Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Perníky, marcipán a medové těsto

Z babiččiných receptů jsem si udělala sbírku pro pečení perníků, marcipánů, koláčů a jiných pochoutek. Byly psány v němčině, pokusila jsem se o překlad, doufám, že se to podařilo přeložit přesně. A moje tetička vzkazuje čtenářkám, že místo syrobu používá med a nejlépe pampeliškový. Ale perníky by mohli zkusit péci i muži, je to dost technicky náročná práce! Můj dědeček je pekl, zdobil, byl totiž jediný z rodiny, který je uměl zdobit. A plech potíral včelím voskem. Chtěla bych upozornit, že níže uvedené recepty jsou na štíhlou linii smrtelně nebezpečné! O))

Český perník

Hlavní základní součástkou dobrého perníku je med,který dává charakteristickou vůni a hlavně obzvláště obdivuhodnou schopnost k pečení.

Základní těsto

Medové těsto.

Postup

Med se vleje do většího kotle a přivede k varu, rozředí se vodou asi na 30 st. hustoměru, vyleje se do nádoby, ve které chceme těsto zadělat, kotel vypláchneme vodou a med necháme trochu vychladnout. Do vlažného medu zaděláme moukou a to buď žitnou nebo pšeničnou.

Levnější medové dobře pečící těsto připravíme takto: 25 kg medu, 5 kg nejlépe surového žlutého cukru a 5 litrů vody.

Syrobové těsto :

Žlutý syrob nebo též bílý, se na ohni rozpustí a chladný zadělá moukou, kolik kg syrobu, tolik kg mouky.

Rada našich milých předků

Do medového těsta dáváme tato množství i druhy koření: 25 dkg skořice, 5 dkg koryandru, 2 dkg muškátového květu, 3 dkg kardamonu, 1 dkg hřebíčku, 2 dkg muškátového oříšku,vše dobře jemně rozemleté nebo utlučené. Medová i syrobová těsta je vhodné nechat odležet a nejlépe v suchém sklepě v dřevěných a dobře uzavřených sudech. Čím je medové těsto starší, tím se lépe peče a nabývá na jemné chuti. Před pečením je nutno těsto upravit, vytrýbovat, to znamená, že potřebný karbon, potáž zároveň s kořením a ostatními věcmi, jako madle apod. se těsto zadělává. Těsto je nutno dobře zadělat, zkypřit, aby trýb byl stejnoměrně rozdělen a aby těsto pěkně peklo. Když těsto jde v peci nahoru (natéká), ale zapadne, je v něm obsaženo mnoho trýbů a tu je nutno těsto znovu zadělat a přidat vodánek. To znamená mouku zadělat s vodou a po vyzkoušení teprve péct. Zůstává-li však těsto sedět, nenapéká,nebo jen málo,nutno znovu zadělat a přidat trýbu,dostává-li pečivo puchýře nebo nestejnoměrně peče,byl trýb příliš hrubý či špatně zadělaný. Příčina může být i v horké troubě.

Jemný mandlový perník:

Připravíme 18 dkg medového těsta, 10 dkg karbonu, 15 dkg potaše rozdělaného v mléce, 75 dkg mandlí, 75 dkg citronátu, 75 dkg pomerančové kůry, 6 žloutků,15 dkg koření.

Obdélné perníky se prokládají mandlemi,ozdobí citronátem a pečené lakují arabskou gumou.

Pražský nadívaný perník

Z množství : 1 kg medového těsta, 1 kg těsta syrobového a 1 kg těsta medového žitného,

Trýb: 20 dkg cukru,4 žloutky,trochu vody a sladu,3 dkg karbonu a 3 dkg koření. Nádivka: 225 dkg surového žlutého cukru,275 dkg drobtů,150 dkg jemně řezaných fíků, 200 dkg jemně řezané pomerančové kůry,50 dkg medu, 10 dkg skořice.

Vše se dobře promíchá. 1 buchta po délce plechu a na ni se naváží 1 kg těsta, vyválí se na vále tak jako na jablkový závin, ale aby ve středu po délce bylo více těsta. To znamená aby spodek byl silnější po délce středu, nanese se 25 dkg nádivky, 25 dkg neloupaných mandlí na ně opět 25 dkg nádivky, poté se kraje přeloží přes sebe, vloží na plech, namašluje a peče ne příliš prudce. Krájí se vychladlé a na spodní straně se cukrovou polevou nebo fondánem potahují.

