Relax: Břehy blaženosti – 8.

Cítím, že nejblahodárněji působí na mou mysl slova: „láska, harmonie a krása"! Jakou moc mají na lidskou duši – jako moc mají i na mou duši! A má duše si ničeho tak nežádá jako lásky a krásy. A proto vím, že je stvořena z dokonalého zdroje. Všechno může být krásné, svým způsobem ucelené, ale to není stejné. A tak se nyní ptám své duše: “Co si nejvíce, úplně nejvíce ze všeho přeješ?“ A duše odpovídá: „Lásku a krásu.“  A proč? Proč zrovna to dvojí, co je tak těžko dosažitelné? A jsi na to vůbec připravená, duše má?

Myslím na tu kapli, kterou mi ukázal na naší noční procházce. O té budu mluvit za chvíli. Sedím v pokoji, do šera svítí stolní lampa a já si píši slova, která mne napadají, když si v duchu promítám obrázek kaple. On touží, podle toho, co si myslím, získat dokonalou krásu a promítnout ji na staré zdi, které však budou znovu zrekonstruovány, zbroušeny, nalíčeny na bílo. Pak bude malovat na zemi, na velké archy, náčrtky svých vidění a cítění, aby dosáhl dokonalých tvarů, které budou nositeli jeho přání. Smazat cosi tíživého z minulosti? Smazat cosi tíživého z přítomnosti? Chtěla bych vidět, jak maluje své předlohy. Tam bude ta největší pravda, to ostatní budou jen krásné obrázky.

Láska a krása

Chápu ho. Duše si nic jiného nepřeje než lásku a krásu. Láska je podstatou života. Z lásky pramení krása A harmonie? Ta je prostředkem, jímž život dosahuje svého cíle. A proto ji musíme dosahovat a obnovovat, jakmile nás opustí. On to ví a já to zatím jen tuším. Ale budu se muset něčeho vzdát. To je mi nyní jasné

Hloupé vzpomínky

Na okno začal ťukat déšť. Pootevřela jsem okno a poslouchala rytmus. Vím, že zvuk kapek bývá harmonizující, zvláště pokud je doprovázen jemnou hudbou. Sedla jsem si ke klavíru a doprovázela jsem déšť, který tak sladce zněl, probouzel ve mně touhu a nitro se otvíralo k dalším, až hlubším úvahám o lásce, kráse a harmonii. Moje myšlenky se potulovaly v minulosti, v které nebylo moc inspirativních zážitků a navíc, mnoho věcí jsem zapomněla. Souvislosti, v kterých se započínaly podezíravé a nepřátelské vztahy, mi dnes připadají dětinské a směšné. Ač se děly mezi dospělými a poměrně vzdělanými lidmi. Vzpomínám si na odpuzující vzduch v kancelářích, který měl původ v prastarých registračních skříních s roletami, kde vždy ležely spisy. Zaprášené, nepotřebné, na kterých mnoho lidí nechávalo své zdraví, svůj čas a obětovalo i svůj osobní čas neustálými myšlenkami, které se honily kolem těch papírů. A najednou tam ležely, tak vzorně složené v tkanicových deskách, které byly vzorně nadepsány hůlkovým písmem a nikomu ani nestálo za to je vláčet do archivu. Ten pach také vycházel ze zásuvek stolů, v kterých býval inkoust a razítková barva. A také všelijaké jiné věci, které dříve patřily ke kancelářské výbavě a fasovaly se pomocí podlouhlých lístečků, na které se podepisovali vedoucí oddělení, aby nic nepřicházelo nazmar. Najednou to všechno neplatí! Úředníci odešli, nábytek s otisky jejich práce a soužení zůstal jako memento, které by bylo nejlepší zapomenout a zahodit. A co ty kancelářské intriky a lásky! Ale přes to mám pocit, když už mne přešly emoce, které se mnou cloumávaly, že s odstupem času to bylo vlastně úsměvné. A tak si myslím, že se mi podařilo dosáhnout harmonie, nebo ne?

Ty břehy ...

