Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Občané v ohrožení: Nutná obrana a sebeobrana

Zaujal mne článek pana Františka Matějky a myslím, že je k zamyšlení, neboť násilí na ulicích, ke kterému patří i zlodějina a nadávky, se stupňuje a lidé mlčí. Proč asi?

Lidé nechtějí mít oplétačky s Policií ČR

Pomoc bližnímu při napadení se mnohokrát lidem nevyplatila. Stali se nejen přímými svědky incidentu, ale také podezřelými ze zranění útočníka a takto i vyšetřováni. A nedej Bože, aby někdo ovládal bojové umění! To potom, pokud by svého umění využil na obranu druhého, pak se se zlou potáže, protože jednal v převaze. Ale František má pravdu v tom, že je dost trapné, když se lidé odvrací od násilí, jehož jsou přítomni a že to nepůsobí dobře. Jenomže chování některých lidí, a do toho náleží i snaha se vyvléknout z problému, druhé lidi, kteří si nechtějí dělat problémy, odrazuje od pomoci druhému v nouzi. Je to opravdu špatná vizitka nejen charakteru společnosti, ale také špatně nastavených zákonů v neprospěch obětí, neboť hlavním "hrdinou" šetření a souzení je pachatel sám.

Policie u všeho být pochopitelně nemůže

Ano, Policie je jediná kompetentní k tomu, aby se s takovou událostí vyrovnala podle zákonů a odborného výcviku při dostižení a eventuálně zatčení pachatele trestného činu. Všichni se hrnou za pachatelem a oběť se pak může domáhat satisfakce, odškodnění, spoustu času zabere dokazování, takže má vlastně důkazní břemeno. Svědecké výpovědi jsou sporadické, lidé se nechtějí. jak bylo řečeno výše, do toho plést, aby taky nějakou nechytli, protože pak to budou muset hlásit a běhat na vysvětlování či výslechy. Ale Policie jedná podle zákonů, podle možností, a pokud přesáhne své pravomoci, tak si o tom povídají vrabci na střeše.

Jak ochránit občany na veřejných místech?

Za prvé funguje kamerový systém, který zachytí obraz pachatele nebo přímo trestný čin. Za druhé, někdo může mobilem zavolat policii či lékaře, pokud dojde ke zranění a to je tak všechno, co může občan udělat, aby nepřišel k úrazu. Takže, naši občané, kteří stojí někde opodál, zatímco se jiní občané mydlí kousek od nich, nejsou zase tak odsouzeníhodní, spíš opatrní a znají zákony. Myslím, že vnitřní reforma Policie ČR trvá už dlouhou dobu, lidé od ní utíkají a možná, že rychlý nábor dalších zájemců, kteří by měli nastoupit na uprázdněná místa, brání tomu, aby byli naprosto připraveni na svou budoucí nelehkou službu. A není od věci připomenout, že lidé, kteří jsou trvale ve styku se zločinem, se velmi rychle opotřebovávají  - s tím se nedá zřejmě nic dělat a zvláště je smutné, že to bývají často ti nejlepší, zkušení a vycvičení. Je nutné za ně hledat zavčas plnohodnotnou náhradu a nenechávat místa dlouho uprázdněná.

Každý si musí být vědom hrozby nebezpečí?

Není rozhodně řešení lidem vykládat, že se nemají pohybovat na ulicích v kritických hodinách, zvláště ne ženy, že se nemají pohybovat na osamělých místech, kde na ně může číhat nebezpečí a že si musí být vědomi toho, že ulice a vylidněná místa nejsou bezpečné. Ale to nestačí! Lidé by měli předpokládat naopak, že je jejich město bezpečné a že se často nemohou vyhnout tomu, aby se odkudsi nevraceli domů v jakémkoliv čase. Rozhodně většina lidí není ochotná u sebe nosit zbraň na sebeobranu, protože i kdyby ji použila a někoho zranila či zabila, pak má problém, z kterého se jen tak nevykroutí, i když hrozilo nebezpečí, u kterého v tu dobu nebyli svědci. Je to velmi zapeklitý problém, protože pokud by se taková sebeobrana zákonem povolila, pak by toho mohlo být zneužito. Je samozřejmé, že každý člověk má primárně dbát o svou bezpečnost, mělo by být však samozřejmé, že by neměl být pod tlakem hrozby napadení nebezpečí omezován pohyb lidí, kteří se vrací nočními ulicemi, dopravními prostředky všeho druhu v noci domů. Asi budeme jako občané očekávat, že obce budou řešit bezpečnost na svých ulicích, že zajistí řádné osvětlení tam, kde je noční přeprava a lidé, kteří se vrací domů, budou potkávat noční hlídky, které v případě hrozby napadení pachatele zneškodní ve své pravomoci.

Důležitá je prevence

Ve večerních hodinách nebo v ranních hodinách není příjemné chodit po městě, vracet se z divadla po tmavých ulicích a potkávat opilce nebo zfetované skupinky, které pokřikují po chodcích. Myslím, že je v moci obcí, aby zjednaly pořádek a zvláště tam, kde se takoví lidé nejvíce shromažďují. Nikdo nemůže čekat, až se něco stane, aby pak kompetentní orgány zakročily. Kdo má vlastně větší slovo na ulicích? Slušní lidé nebo povykující a obtěžující skupinky, které jim nahánějí strach? Velmi by mě zajímala odpověď.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 13.10.2011 23:06 | karma článku: 19,44 | přečteno: 1297x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Blinken v Kyjevě překvapil jako kytarista. V baru zahrál hit od Neila Younga

15. května 2024

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vzkázal Ukrajincům, že za svobodu jejich země...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!