy rozvodnila během několika minut - jinak je to celý rok líný potůček. Byl to skvělý pocit, když jsem zahlédla vděk ve tváři lidí, , kterým jsme pomáhali, a slyšela jejich díky. Připadala jsem si konečně užitečná a cítila jsem, že to má mnohem větší smysl, než sbírat informace. Navíc jsem se tam seznámila se úžasným farářem Milošem Szabó ze Žižkova, který pomoc organizoval.

Je škoda, že pomoc ostatním se v dnešní společnosti tak málo finančně cení a mnohem víc se cení hyenismus a honba za bizarnostmi.

Na druhou stranu: pokud někdo pomůže nezištně a ze soucitu, je to čistý altruismus. A já věřím, že takovému člověku se pomoc stejně dříve či později vrátí v dobrém. O to více, oč nezištněji pomoc poskytl.

Autor: Iva Nachtmannová | pátek 3.9.2010 0:00 | karma článku: 19,65 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Iva Nachtmannová

Opravňuje člověka strach, aby zabíjel?

Nedávná smrt amerického misionáře z rukou domorodců na ostrově by kolem mne prošla bez povšimnutí, kdyby na ni neupozornila jedna moje kamarádka. Její reakce mě zarazila, protože vyzněla ve smyslu: patří mu to.

29.11.2018 v 0:00 | Karma: 5,87 | Přečteno: 159x | Diskuse| Hyde park

Iva Nachtmannová

Od mementa drog k otázce štěstí

Čirou náhodu jsem se dostala ke knížce svým způsobem staré, ale přesto stále aktuální, neboť je to knížka o drogách. Memento od Radka Johna, můj syn ji má jako povinnou četbu. A díky ní přišla inspirace na tento blog.

15.6.2018 v 17:56 | Karma: 8,71 | Přečteno: 189x | Kultura

Iva Nachtmannová

Obhajoba cestování aneb neseďte doma, svět je úžasný

Když jsem byla ještě holčička školou povinná, četla jsem si kdesi o Babylonu a zmatení jazyků. Myslím, že to byla ilustrovaná bible pro děti, kterou jsem našla v knihovně u své babičky. Byl to pro mě velký námět k přemýšlení.

7.6.2017 v 12:25 | Karma: 11,08 | Přečteno: 370x | Diskuse| Cestování

Iva Nachtmannová

A máte elektřinu 24/7?

Když cestujete sami, má to jednu velkou výhodu. Hledáte někoho, s kým byste dali řeč. A přímo ideální místo na takovou konverzaci je letadlo.

2.1.2017 v 13:02 | Karma: 12,48 | Přečteno: 681x | Diskuse| Cestování

Iva Nachtmannová

Jak jsem prožila minutu s Jeho Svatostí

Je to už několik týdnů zpátky, ale pořád mě to naplňuje krásným pocitem. Jeho Svatost Dalajláma mě chvíli držel za ruku. Možná půl minuty, možná minutu. Hodně to pro mě znamená.

7.12.2016 v 9:37 | Karma: 13,00 | Přečteno: 408x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1201x
Jsem romantická žena, která se nerada nudí a má nutkavou potřebu stále objevovat něco nového a učit se novým věcem.
Miluji krásu: krásné krajiny, architekturu, krásné lidi - muže i ženy - jak navenek, tak uvnitř. Bez ohledu na barvu pleti či náboženské vyznání.

 

Ráda fotografuji, fotografie lze nalézt na Instagramu: 
https://www.instagram.com/iva_nach/