Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost: O smyslu příběhů a jejich přínosu

I když se pokládáme za vzdělanou a kulturní společnost, chybí nám příběh, který má poutavost, zápletku a poučení.  Současná  pohádka  to neumí zařídit. O tom tento článek.

Vánoční pohádky roku 2016 zklamaly spoustu lidí; žijící generace si zvykly sednout k televizi a společně vnímat příběh, v němž dobro zvítězí nad zlem, nespravedlnost potrestána, ponížení dojdou svého ocenění a chamtivost stojí nad skromností. Prostý příběh však málokoho baví, protože si lidé zvykli na intenzivní, až předimenzované napětí díky hororům a napínavým filmům, v nichž dobro sice bojuje se zlem, ale hrdina,  který  nastolí  spravedlnost, nakonec padne pod tíhou svého údělu. Jenže s českou klasikou si nevystačíme, protože děti od útlého věku mají rády akční pohádky, takže Sedmero havranů, Pyšná princezna a jiná klasika je pro ně nuda.

Lidé odjakživa milovali příběhy     

Kdysi, kolem 2. století našeho letopočtu vznikla zvláštní literatura, která se zachovala do dnešních dob díky překladatelům, textovým kritikům a biblistům.  Ano, jde o Apokryfy. Nebyly sice zařazeny do kánonu, ale lidé je měli v oblibě, protože chtěli příběh (otázka zněla: a co bylo dál s Marií, s apoštoly a farizeji?).  Pseudoepigrafická díla najdeme i ve Starém zákoně, jako například příběh o Henochovi. Východ byl přímo sycen příběhy, které se hemžily fantastickými bytostmi, škůdci a hrdiny, jak je známe z Tisíce a jedné noci, nebo indických příběhů. I naše doba, třebaže je dál o technologie, potřebuje příběhy, do nichž se zapojí lidská fantazie, touha po vzrušení a poučení. Takže nic nového pod sluncem. Středověk je naplněn příběhy, které se odehrávaly v přírodě, na hradech a tvrzích, v nichž značnou roli hraje fenomén rytířství, který sice známe i dnes, ale jeho hlavní smysl nám trochu uniká. Měla to být vrstva, vybavená zvláštními vlastnostmi, aby obstála morálně a hrdinsky v neustálém dramatu válek, vraždění, ale i lásek až za hrob. Zřejmě měli posluchači jasno v tom, co chtějí poslouchat. Nebudeme daleko od pravdy, když pomyslíme, že jádro příběhů vznikalo v různých dávných historických společnostech a další nastupující v tom pokračovali, přikreslovali a přizpůsobovali svým potřebám. Lidstvo tvořilo příběhy.        

Dnešní doba dokáže vymýšlet své příběhy

Internet je plný příběhů; nechybí jim taktika poutavosti, fantastičnosti, apokalyptického nádechu a hororových prvků, které některé čtenáře přitahují, druhé odpuzují, některé děsí a jiné inspirují k dalším podobným výkonům s touhou je více vyhrotit, ale pak zapadají. Čtenáři nerozlišují, co je v něm pravda a co zkreslená skutečnost;  chybí však morální východiska. Běda těm, kteří v nich hrají úlohu padouchů, slabochů či hrdinů, pokud jejich postavy a role neodpovídají očekávání diváků, pokud divák opravdu něco od nich očekává.  A tak i nekonečné televizní seriály nepřinášejí žádný příběh, v němž by lidé chápali jejich poselství, pokud vůbec nějaké mají a zaměřují se na nenáročné cílové skupiny diváků a divaček, z nichž někteří a některé se s nimi chvíli konfrontují, ale pak zapadnou. Kdyby byl určitý příběh opravdu ze života, lidé by se od něho odvraceli, protože nechtějí prožívat realitu, ale čekají na děj, který dobře dopadne a spravedlnost (sama o sobě)  zvítězí  nad zlou intrikou, předstíraná láska sledující účel nabytí majetku padne před tou pravou, čistou, nefalšovanou, ale většinou příběh vyzní jako klišé, protože je to v životě jinak. Popelčin střevíček si navlíkne ta nepravá a ošálený ženich má potom spoustu starostí, jak ji vymístit ze svého sídla, aby pak zjistil, že se ta pravá mezitím šťastně vdala – a co bylo dál, to vám budou vyprávět autorky a autoři edice Harlequine, jejichž příběhy jsou zfilmovány, jenže nemám přehled, kolik lidí na ně čeká s napětím s přesolenými brambůrkami a chlazeným šampaňským u televize. Některé romány, které jsou něco mezi pohádkou a současnou realitou, jsou prázdné, nevyhraněné, bez fantazie, ale přesto se najdou společnosti, které na jejich zfilmování neváhají vynaložit velké prostředky a do nekonečna oslavovat jejich hlavní postavy, sledovat jejich lidské osudy, které nejsou vždycky šťastné. Je to ještě umění, nebo reklama či útok na inteligenci diváka?

