- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
dlouhou dobu použití, lákavé barvy a vůně. Jídla vařit doma ze základních potravin a hlavně jíst pořád něco jiného.
jsem nedávno chtěla večer uvařit čočkovou polévku. Přebrala jsem sáček čočky, dala namočit, pak uvařila bez soli (jen s majoránkou) do měkka. Už jsem byla unavená, tak jsem to vypla, že to dodělám ráno. Ráno koukám, hrnec prázdný. Normálně to pažravci snědli jen tak, neochucené a ještě chválili
s těmi barvivy je to pravda, ale na druhou stranu už jsme zvyklí, že jahodové musí být červené, když to nemá lákavou barvu, tak spousta lidí ohrnuje nos.
Nevím, kde jste žila, le moji prarodiče měli velmi chudou stravu, přestože byli zemědělci, ale v chudém kraji: brambory, zelí, fazole, cibule, česnek, vajíčka, mléko od kozy. O nějakých rybách se jim ani nezdálo. I moji rodiče moc ryb nepojedli, kromě kapra na vánoce, protože nebyl žádný výběr, kromě sardinek v konzervě a zavináčů. A drůbeží se začalo jíst až koncem 20.století, kdy byly vynalezeny stroje na zpracování drůbeže. Kromě cibule, mrkve, okurků a zelí zas až takový výběr na zahrádce nebyl, papriky a rajčata se rozšířily až po vynálezu foliovníků, protože na skleníky nebylo.
Ten jídelníček, který měli Vaši prarodiče (i moji) byl a byl by i dnes zdravý; a navíc odpovídá tomu, co byli naši předkové zvyklí jíst po generace.... Jen s tím, že tenkrát to všechno byly biopotraviny z dnešního pohledu.
ale tento mi dost zavání apologetismem. Všeobecně byl "Sozial-marktwirtschaft" považován za podstatně efektivnější než socialismus s tím, že přinese relativní blahobyt i širokým chudším vrstvám živících se námezdnou prací. Najednou je veliký problém - na nic nejsou peníze (někde jsou), všechno se zdražuje, všude se připlácí nebo hodně brzy bude. A tak
doporučujete vrátit se k suchým bramborám ale zapomínáte, že je obrovský rozdíl mezi bramborami před 60 lety a dnes. Stejné je to s máslem a mohu pokračovat dále. Doporučujete hovězí - dnes stojí roštěnka řádově tři stovky za kilo, skoro destkrát víc - kdo na to má. Dřivější maso a dnešní vyhoněné jakomaso je obrovský rozdíl. Samozřejmě neupírám úsilí hledat "nové" - vlastně "staré". Podotýkám, že i když jsem starší než vy, tak neopěvuji starou dobu a naopak, ale snažím se vidět věci reálně.
Jakej je rozdíl v bramborách dnes a před šedesáti lety?
Kolikrát se zvedla cena hovězí roštěné a kolikrát příjmy!!!
K tomu by jsem uz jenom pridala jeden citat: "Koho neuzdravi leky, toho uzdravi priroda" (Hippokrates)
Dává výnosy a obsahuje velké množství vápníku, které chudina při dřině postrádala a tak trpěla křivicí. Bohužel, nevděčný lid se chtěl cpát raději masem a Nicolae dostal kulku do hlavy.
Každý týden by si měl dát člověk něco s mákem. Mák podporuje trávení a obsahuje velké množství kalcia, které chybí hlavně ženám. Také je dobré si občas koupit sezam, který má mnoho důležitých látek zejména pro ženy. Zvláště hovězí maso obsahuje homocystein, lidé ho nerozumě vyřazují z jídelníčku.
do poloviny 20. století: převážně a v uvedeném pořadí brambory, zelí, chléb, mléko. Všechno ostatní jen výjimečně. Hovězí maso? Neexistovalo. Drůbež? Když přestala nést slepice.
Jak kde - záleží na tom, jak byl zemědělec zaveden a v jaké oblasti hospodařil.
Při četbě článku se mi vybavil níže uvedený odkaz, který mi před časem přistál v mailboxu. Samé zdravé dobrůtky: rajčatová polévka z kečupu, špíz z uzeniny a eidamu, rohlíkové karbanátky, chlebové bramboráky, kabanosová bašta…
http://modnipeklo.cz/2011/10/mimibizar/
A to mi zase připomnělo zdravou a chutnou stravu jistého nejmenovaného bloggera:
http://picasaweb.google.com/115061858844837440171/MistrovaStrava