Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chybí úcta, soucit a pochopení

Kdo to neprožil, tak nechopí, jak hluboko dokáže zasáhnout odchod celoživotního partnera. A čím se doba od smrti vzdaluje, tím více to bolí. Samota, náhradní životní programy, to všechno jde ruku v ruce se strádáním a současně i pocitem, že je nutno žít. Protože jsou děti, vnoučata, práce ... Ale o to víc se lidé cítí jako oběti svého osudu.  Je třeba jim sypat do ran ještě sůl?

Lidé, kteří příjdou o svého partnera velmi dlouhou dobu nezvládají myšlenku, že žijí sami a bohužel, v prvních letech se "dělí" o svůj smutek a průběh s jeho zvládáním jako i s pocitem osamělosti, se svým okolím. Vstup do vlastní intimity, to je velká změna života a pokud jsou ti lidé starší, nemohou se s tak velkou změnou smířit, a tak, díky svému netolerantnímu okolí, se stahují do sebe a brzy umírají a nebo raději změní bydliště a jdou tam, kde je nikdo nezná. A nemohou si zvyknout, že nemají s kým promluvit, protože okruh lidí, s kterými se mluví, je uzavřen. Lidé, kteří vytuší váš smutek, se k vám nehrnou. A vy upadáte do samoty, protože jste dřív byli zvyklí ze svým životním parterem chodit mezi lidi, na párty a do společnosti. A tomu je konec. A vůbec nejhorší je, když potkáte někoho, koho jste dříve znali a on vám začne vykládat, jak je škoda, že jste ovdověli, když vám to spolu tak slušelo.

Spousta zařizování a styk s úřady

Je třeba odhlásit svého zemřelého partnera z inkasa, z placení za odpad, nájemného, pojistek, účtu. Odškrtávání jeho jména ze života působí velkou bolest a pocit zmaru. A čekáte, vzhledem ke svému smutku, šetrné zacházení na těchto místech. Kus jako kus, zapomeňte, že ta mladá holčina za přepážkou má pojem o vašem soužení. Sem tam mrkne na hodiny, jak je ještě daleko do odchodu domů. Můžete ji soudit? Můžete se na ní zlobit? Vyštěkne na vás dotaz a vy musíte nahlas pronést jméno toho, kdo tu už není.  A opakovat tak dlouho, dokud nejsou věci vyřízené. Protože smrt je právní skutečnost, tito lidé se s tím denně setkávají a nemohou truchlit nad každým, i když se mohou chovat šetrně, ale co je k tomu nutí?

Příběh jedné staré paní

Bydlili spolu v jednom domě naproti našemu, kde odjakživa vládly podivné vztahy. Ten dům byl stavěn svépomocí a ti, kdo ho stavěli, tedy staří usedlíci, šikanují každého, kdo jim není po chuti. A také se pořád starají o co nemají s právem svého starousedlictví. Dokud žil její manžel, staral se o pořádek. Byl velmi komunikativní, srdečný a hodný. Když dosáhl požehnaného věku 90 let, najednou mu to tak nešlo jako dřív. A tak se ta stará paní, které měla přes osmdesát let a sama zvládala své zdravotní problémy s nasazením své vůle, už nemohla svého manžela zvedat, vodit ho stále na toaletu a umývat. A jedné noci u domu zastavila sanitka a odvezla starého pána do nemocnice. Potkala jsem ji v obchodě. Táhla velkou tašku. Pomohla jsem ji s tím nákladem a ona mi vyprávěla, co se stalo. A źe si nemyslí, že se z toho dostane. Co budu dělat, až mi ho přivezou domů? Uplynul týden. Šla jsem zase nakoupit do toho samého obchodu, ona tam stála a vybírala si zboží. Pozdravila jsem ji. Obrátila se a zašeptala - chtěla bych s vámi mluvit. A po cestě mi řekla, že její manžel je v hospicu, že se tam o něho starají líp, než by to zvládla doma, že už neměla sílu a že se bojí, že ji sousedé budou pomlouvat, že ho tam odstrčila umřít, aby si udělala pohodlný život. Ale podívejte se - ukázala mi oteklé kolena a ruce. Bylo to jediné řešení. Do týdne jsem našla ve schránce parte. Starý pán umřel. Chodila jsem za ní, protože to těžce nesla a plakala, když ji sousedka řekla : Já bych svého muže nikdy do hospicu nestrčila. Tam těm lidem dají injekci, aby se nemuseli o ně starat. A vy teď máte  pokoj, že paní? Uběhla zase nějaká doba a paní se někam odstěhovala. Bůh ví kam. Nikdo o ní nic neví. Třeba ji děti našli nějaký domov důchodců. A tak skončilo jedno dlouholeté, šťastné manželství slušných lidí.

Nejde jen o starší lidi

Díky autonehodám, násilí a neštěstí, nemocem umírají také mladí lidé. Díky tomu zůstanou z mladých žen mladé vdovy, z mladých mužů mladí vdovci. A i když pokračují v životě dál, tento zážitek nikdy nezapomenou. Stává se, že se rozhodnou pro osamělý život. A to není nic jednoduchého, zvláště, jsou-li malé děti.

Bylo by dobré, kdybychom z našeho života odstranili intoleranci, agresivitu a egoismus. Nikdy nevíme, co se může stát právě nám, a pak pocítíme na vlastní kůži, jak se těžko žije s problémem, když se každý odvrátí, jakoby se ho neštěstí druhého v nejmenším netýkalo a nebo ještě si přiloží polínko, bůh ví, z jakých pohnutek.

 

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 30.8.2010 13:22 | karma článku: 30,50 | přečteno: 1763x
  • Další články autora

Irena Aghová

Kam všichni odešli?

Zrovna včera, když jsem otevřela okno do mezibloku jsem si najednou uvědomila, že je tu náhle prázdno a dřív jsem to tak nevnímala. – kam všichni odešli?

18.7.2021 v 9:37 | Karma: 20,92 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Euripides. Hippolitos.

Tragédie Hippolitos se hrála v Athénách za archonátu Epaminonda, čtvrtý rok Příběh Hippolyta je spojen se jménem Faidra. Byl několikrát zpracován: 1) jako Euripidova tragedie Hippolitos v roce 428 př. n.l.; 2) Senecova tragedie

17.7.2021 v 0:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 160x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Povídka. Cesta k šípkovému keři.

Šli jsme okolo potoka. Kolem se rozprostíraly louky a pole a už z dálky voněly lesy. Drželi jsme se za ruce a nepromluvili jsme spolu už od té chvíle, co jsme ve vsi zaparkovali na parkovišti auto . Psáno v ich formě

10.7.2021 v 19:18 | Karma: 17,04 | Přečteno: 159x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Amnézie. Povídka je psána v ich – formě

Jak člověk zapomíná na minulost, tak se mu najednou vrací a s ní i úvaha to, co mělo nebo nemělo být

5.7.2021 v 17:08 | Karma: 17,25 | Přečteno: 196x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Povídka: Osamělý muž

I. „Já za to nemůžu,“ řekla drobná starší paní, když byla dotázána policistou, který byl pověřen vyšetřit smrt pana Hanáka včetně vyloupení jeho bytu druhou noc po jeho odvozu z domu.

1.7.2021 v 16:37 | Karma: 21,33 | Přečteno: 597x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...