Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žena: Cestou za svatým Valentýnem spolu ...

Žena by měla mít vědomí, že je ženou. Aniž by se oddělovala od mužského světa. Ale měla by vědět, co ji od muže odlišuje a co s mužem spojuje. A muži by měli respektovat ženský svět, aniž by se cítili odstrčeni od tajů, které ženy skrývají za úsměvem nebo pohledem.

Vědomí sama sebe

Být ženou není názor a ani žádné filozofické hnutí. Nemá nic společného s honbou za penězi, za kariérou a za atraktivitou, která se především líbí mužům. Najít si dobrého partnera, který ženě porozumí, který ji přijjímá i s jejími odlišnostmi, není jednoduché, zvláště, když svět hledí jen na povrch, nikoliv do hloubi srdce a duše. Dokonce se zdá, že právě ženy, které nenacházejí smysl v přitaktání povrchnosti, nemají šťastný život a proto riskují, že nebudou mít tzv. úspěšný manželský život. Ale na jedné strany to není jen schopnost pochopit pravou míru věcí, ale na druhé straně není nutné se dívat na svět jako na nějakou výstřednost, která si libuje ve zvrácenostech, nepravostech a omezeném pohledu na to, že má cenu a smysl jen to, co prožíváme právě teď a nyní.

Být opravdu ženou je proces

Být ženou je pojmenování organického procesu, v němž se dokonale naplňují city a získává se tady a teď - věčná sounáležitost člověka s přírodou a duchovním i duševním rozměrem.  Pohybem vědomí k takovému cíli není jen dlouhá cesta k naplnění, není to jen náhlý vstup do úžasného a někdy i ohromujícího vidění pravdy o sobě. Je to spíše plynulý pohyb ke stále vyšším stupňům skutečnosti, státe těsnější ztotožnění se se sebou samou.

 

Láska   

Hnací silou vědomí je štědrá láska. Ne hromadící, která jen usiluje o poznání, o pouhé výsledky v duchovním i fyzickém světě. A lásku jako takovou, o které zde hovořím, je třeba chápat v plném slova smyslu. Je to pojmenování vlastního sklonu v sebevyjádření Já. Není to jen povrchní náklonnost nebo emoce, i když se tímto slovem lidmi obecně označuje. Láska je hlubinná touha duše po jejím prameni a její tíhnutí k němu. Je to životní pohyb -já- nikoliv v realizaci, ale v nitru člověka. Láska je aktivní projev vůle nebo vůle a touhy po životě a vrozeného ohledání objektu, který by člověk byl s to milovat.

Kdo miluje, ten létá 

Kdo miluje, prožívá radost a blaženost. Cítí se svobodný a volný, jakoby ho už nemělo co zadržet. Lidé, muži i ženy v takovém rozpoložení dávají všechno za všechno a mají všechno ve všem. Proč? Protože to všechno spočívá v jediném střebodu, který vychází z vědomí já a u něhož vzniká všechno dobré. A člověk, sám v sobě, se obrací k dárci nikoliv k darům.

Dokonalá láska

Dokonalá láska je v tom, kdy člověk prožívá sjednocení sám ze sebou a s objektem své lásky, je intenzivně přítomen v tom proudu cítění a současně i ho přelévá na objekt své vášně. Je konkrétní, pozitivní a dominantní.

 

Volání ducha života

A jaká to musí být láska? Musí to být dokonalé sebepoznání, co si oškliví všechno bránící postupu k cíli srdce a touhy. Taková láska pak sytí rozumnou duši a přeje si toužit a prahnout. Láska a touha jsou nezbytnosti pro člověka, základní nezbytnosti. Přitahování, touha a sjednocení jako naplnění touhy je způsob, jakým pracuje život, na těch nejvyšších i na těch nejvyšších stupních. Má v sobě i stupně vášně i nezištné oddanosti. Vytržení i pokory.

Může se zdát, že to, co jsem napsala, je nenaplnitelné, nesplnitelné a lítá někde v oblacích. Tak daleko jsme odtržené samy od své přirozenosti a tak blízko jsme světu, který nás oslovuje nutností žít a přežít. Ale najít se v těch labyrintech je přeci úkolem, od kterého nás nic neosvobodí, protože naše vnitřní přirozenost nás nakonec jemně přivábí k tomu, abychom ji pochopily, přijaly ji a v ní žily. Nejnamáhavější je ji překonávat. A také je to zbytečný krok do prostorů, v kterých nic nenalezneme. Anebo -  malou opuštěnou holčičku, která ve tmě usedavě pláče.

 

© Maura, 02/2011

 

 

Autor: Irena Aghová | sobota 5.2.2011 11:32 | karma článku: 22,15 | přečteno: 1125x
  • Další články autora

Irena Aghová

Pár slov k výročí našeho státu.

Aby člověk miloval svou vlast a naši předkové ji sloužili až do krajnosti, musí se naučit hledat její hodnoty a najít motivaci ke své službě pro ni v jakékoliv profesi. Láska se dostaví výchovou nebo zážitkem.

28.10.2021 v 22:28 | Karma: 17,31 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Moudrost a pošetilost na rozcestí.

Vydaly se cestou, která byla nebezpečná a zrádná. Z jedné strany hrozil pád do propasti, z druhé strany pustá rovina, na niž nebyla patrná žádná cesta, která by vedla do cíle. Cíle byly vytčeny, každý ví, co má dělat.

16.10.2021 v 11:24 | Karma: 16,97 | Přečteno: 221x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Modleme se též za naši vlast.

Letošní volby silně zapůsobily na většinu občanů, a to rozhodně ne proto, že zrovna nevyhrála ta strana, kterou volili, ale z nečekaných reakcí médií se line též celá řada názorů na zdraví hlavy státu.

12.10.2021 v 18:25 | Karma: 19,82 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Nastane nový politický kurz, nebo půjdeme stejnou cestou?

Volby se blíží a spekulace o vítězích v mediích zvyšují napětí ve společnosti. Kdo vyhraje volby může nastolit nový politický kurz ovšem v rámci ústavního pořádku.

2.10.2021 v 0:05 | Karma: 17,10 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Komisař Moulin by slavil své nedožité narozeniny.

Ives Reniére se narodil 29. 9. 1942, Bernu, ve Švýcarsku. Věnovala jsem se seriálu "Komisař Moulin" pro něhož tvořil scénáře. Byly chvíle, kdy mne příběhy děsily neútěšnou cestu práva.

28.9.2021 v 23:48 | Karma: 20,00 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...