Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Relax: Radši jsem šla do parku a napsala báseň do písku

Ráno bylo pod mrakem a dalo se to tušit, že bude pršet. Vyklonila jsem se z balkónu a sundala prádlo ze šňůry. Odnaproti na mne mával soused, který chová čínské psy a neustále mluví o tom, jak je krmí, zvláště před závistivými sousedkami, které ho pomlouvají, že psům dává šunku a k lidem je hladovej až běda ... http://www.youtube.com/watch?v=GchrCu4MP4Y&feature=related

A tak se dalo do deště ...

Paní Malá, která chodí vysypávat smetí do popelnic v dobu, kdy lidé jdou do práce, mi říká: a kdepak máte ty krásné červené korále, co jste měla včera? Odpovídám, že v koupelně na zrcadle a ona kývá hlavou. Je to vůbec první výslech a čekají mne další. Já to vím. Hledám v kabelce deštník a paní Malá mne pozoruje: ten máte od koho? Její zvědavost je na místě, protože je krásný a já ji odpovídám, že z obchodu a ona se zeptá z kterého, já že si to nepamatuji a ona prohodí, škoda, taky bych takový chtěla! A tak ji ho podávám, protože nemám čas ani na řeči a jaksi ztrácím nervy ... a opravdu mi ho dáte? Já říkám opravdu, protože vím, že mám v kabelce ještě jeden. Dva deštníky, prohodí, to tak každý v kabelce nemá! A prohlíží si můj dar. Určitě ho dá potom dceři, protože si ji pořád potřebuje něčím zavazovat, aby neskončila nakonec v domově důchodců. A já, volná jako pták, utíkám na trolejbus. Prší čím dál víc. Skoro zavřel dveře, ale já jsem ještě prokouzla. Byla jsem tak ráda, že mi ani nevadilo, že mám trochu vlhké vlasy. Jízdenku, prosím! Oslovil mne starší pán, ukazuje mi nějaký kulatý knoflík nebo co to má revizor obvykle v ruce a já hledám v kabelce síťovou průkazku. Konečně ji mám a podávám mu ji. Mezitím trolejbus zastavuje a já musím vystoupit. Pan revizor ještě neskončil se studiem průkazky a když vidí, že jsem vystoupila, volá na mne, abych se vrátila, ale já nemám čas. Spěchám do práce! Běží za mnou a sděluje mi, že se mu hrozně líbí moje fotka. Podává mi průkazku. Směju se a on mi drží deštník nad hlavou, protože hledám jinou, abych mu ji věnovala s podpisem.

http://www.youtube.com/watch?v=OZeD4yjQKx8&feature=related

Jsem vzhůru teprve dvě hodiny ...

Vstupuji do areálů a cítím se unavená, nálada pod psa. Vrátný se mně ptá, proč jsem tak zmokla, když mám deštník a jestli půjdu na oběd, že bych mu přinesla tajně pivo do vrátnice. Přikývnu a letím k výtahu, který mi drží kolegyně. Ptá se, jestli mě taky tak bolí hlava a co na to beru. Než jsem stačila odpovědět, výtah zastavil a zase se rozjel. Odemykám kancelář a šéf se mě ptá, jak a s kým jsem se tak dobře vyspala, protože je strašně rád vtipný. To mi nevadí, hlavně, že se brzy ztrácí bůh ví kam a pak se mě deset lidí s odstupem půl hodiny ptá, kde je. Já nevím, říkám automaticky a stává se to mou mantrou na všechny nicotné otázky. Protože za hodinu se mě kolega zeptá, co si dám k obědu a druhý, jestli mi už opravili auto, že by si ho půjčil. Mezitím se ptá nějaká paní, jestli je šéf v kanceláří a vzápětí jiná, jestli mi může vyměnit záclony.

Pořád prší a obloha je zatažená. Blíží se jedenáctá hodina. Hlava mi drnčí jako budík, zvonící na talíři a cítím jakousi úzkost. Beru do ruky mobil, vytáčím číslo a na druhé straně to zvoní a zvoní. Nikdo to nebere. Prší, říkám si a svět se najednou mění do olověné šedi, nikde není láska, na kterou by člověk chtěl čekat a dávat ji hloupé dotazy jako: miluješ mne? A tak místo oběda jdu do parku, kde nikdo není, sednu si na lavičku a klackem píšu do písku báseň, kterou déšť smazává do nečitelna. Je to tak lepší, člověk se nemá moc ptát a odpovídat - to už vůbec ne.

Nejlepší je - mlčet a poslouchat, jak šumí déšť v zeleni stromů. Napadá mne, že svět je krása sama. Anebo samá krása? Nevím, kladu si ráda otázky, na které si neumím sama odpovědět. Protože na ty důležité mi odjakživa odpovídají druzí jen pokrčením ramen.

http://www.youtube.com/watch?v=Z3Cb2mqDRR0&feature=related

Autor: Irena Aghová | neděle 19.6.2011 22:49 | karma článku: 15,53 | přečteno: 1225x
  • Další články autora

Irena Aghová

Norimberský proces a Arendtová

I když jsem se narodila po válce, přesto její dozvuky v mém dětství rezonovaly. Jednak tím že se o válce mluvilo a též existovaly knihy, které jsem bohužel našla v knihovně v příliš dětském věku.

1.2.2022 v 23:37 | Karma: 17,53 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O milostných dopisech.

Psali jste někdy za někoho milostné dopisy? Jestli ne, tak to nikdy nedělejte. Můžete v sobě odhalit něco, co jste o sobě nikdy netušili. Povídka je psána v ich – formě, osoby jsou fiktivní.

1.2.2022 v 12:26 | Karma: 16,48 | Přečteno: 212x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Povídka. Seminárka a co všechno způsobila.

Příběh je fiktivní, je psán v ich formě. Postavy příběhu jsou též fiktivní. Snad se takové příběhy nedějí, možná, že v jiném světě a mezi jinými lidmi.

20.1.2022 v 7:45 | Karma: 16,93 | Přečteno: 213x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti

Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety?

18.1.2022 v 6:50 | Karma: 16,82 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Vláda a lid jako konstitutivní prvky státu

Ano, k těmto prvkům ještě náleží ohraničené území. Ale já nyní uvažuji o sepjetí těch dvou jmenovaných. Jak se vlastně navzájem míjejí anebo se chápou jako lidé, kteří jsou svázáni zákony a odpovídají za dění v zemi jako občané?

20.12.2021 v 7:55 | Karma: 16,86 | Přečteno: 164x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...