Levný nadívaný marcipán:

Na 2 kg syrobového těsta 6 dkg cukru, 2 žloutky, 2 dkg karbonu.

Nádivka: 400 dkg pomerančové drobné kůry, 600 dkg levné zavařeniny, 500 dkg drobtů, skořice.

Vytváří se jako pražský nadívaný, s tím , že se do již potaženého a nakrájeného, do stran nádivky zastrčí do jedné nebo dvou půlkách mandlí zeširoka.

Kulatý marcipán plněný

2 kg medového těsta,2 žloutky,2 citrony(kůra),20 dkg pomerančové kůry, trochu páleného cukru na přibarvení a 2 dkg karbonu . Z vytrýbovaného a vyváleného těsta se vypichují kulaté terče a každý druhý se zdobí bílými mandlemi. Pečené marcipány se řídkou cukrovou polevou (cukr práškový a voda), potahují, suší a dva dohromady se slepí medem a balí do celofánu.

Loketský perník

Připravíme 2 kg cukru, 60 dkg medu, 1 litr vody, 15 dkg skořice, 1 dkg hřebíčku, 1 dkg badiánu, 30 dkg pomerančové kůry, 4 citrony (kůra) se zadělá moukou,pak 40 dkg másla,40 dkg citronátu,1 kg mandlí a 4 dkg karbonu.

Vyválí se peče na celém plechu, pečené potáhneme cukrovou polevou a druhý den na díly nařezat.

Pardubický plněný perník

2 kg medového těsta, 3 žloutky, 1,5 dkg karbonu, 2 dkg potaše, 2 dkg koření, 40 dkg pomerančové kůry jemně nařezané. Upečeme a potáhneme.

Nádivka: 40 dkg jemně strouhaných vlašských ořechů, se zaděláme medem a trochou vanilky.

Dva díly perníku slepíme nádivkou.

Lignické bomby

Připravíme  15 kg medového těsta, 10 dkg koření, 6 dkg karbonu,12 dkg potaše Vytrýbované těsto se vyválí pěkně do obdélníku a natře se silněji následující výplní. 3 kg jemně utřených mandlí, 1,5 kg hodně jemného citronátu, 1,5 kg též jemné pomerančové kůry, 2 kg cukru, 1,5 kg hrozinek, 1,5 kg medu, 2 kg malinové zavařeniny. Na 1 kg těsta rozváleného se nanese 0,75 kg nádivky, stejnoměrně rozetře a zavine a nechá zatuhnout. Pak se krájí a na oplatce a v železných kroužkách pečou. Vystydlé se druhý den potahují máčecí hmotou a pistáciemi nebo zdobí bílými mandlemi.

Čokoládový marcipán

Připravíme  1 kg cukru se svaří s půllitrem mléka a přidá se 40 dkg pomerančové jemně sekané kůry,40 dkg kakaového prášku,6 dkg koření,4 žloutky a zadělá se ne příliš tuhé těsto. Úplně vychladlé se smísí s 5 kg medovým těstem a 4 dkg karbonu se vytrýbuje.

Perník na strouhání

Připravíme 50 kg umělého medu nechat přejít varem a vychladlý zadělat žitnou moukou asi 50 kg. Druhý den se rozváží na 3 kg kusy a každý kus se prodělá či protáhne prvně s 20 dkg strouhaných syrových brambor a 4 dkg potaše. Několikrát dobře proděláme a přidáme 4 dkg sody bicarbony a nejlépe druhý den pečeme.Těsto se vyválí v mouce do dlouhých jak palec silných prutů a v dřevěných tvořítkách se vymačkají tyčinky,které po jedné straně se natírají olejem aby bylo možné je pečené od sebe oddělit. Vložíme na plech s vysokým krajem, který se obloží dřevěnými lištami, potře vodou a po upečení nalakuje gumou.

