Děkujeme za pochopení.
stařec bez moře
Myslím, že je třeba se vyhýbat všemu, co má nesmyslně
dlouhou dobu použití, lákavé barvy a vůně. Jídla vařit doma ze základních potravin a hlavně jíst pořád něco jiného.
Lumpíí po banánu 2
Re: Myslím, že je třeba se vyhýbat všemu, co má nesmyslně
jsem nedávno chtěla večer uvařit čočkovou polévku. Přebrala jsem sáček čočky, dala namočit, pak uvařila bez soli (jen s majoránkou) do měkka. Už jsem byla unavená, tak jsem to vypla, že to dodělám ráno. Ráno koukám, hrnec prázdný. Normálně to pažravci snědli jen tak, neochucené a ještě chválili
s těmi barvivy je to pravda, ale na druhou stranu už jsme zvyklí, že jahodové musí být červené, když to nemá lákavou barvu, tak spousta lidí ohrnuje nos.
Stobka
Nemáte pravdu
Nevím, kde jste žila, le moji prarodiče měli velmi chudou stravu, přestože byli zemědělci, ale v chudém kraji: brambory, zelí, fazole, cibule, česnek, vajíčka, mléko od kozy. O nějakých rybách se jim ani nezdálo. I moji rodiče moc ryb nepojedli, kromě kapra na vánoce, protože nebyl žádný výběr, kromě sardinek v konzervě a zavináčů. A drůbeží se začalo jíst až koncem 20.století, kdy byly vynalezeny stroje na zpracování drůbeže. Kromě cibule, mrkve, okurků a zelí zas až takový výběr na zahrádce nebyl, papriky a rajčata se rozšířily až po vynálezu foliovníků, protože na skleníky nebylo.
dýmka
Re: Nemáte pravdu
Ten jídelníček, který měli Vaši prarodiče (i moji) byl a byl by i dnes zdravý; a navíc odpovídá tomu, co byli naši předkové zvyklí jíst po generace.... Jen s tím, že tenkrát to všechno byly biopotraviny z dnešního pohledu.
repanak
Vaše články rád čtu,
ale tento mi dost zavání apologetismem. Všeobecně byl "Sozial-marktwirtschaft" považován za podstatně efektivnější než socialismus s tím, že přinese relativní blahobyt i širokým chudším vrstvám živících se námezdnou prací. Najednou je veliký problém - na nic nejsou peníze (někde jsou), všechno se zdražuje, všude se připlácí nebo hodně brzy bude. A tak
doporučujete vrátit se k suchým bramborám ale zapomínáte, že je obrovský rozdíl mezi bramborami před 60 lety a dnes. Stejné je to s máslem a mohu pokračovat dále. Doporučujete hovězí - dnes stojí roštěnka řádově tři stovky za kilo, skoro destkrát víc - kdo na to má. Dřivější maso a dnešní vyhoněné jakomaso je obrovský rozdíl. Samozřejmě neupírám úsilí hledat "nové" - vlastně "staré". Podotýkám, že i když jsem starší než vy, tak neopěvuji starou dobu a naopak, ale snažím se vidět věci reálně.
Modrý a zelený blesk
Re: Vaše články rád čtu,
Jakej je rozdíl v bramborách dnes a před šedesáti lety?
Kolikrát se zvedla cena hovězí roštěné a kolikrát příjmy!!!
Kordoba
Souhlas a karma
K tomu by jsem uz jenom pridala jeden citat: "Koho neuzdravi leky, toho uzdravi priroda" (Hippokrates)
Lady Humussprey
Ceausescu svého času doporučoval pro chudinu tuřín
Dává výnosy a obsahuje velké množství vápníku, které chudina při dřině postrádala a tak trpěla křivicí. Bohužel, nevděčný lid se chtěl cpát raději masem a Nicolae dostal kulku do hlavy.
Maura Irena
Re: Ceausescu svého času doporučoval pro chudinu tuřín
Každý týden by si měl dát člověk něco s mákem. Mák podporuje trávení a obsahuje velké množství kalcia, které chybí hlavně ženám. Také je dobré si občas koupit sezam, který má mnoho důležitých látek zejména pro ženy. Zvláště hovězí maso obsahuje homocystein, lidé ho nerozumě vyřazují z jídelníčku.
kaktusak
Strava průměrného zemědělce
do poloviny 20. století: převážně a v uvedeném pořadí brambory, zelí, chléb, mléko. Všechno ostatní jen výjimečně. Hovězí maso? Neexistovalo. Drůbež? Když přestala nést slepice.
Maura Irena
Re: Strava průměrného zemědělce
Jak kde - záleží na tom, jak byl zemědělec zaveden a v jaké oblasti hospodařil.
Vrah
Zvrácená jídla / odkaz
Při četbě článku se mi vybavil níže uvedený odkaz, který mi před časem přistál v mailboxu. Samé zdravé dobrůtky: rajčatová polévka z kečupu, špíz z uzeniny a eidamu, rohlíkové karbanátky, chlebové bramboráky, kabanosová bašta…
http://modnipeklo.cz/2011/10/mimibizar/
A to mi zase připomnělo zdravou a chutnou stravu jistého nejmenovaného bloggera:
http://picasaweb.google.com/115061858844837440171/MistrovaStrava
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016