Usnula jsem při té hře deště a spala jsem do svítání. Dost se ochladilo. Zabalila jsem se do županu a uvařila jsem si kávu. K tomu jsem si pustila hudbu, která by mi dodala energii. Musím jít s prádlem, zjistit, jestli už přivezli to vyprané, krásně naškrobené a vyžehlené. Pak si převléknu postel, uklidím a uvařím si fazole mungo s kuřecím masem. Měla bych trochu pracovat, abych nevyšla ze cviku. Ano, musela jsem si ráno říci: "Nic na světě není tak důležité, jako je láska a harmonie. Ale lidé to neví, pokud nedojdou sami k tomu poznání. Myslí si, že to jsou nějaké jóginské či mystické řeči. Ale podívejme se na to z této strany. Copak by člověk, který pozná harmonii a krásu, kterým protéká láska se stejnou intenzitou jako krev v žilách, by dokázal svůj život jen tak, pod příslibem lepšího životního standardu, utrácet v marné a pro budoucnost bezvýznamné práci, v pomíjivých vztazích? Copak by připustil, aby z něho někdo udělat druhořadého bezvýznamného tvora, který nevidí žádný jiný prostředek k životu, než v penězích a ve věcech, které si musí opatřovat, aby dostály samy o sobě nějaké úcty? Copak člověk není úctyhodnou bytostí sám o sobě? Tvůrcem i stvořitelem? Nositelem božské lásky a klidu hodného kosmu? Pracovat, to ano, mít peníze, to ano, ale otročit jim? To ne. Stejně se rozdělí a přetvoří v nepotřebnosti, které stále více zatěžují a honí člověka dál, abych jich měl a víc. A pak – nakonec zůstane osamělý, stranou světa a vyprahlý jak poušť. Je třeba žít! Ne, aby se život skládal z prožitků, které nemají ani logickou vazbu na osobnost, ale jsou zase jen stíny toho, co by měl člověk ve skutečnosti prožívat, aby viděl břehy blaženosti".

 

Láska není past

A co krásných nálad jsem poznala,
když jsem se do kraje snů dívala,
a všemi koutky srdce jsem se proplížila.
To je ten důvod, proč tě mohu milovat,
a proč věřím, že jsi ten pravý,
a také v to, že náš cit je zdravý,
my dva si nenecháme nikdy diktovat,
jak správně spolu chodit a kdy spolu spát,
co všechno nám moudří radí,
jak se líbat a že si máme zatloukat,
někdo-li s jiným kdy randí.
Věřím, že pravá láska není past,
do které vejdeš jako kořist.
Kterou je nutné na druhé klást.

Maura,2010

 

 

 

 

 

 

Autor: Irena Aghová | neděle 5.12.2010 0:18 | karma článku: 20,88 | přečteno: 984x
  • Další články autora

Irena Aghová

Pár slov k výročí našeho státu.

Aby člověk miloval svou vlast a naši předkové ji sloužili až do krajnosti, musí se naučit hledat její hodnoty a najít motivaci ke své službě pro ni v jakékoliv profesi. Láska se dostaví výchovou nebo zážitkem.

28.10.2021 v 22:28 | Karma: 17,31 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Moudrost a pošetilost na rozcestí.

Vydaly se cestou, která byla nebezpečná a zrádná. Z jedné strany hrozil pád do propasti, z druhé strany pustá rovina, na niž nebyla patrná žádná cesta, která by vedla do cíle. Cíle byly vytčeny, každý ví, co má dělat.

16.10.2021 v 11:24 | Karma: 16,97 | Přečteno: 221x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Modleme se též za naši vlast.

Letošní volby silně zapůsobily na většinu občanů, a to rozhodně ne proto, že zrovna nevyhrála ta strana, kterou volili, ale z nečekaných reakcí médií se line též celá řada názorů na zdraví hlavy státu.

12.10.2021 v 18:25 | Karma: 19,82 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Nastane nový politický kurz, nebo půjdeme stejnou cestou?

Volby se blíží a spekulace o vítězích v mediích zvyšují napětí ve společnosti. Kdo vyhraje volby může nastolit nový politický kurz ovšem v rámci ústavního pořádku.

2.10.2021 v 0:05 | Karma: 17,10 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Komisař Moulin by slavil své nedožité narozeniny.

Ives Reniére se narodil 29. 9. 1942, Bernu, ve Švýcarsku. Věnovala jsem se seriálu "Komisař Moulin" pro něhož tvořil scénáře. Byly chvíle, kdy mne příběhy děsily neútěšnou cestu práva.

28.9.2021 v 23:48 | Karma: 20,00 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...