Pravé norimberské koláče

Připravíme 50 dkg mandlí se na stroji jemně utře s 50 dkg cukru, 10 bílky ušlehaných na jemný sníh se zamíchá a pak se zatáhne 10 dkg jemně nařezaného citronátu. 5 dkg mouky pšeničné, 1 dkg tlučené skořice, citronová kůra, na špičku nože karbonu se nanese na kulaté oplatky, pečené potahují bíle, žlutě a růžově. Máčí se hmotou s různými příchutěmi a zdobí se sekanými mandlemi a balí se do kulatých krabic.

Pravé bernské

Připravíme  4 kg opražených oříšků, 4 kg cukru, 50 dkg pomerančové kůry, 50 dkg citronátu, kůra s osmi citronů. Vše se zpracuje a zamíchá 32 bílků.V cukru se těsto vyválí ,asi 5 mm silné se peče. Upečené se lakuje arabskou gumou.

Takzvané bílé

Připravíme 30 bílků se pevně ušlehá a smísí se s 30 žloutky,vypěněnými s 1,75 kg cukru. Hmota se ve vodní lázni dále vyšlehá do tepla,pak znovu do studena a zatáhne se do ní 50 dkg pomerančové kůry jemně natřené.50 dkg jemně opražených strouhaných mandlí,1 kg mouky a 1,5 kg karbonu,citronová kůra a vanilka. Nanáší se na oplatky,tak jako na obloučky,navrch se posype mandlemi,nechá zaschnout a peče. Upečené rozřežeme dle libosti.

Malinové koláče

Připravíme 5 kg cukru,2 litry malinové šťávy bez cukru povaříme s 1 kg medu. Po vychladnutí přidáme 7,5 kg pšeničné mouky a trochu karbonu. Upečené růžově potahujeme.

Jazýčky

Připravíme  4 kg cukru z odkapaného ovoce,1 kg medu,75 dkg cukru, 50 dkg pomerančové kůry nařezané,75 dkg řezaného citronátu,1 kg hrubě sekaných madlí,5 dkg skořice,kůru ze 4 citronů.Vše zamícháme dohromady a na ohni až k varu nahřeje a moukou hned zadělá,ale nevytváříme příliš tuhé těsto.Takto připravené těsto necháme odležet v chladu asi 4 měsíce.Před pečením se dobře prodělá s 3 dkg karbonu a 25 dkg potaše,vyválí a oválovým tvořítkem vykrajují. Pečené se potahují bíle a sypou mandlemi.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 9.12.2010 20:23 | karma článku: 23,21 | přečteno: 2986x
  • Další články autora

Irena Aghová

Pár slov k výročí našeho státu.

Aby člověk miloval svou vlast a naši předkové ji sloužili až do krajnosti, musí se naučit hledat její hodnoty a najít motivaci ke své službě pro ni v jakékoliv profesi. Láska se dostaví výchovou nebo zážitkem.

28.10.2021 v 22:28 | Karma: 17,31 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Moudrost a pošetilost na rozcestí.

Vydaly se cestou, která byla nebezpečná a zrádná. Z jedné strany hrozil pád do propasti, z druhé strany pustá rovina, na niž nebyla patrná žádná cesta, která by vedla do cíle. Cíle byly vytčeny, každý ví, co má dělat.

16.10.2021 v 11:24 | Karma: 16,97 | Přečteno: 221x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Modleme se též za naši vlast.

Letošní volby silně zapůsobily na většinu občanů, a to rozhodně ne proto, že zrovna nevyhrála ta strana, kterou volili, ale z nečekaných reakcí médií se line též celá řada názorů na zdraví hlavy státu.

12.10.2021 v 18:25 | Karma: 19,82 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Nastane nový politický kurz, nebo půjdeme stejnou cestou?

Volby se blíží a spekulace o vítězích v mediích zvyšují napětí ve společnosti. Kdo vyhraje volby může nastolit nový politický kurz ovšem v rámci ústavního pořádku.

2.10.2021 v 0:05 | Karma: 17,10 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Komisař Moulin by slavil své nedožité narozeniny.

Ives Reniére se narodil 29. 9. 1942, Bernu, ve Švýcarsku. Věnovala jsem se seriálu "Komisař Moulin" pro něhož tvořil scénáře. Byly chvíle, kdy mne příběhy děsily neútěšnou cestu práva.

28.9.2021 v 23:48 | Karma: 20,00 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...