Moje domácí kuchyně: Polévky - 3. Z německé tradiční kuchyně
Základní zeleninový vývar
Základní zeleninový vývar je vynikající jako základ k polévkám nebo i k dalšímu vaření zeleninových jídel či k přípravě omáček. Samozřejmě, že se dá koupit, do horké vody lze hodit kostku zeleninové knorr-ky, ale přeci jenom ten domácí má úplně jinou chuť a není tak slaný, pokud ho ovšem nepřesolíte. V zeleninovém vývaru připravuji obvykle luštěniny, podlévám jím dušené hovězí maso a také přidávám jako podlívku při pečení kuřete. Než začnu v sobotu ráno cokoliv připravovat k vaření, jako první si udělám zeleninový vývar. A nebo masový vývar, to podle toho, co míním vařit. Zbytky vývaru nikdy nedávám do lednice. Spíš se snažím dělat takové množství, o kterém vím, že je spotřebuji.
Ingredience
Množství
250 g Pórek
400 g Mrkev
1 ks Petržel kořenová
1 palice Fenykl (cca 250 g)
500 g Celer
1 velký Cibule
2 palice Česnek
1 ks Petržel
1 list Bobkový list
Špetka Tymián
5 kuliček Pepře
2 kuličky Jalovcové bobule
Sůl podle chuti
Příprava
Zeleninu pečlivě omyji a očistím a pórek a mrkev nakrájím na kroužky, celer a petržel na větší kostky. Fenykl zbavím stonku a nakrájím ho na hrubé plátky. Cibuli a česnek překrojím na polovinu, to znamená, každý stroužek česneku překrojím. Pak všechnu takto připravenou zeleninu smíchám a přidám koření a vše dám vařit do dvou litrů vody a vařím na mírném ohni 30 minut. Pak vývar přecedím, osolím, ale pokud v tomto vývaru budu namáčet a vařit luštěniny, pak vývar nesolím. Zeleninu, kterou jsem použila k vaření vývaru dál nepoužiji pokud ovšem nevařím zeleninovou polévku. V tom případě ji vložím do vývaru a pokračuji v přípravě polévky. Zeleninový vývar je vynikající pro vegetariánské polévky. Pro nemocné nebo rekonvalescenty je tento vývar pravým dobrodiním, protože je lehký a obsahuje důležité látky, které ingredience obsahují. Pokud má někdo problém s česnekem, je lépe ho tam nedávat anebo dát jen malé množství.
Česneková polévka ze zeleninového vývaru
Také jsem zkoušela udělat ze zeleninového vývaru oukrop, nebo-li česnečku a povedl se výborně. Vařené brambory, které jsou nezbytné do oukropu, jsem uvařila zvlášť. Česneku jsem dala do polévky méně, ale pak jsem ho utřela čerstvý a dala na dno talíře a zalila polévkou. A přidala smažené, nakrájené a na másle osmažené houstičky. Pro gurmány houstičky prosypu kořením a pak je smažím.
Bramborová přísada do polévek a k masu
Tento pokrm pochází z tradiční německé kuchyně a je základem k přípravě pokrmů z brambor, čirých polévek, používá se samozřejmě k přípravě vegetariánských polévek, je přílohou k dušenému masu.
Ingredience
Množství
750 g brambory
1 / 4 kořenu Celer
1 celý Pórek
2 velké Mrkve
1 l Zeleninového vývaru (instantní nebo domácí)
1 / 4 St Bobkový list
1 špetka Sůl
1 lžíce Petrželky, nasekané
1 lžíce Máslo
Příprava:
Zeleninu omyji a brambory, celer a mrkev oloupu a opět opláchnu pod tekoucí vodou. Všechnu zeleninu nakrájím na kostičky, ale pórek nakrájím na kolečka. Zeleninu dám do hrnce, zaliji zeleninovým vývarem, přidám bobkový list a pod pokličkou dusím 20 minut. Když brambory nasáknout zeleninový vývar, začnou být měkké. Před podáváním nakrájím na pokrm slabé plátky másla a posypu petrželkou.
Klasická kuřecí polévka
Tato polévka je nesmírně posilující a hodí se velmi dobře na sváteční stůl.
Ingredience
Množství
4 ks Kuřecí prsní řízek
4 ks Kuřecí stehýnka
Sůl
1 kulička Pepře
1 list Vavřín
2 ks hřebíčku
2 ks cibule
500 g hovězího masa na polévku
1 ks Pórek
4 ks Mrkev
1 / 2 Celer
1 svazek petrželky
1 špetka Muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný
Příprava
Do hrnce nejdříve vložím hovězí maso a zaliji vodou v takovém množství, aby v něm plavalo, a přivedu k varu. Až se vaří, tak teprve přidám hřebíček a bobkový list. A vařím 45 minut. A posléze přidám kuřecí droby a zmírním oheň. Pak přidám kuřecí stehýnka, přidám vodu a opět vařím 45 minut. Pak vyndám maso, oberu a nakrájím a do vývaru přidám cibuli ve slupce a přidám kuřecí prsa a dusím je. Po dvaceti minutách vyndám kuřecí prsa, nakrájím je na kostičky a dám na talíř. Pak přidám část nakrájené zeleniny a vařím ji dvacet minut, a jakmile je měkká, tak ji z vývaru odstraním. Zelenou petrželku vezmu za stonky a lístky nechám povařit ve vývaru a pak ji vytáhnu. Vývar přeliji přes čisté plátno do jiného hrnce, nakrájený zbytek zeleniny a nechám ji ve vývaru povařit asi 15 minut. Pak přidám kousky masa, polévku zamíchám a ochutím solí a muškátovým oříškem. Samozřejmě, že tato polévka je časově dost náročná, ale vynikající. Můžeme pak přidat vhodnou zavářku, já dělám do ní krupicové noky, které do vývaru zavařuji ještě před tím, než dám muškátový oříšek. Ten by se neměl vařit, jinak zhořkne.
Přeji vám dobrou chuť. Určitě přijdete na to, jako variace na uvedené recepty můžete vymyslet. S tím jsem si téměř jistá.
Irena Aghová
Norimberský proces a Arendtová
I když jsem se narodila po válce, přesto její dozvuky v mém dětství rezonovaly. Jednak tím že se o válce mluvilo a též existovaly knihy, které jsem bohužel našla v knihovně v příliš dětském věku.
Irena Aghová
O milostných dopisech.
Psali jste někdy za někoho milostné dopisy? Jestli ne, tak to nikdy nedělejte. Můžete v sobě odhalit něco, co jste o sobě nikdy netušili. Povídka je psána v ich – formě, osoby jsou fiktivní.
Irena Aghová
Povídka. Seminárka a co všechno způsobila.
Příběh je fiktivní, je psán v ich formě. Postavy příběhu jsou též fiktivní. Snad se takové příběhy nedějí, možná, že v jiném světě a mezi jinými lidmi.
Irena Aghová
Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti
Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety?
Irena Aghová
Vláda a lid jako konstitutivní prvky státu
Ano, k těmto prvkům ještě náleží ohraničené území. Ale já nyní uvažuji o sepjetí těch dvou jmenovaných. Jak se vlastně navzájem míjejí anebo se chápou jako lidé, kteří jsou svázáni zákony a odpovídají za dění v zemi jako občané?
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci
Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...
Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici
Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...
Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky
Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...
Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár
Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016