Chcete u televize prožít něco hodně drsného?

Možná, že by nebylo od věci vsadit na evropskou historii (jsme její nedílnou součástí). Ta rozhodně nepostrádá dramatičnost a bez příkras, které jinak zjemňují drsný děj. Ale pokud divák stojí o opravdový příběh zasazený do kontextu dějin, pokud se najdou herci, kteří by dokázali sehrát velkou roli, tvůrci, kteří se dokáží poohlédnout po velkých příbězích nesoucích syrovost doby, hrdinství a obětování se (jistě by jich našli velké množství), vyzkoušeli by, co to udělá s diváky. Možná, že bychom si přestali malovat středověk jako idylickou dobu, kterou nám tak pěkně zobrazil Alexander Dumas, mistr ve vypravěčském umění a malíři doby rokoka se vznešenými pastýřkami ve fantastické přírodě. Z děl, která jsou dosud veřejnosti uzavřená, by tak vystoupili protagonisté, o kterých nemá spousta lidí ani tušení díky tlusté čáře, kterou jsme učinili za historií, která se nás všech rozhodně týká, možná víc, než si myslíme.

Zdroj obrázku: Z mého soukromého archivu - předloha pro gobelin

            

 

Autor: Irena Aghová | sobota 31.12.2016 11:19 | karma článku: 23,34 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Irena Aghová

Pár slov k výročí našeho státu.

Aby člověk miloval svou vlast a naši předkové ji sloužili až do krajnosti, musí se naučit hledat její hodnoty a najít motivaci ke své službě pro ni v jakékoliv profesi. Láska se dostaví výchovou nebo zážitkem.

28.10.2021 v 22:28 | Karma: 17,31 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Moudrost a pošetilost na rozcestí.

Vydaly se cestou, která byla nebezpečná a zrádná. Z jedné strany hrozil pád do propasti, z druhé strany pustá rovina, na niž nebyla patrná žádná cesta, která by vedla do cíle. Cíle byly vytčeny, každý ví, co má dělat.

16.10.2021 v 11:24 | Karma: 16,97 | Přečteno: 221x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Modleme se též za naši vlast.

Letošní volby silně zapůsobily na většinu občanů, a to rozhodně ne proto, že zrovna nevyhrála ta strana, kterou volili, ale z nečekaných reakcí médií se line též celá řada názorů na zdraví hlavy státu.

12.10.2021 v 18:25 | Karma: 19,82 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Nastane nový politický kurz, nebo půjdeme stejnou cestou?

Volby se blíží a spekulace o vítězích v mediích zvyšují napětí ve společnosti. Kdo vyhraje volby může nastolit nový politický kurz ovšem v rámci ústavního pořádku.

2.10.2021 v 0:05 | Karma: 17,10 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Komisař Moulin by slavil své nedožité narozeniny.

Ives Reniére se narodil 29. 9. 1942, Bernu, ve Švýcarsku. Věnovala jsem se seriálu "Komisař Moulin" pro něhož tvořil scénáře. Byly chvíle, kdy mne příběhy děsily neútěšnou cestu práva.

28.9.2021 v 23:48 | Karma: 20,00 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...