Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J80o17s57e33f 58P23o58t77r

12. 12. 2014 20:50

Paní Mauro,

jsem 69 důchodce a po přečtění vašeho článku mám dojem, že spíš vy, než důchodci jse trochu mimo, že trochu žijete ve falešné virtuální realitě, že dneska existuje jiný, kvalitativně nový svět, kterému ti minulí nejsou schopni porozumět - náš  nový svět, náš nečitelný a nejasný svět.

Myslím, že byste měla zanechat planého filozofování, a uvědomit si, že osobnost člověka je komplexní od narození do smrti a tak jak lidé žili svůj aktivní život, pasivně, aktivně, bojácně, nebojácně, hrdině, poraženecky......., tak stejně tak prožívají poslední etapu svého života. A jestli se vám zdá, že jsou trochu jiní, pak je to pouze a jen , že se od tohoto světa odpoutávají směrem k nicotě - což je ovšem žádoucí a přirozená věc.

Můžu vás ujistit, současná doba se kvalitativně neliší, rozumíte neliší, od těch minulých, nejste gerojové, nebojte se.

0 0
možnosti

P34e80t58r 60S60k16á73c74e24l

12. 12. 2014 21:08

Díky za názor, ale:

Odpoutávat se od tohoto světa k nicotě není cílem života a již vůbec ne přirozené. Možná jak pro koho.

Ke kvalitě života se vyjádřil současný moudrý člověk:

„Je důležité, aby život měl kvalitu, neměli bychom hoprodlužovat medicínskými možnostmi za každou cenu.“ » Pavel Kolář,fyzioterapeut.

Současná doba takto přináší paradoxně utrpení přežívajících pacientů v LDN a Domovech pro seniory za cenu toho, že se politikové chlubí prodlužujícím se věkem dožití. Mají mj. i argument pozdějšího odchodu do důchodu. Jak fikané.

Nevěřte mně to, ověřte si to. Navštivte třeba bývalé sousedy v uvedených institucích a určitě nebudete chtít takto prožívat poslední léta života.

Stále totiž platí:

 

"Zdrojem štěstí je pro mne svoboda a klid,neotřesitelnost, soběstačnost a nenáruživost. Jak směšným cizincem je ve světěten, kdo se diví životu." > Marcus Aurelius.

0 0
možnosti

P86e65t70r 46S63k88á97c33e23l

12. 12. 2014 20:44

<Věřím, že do takového období nastoupí i další generace, která své otium naplní podobnou moudrostí, ke které došla po dlouhém přemýšlení nad svým životem.>

I já jsem optimista a věřím, že nová generace vůbec nebude nečinná. Například: Dvakrát za rok zaplní sál Semilasa v Brně a poslouchají paní prof. Martu Foučkovou. Termíny jejich seminářů jsou v Meduňce (http://www.mojemedunka.cz).

0 0
možnosti
Foto

Takových článků je potřeba mnohem víc. R^R^R^R^

0 0
možnosti

P92e38t56r 81S26k77á40c18e96l

12. 12. 2014 20:44

Souhlas, hned po přečtení jsem dal karmu.R^

0 0
možnosti

Krásně napsaný článek, s úctou, pochopením a respektem k našim seniorům. Bohužel dnešní doba je hodně jiná, než doba, ve které současní senioři žili v mládí. Dnes se od starších kolegů ti mladší nepotřebují nic učit. Oni umí všechno rychleji a líp. S despektem řeknou, uhni, zacláníš tady. Bojím se té rychlosti, kterou nyní žijeme. Těším se, až jim nebudu zaclánět, těm mladým a budu užívat " otium". Zvláštní slovo. Ale zarazilo mě, kolik seniorů pracuje.

2 0
možnosti

Ano, Otium je zvláštní slovo a téměř u každého dobrého filozofa i ve středověku najdete úvahu, jak ho prožívat. Nyní si čtu Augustina, který věnoval tomu tématu dokonce knihu.

1 0
možnosti
Foto

Vnímám to velmi podobně, proto dávám karmu. Dnešní senioři byli kolem roku 1968 mladí a kolem roku 1989 byli na náměstích. Měli a mají své ideály, své životní zkušenosti a především mají zájem někam společnost posunout. Účastí v politice už určitě ne, snad v rodině mladé generaci své ideály částečně předají. Dík za článek.

2 0
možnosti

Dobré, neprovokativní povídání  .... Až na to otium, tohle slovo jsem v životě ještě neslyšel. Nebylo by nějaké české ?

2 0
možnosti

Otium je volný čas a ten výraz se vztahuje k životnímu stylu lidí, kteří ho prožívají buď v době, kdy odchází z veřejného života na odpočinek nebo když se rozhodnou , že se dočasně vzdálí, aby třeba napsali knihu, nebo i prožili milostný čas o)))))

0 0
možnosti

Na Vaši otázku: ..."Nechybí někomu a někde tací lidé, kteří jsou zkušení, znalí, trpěliví a schopní opravdu přemýšlet a přizpůsobovat se době?"... mám jednoduchou odpověď. Nejen že nechybí - o využití neuvěřitelného vzdělanostního a volního potenciálu seniorů není zájem, ale navíc má stát a politici z těchto lidí veliký strach.

Je ovšem i jejich velká vina, že se nedostatečně prosazují, že jsou pasivní a MLČÍ. Protože kdo mlčí, ten souhlasí. A souhlasit s marasmem v Česku je zločin a ti co souhlasí se staví do stejné řady s vládnoucími darebáky.

1 1
možnosti

Myslím, že se prosazují podle svého přesvědčení a možností a jinde, než v původním zaměstnání.

1 0
možnosti

Moudrá paní, která je nejspíš v životě šťastná. Díky a vše dobré :-)

1 0
možnosti
Foto

Prostě karma, díky za pěkný článek. R^

3 0
možnosti

Fakt pěkné! Myslíte a máte rozum, srdce a cit.

3 0
možnosti