Moje domácí kuchyně: Polévky - 3. Z německé tradiční kuchyně
Základní zeleninový vývar
Základní zeleninový vývar je vynikající jako základ k polévkám nebo i k dalšímu vaření zeleninových jídel či k přípravě omáček. Samozřejmě, že se dá koupit, do horké vody lze hodit kostku zeleninové knorr-ky, ale přeci jenom ten domácí má úplně jinou chuť a není tak slaný, pokud ho ovšem nepřesolíte. V zeleninovém vývaru připravuji obvykle luštěniny, podlévám jím dušené hovězí maso a také přidávám jako podlívku při pečení kuřete. Než začnu v sobotu ráno cokoliv připravovat k vaření, jako první si udělám zeleninový vývar. A nebo masový vývar, to podle toho, co míním vařit. Zbytky vývaru nikdy nedávám do lednice. Spíš se snažím dělat takové množství, o kterém vím, že je spotřebuji.
Ingredience
Množství
250 g Pórek
400 g Mrkev
1 ks Petržel kořenová
1 palice Fenykl (cca 250 g)
500 g Celer
1 velký Cibule
2 palice Česnek
1 ks Petržel
1 list Bobkový list
Špetka Tymián
5 kuliček Pepře
2 kuličky Jalovcové bobule
Sůl podle chuti
Příprava
Zeleninu pečlivě omyji a očistím a pórek a mrkev nakrájím na kroužky, celer a petržel na větší kostky. Fenykl zbavím stonku a nakrájím ho na hrubé plátky. Cibuli a česnek překrojím na polovinu, to znamená, každý stroužek česneku překrojím. Pak všechnu takto připravenou zeleninu smíchám a přidám koření a vše dám vařit do dvou litrů vody a vařím na mírném ohni 30 minut. Pak vývar přecedím, osolím, ale pokud v tomto vývaru budu namáčet a vařit luštěniny, pak vývar nesolím. Zeleninu, kterou jsem použila k vaření vývaru dál nepoužiji pokud ovšem nevařím zeleninovou polévku. V tom případě ji vložím do vývaru a pokračuji v přípravě polévky. Zeleninový vývar je vynikající pro vegetariánské polévky. Pro nemocné nebo rekonvalescenty je tento vývar pravým dobrodiním, protože je lehký a obsahuje důležité látky, které ingredience obsahují. Pokud má někdo problém s česnekem, je lépe ho tam nedávat anebo dát jen malé množství.
Česneková polévka ze zeleninového vývaru
Také jsem zkoušela udělat ze zeleninového vývaru oukrop, nebo-li česnečku a povedl se výborně. Vařené brambory, které jsou nezbytné do oukropu, jsem uvařila zvlášť. Česneku jsem dala do polévky méně, ale pak jsem ho utřela čerstvý a dala na dno talíře a zalila polévkou. A přidala smažené, nakrájené a na másle osmažené houstičky. Pro gurmány houstičky prosypu kořením a pak je smažím.
Bramborová přísada do polévek a k masu
Tento pokrm pochází z tradiční německé kuchyně a je základem k přípravě pokrmů z brambor, čirých polévek, používá se samozřejmě k přípravě vegetariánských polévek, je přílohou k dušenému masu.
Ingredience
Množství
750 g brambory
1 / 4 kořenu Celer
1 celý Pórek
2 velké Mrkve
1 l Zeleninového vývaru (instantní nebo domácí)
1 / 4 St Bobkový list
1 špetka Sůl
1 lžíce Petrželky, nasekané
1 lžíce Máslo
Příprava:
Zeleninu omyji a brambory, celer a mrkev oloupu a opět opláchnu pod tekoucí vodou. Všechnu zeleninu nakrájím na kostičky, ale pórek nakrájím na kolečka. Zeleninu dám do hrnce, zaliji zeleninovým vývarem, přidám bobkový list a pod pokličkou dusím 20 minut. Když brambory nasáknout zeleninový vývar, začnou být měkké. Před podáváním nakrájím na pokrm slabé plátky másla a posypu petrželkou.
Klasická kuřecí polévka
Tato polévka je nesmírně posilující a hodí se velmi dobře na sváteční stůl.
Ingredience
Množství
4 ks Kuřecí prsní řízek
4 ks Kuřecí stehýnka
Sůl
1 kulička Pepře
1 list Vavřín
2 ks hřebíčku
2 ks cibule
500 g hovězího masa na polévku
1 ks Pórek
4 ks Mrkev
1 / 2 Celer
1 svazek petrželky
1 špetka Muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný
Příprava
Do hrnce nejdříve vložím hovězí maso a zaliji vodou v takovém množství, aby v něm plavalo, a přivedu k varu. Až se vaří, tak teprve přidám hřebíček a bobkový list. A vařím 45 minut. A posléze přidám kuřecí droby a zmírním oheň. Pak přidám kuřecí stehýnka, přidám vodu a opět vařím 45 minut. Pak vyndám maso, oberu a nakrájím a do vývaru přidám cibuli ve slupce a přidám kuřecí prsa a dusím je. Po dvaceti minutách vyndám kuřecí prsa, nakrájím je na kostičky a dám na talíř. Pak přidám část nakrájené zeleniny a vařím ji dvacet minut, a jakmile je měkká, tak ji z vývaru odstraním. Zelenou petrželku vezmu za stonky a lístky nechám povařit ve vývaru a pak ji vytáhnu. Vývar přeliji přes čisté plátno do jiného hrnce, nakrájený zbytek zeleniny a nechám ji ve vývaru povařit asi 15 minut. Pak přidám kousky masa, polévku zamíchám a ochutím solí a muškátovým oříškem. Samozřejmě, že tato polévka je časově dost náročná, ale vynikající. Můžeme pak přidat vhodnou zavářku, já dělám do ní krupicové noky, které do vývaru zavařuji ještě před tím, než dám muškátový oříšek. Ten by se neměl vařit, jinak zhořkne.
Přeji vám dobrou chuť. Určitě přijdete na to, jako variace na uvedené recepty můžete vymyslet. S tím jsem si téměř jistá.
Irena Aghová
Pár slov k výročí našeho státu.
Aby člověk miloval svou vlast a naši předkové ji sloužili až do krajnosti, musí se naučit hledat její hodnoty a najít motivaci ke své službě pro ni v jakékoliv profesi. Láska se dostaví výchovou nebo zážitkem.
Irena Aghová
Moudrost a pošetilost na rozcestí.
Vydaly se cestou, která byla nebezpečná a zrádná. Z jedné strany hrozil pád do propasti, z druhé strany pustá rovina, na niž nebyla patrná žádná cesta, která by vedla do cíle. Cíle byly vytčeny, každý ví, co má dělat.
Irena Aghová
Modleme se též za naši vlast.
Letošní volby silně zapůsobily na většinu občanů, a to rozhodně ne proto, že zrovna nevyhrála ta strana, kterou volili, ale z nečekaných reakcí médií se line též celá řada názorů na zdraví hlavy státu.
Irena Aghová
Nastane nový politický kurz, nebo půjdeme stejnou cestou?
Volby se blíží a spekulace o vítězích v mediích zvyšují napětí ve společnosti. Kdo vyhraje volby může nastolit nový politický kurz ovšem v rámci ústavního pořádku.
Irena Aghová
Komisař Moulin by slavil své nedožité narozeniny.
Ives Reniére se narodil 29. 9. 1942, Bernu, ve Švýcarsku. Věnovala jsem se seriálu "Komisař Moulin" pro něhož tvořil scénáře. Byly chvíle, kdy mne příběhy děsily neútěšnou cestu práva.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár
Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...
Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky
Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...
USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku
Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...
Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí
Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...
Stavební pozemek v Polsku u Orlického záhoří mezi dvěma lyžařskými středisky
Orlické Záhoří, okres Rychnov nad Kněžnou
4 828 425 Kč
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016