Odvolal jsem, tedy jsem (ale možná už ne dlouho)

Novináři prokázali, že odvolaný ředitel filmového archivu Vladimír Opěla je nejen světově uznávaný odborník, ale i poctivý člověk. Naopak ministr kultury, který ho odvolal, už tak bezúhonný není. Bohužel, pro mne z toho vyplývá, že budoucnost nejen archivu je ohrožena.

Když jsem si zakládala blog, byla jsem si jista, že budu psát o životě v Londýně (snad k tomu také někdy dojde). Zatím mi však myšlenky utíkají k iritujícím událostem u nás doma.

Ke kauze ministra Jiřího Bessera, který odvolal bezúhonného a po odborné stránce mimořádného člověka, ředitele Národního filmového archivu Vladimíra Opělu, se už vyjádřilo mnoho novinářů přede mnou (např. iHNed.cz ze 4.12.2011). Mimo jiné se prokázalo, že pracovník ministerstva na tiskové konferenci k odvolání ředitele nemluvil pravdu, když tvrdil, že Opěla udělal určité „pochybné“ rozhodnutí bez vědomí ministerstva. Naopak, všechna závažná Opělova rozhodnutí se opírala o souhlas ministerstva.

Postupné rozkrývání celé kauzy ukazuje, že ředitel NFA se stal nepohodlným, protože žádal transparentní konkurz na dodavatele stavby nových prostor filmového archivu za 150 miliónů korun. Ministerstvo kultury (spíše několik určitých úředníků kolem ministra) prosazuje výběr losem, a s tím Opěla nesouhlasil.

Nevím, jestli si vůbec někdo myslí, že takové losování může být objektivní. Že jeho cílem je skutečně vybrat nejlepší firmu, která zaručí kvalitní stavbu při nezbytně nutných nákladech. Já o tom pochybuji. Dodavatel je už jistě předem vybrán a je jen otázka způsobu, jak tento výběr "zlegalizovat" pro nedůvěřivé. "Losování" je ideální.

Nechci tady dnes rozebírat související problém, kdy bylo naopak odhaleno, že sám ministr Besser v povinném majetkovém přiznání zatajil byt na Floridě. Mně jde o to, aby kauza ministrova „floridského opomenutí“ nezastínila problém nespravedlivě dehonestovaného Vladimíra Opěly, a v důsledku i pochybný výběr dodavatele.

Ráda bych se také dozvěděla, co bude následovat poté, co bylo dokázáno, že důvod odvolání ředitele NFA byl neopodstatněný a s největší pravděpodobností jde o soukromé finanční zájmy ministerského úředníka (úředníků?). Jakým způsobem bude tedy vybrán dodavatel stavby? A co se změní poté, co se za Opělu postavilo tolik lidí? Jak bude reagovat ministerstvo? Mlčením, protože ministr má na odvolání ředitele NFA morální právo? A co morální povinnosti ministra jako veřejného činitele?!

Ano, dr. Opěla měl odejít za několik týdnů do důchodu, ale určitě ne za podmínek, kdy je ze strany ministerstva beztrestně zpochybněn jeho občanský kredit. Jak si můžeme být jisti, že na jeho místo přijde odborně i morálně zdatný člověk, který přispěje k rozvoji Národního filmového archivu a ochraně jeho jedinečného bohatství? Místo toho, aby svého nástupce doporučil dr. Opěla, kterému odborná veřejnost věří, bude pravděpodobně vybrán nedůvěryhodnými ministerskými úředníky.

Nebo půjde o „objektivní“ výběr losem?!

P. S.: Pokud se připravuje odchod či odvolání ministra Bessera a hledá se vzdělaná a bezúhonná osobnost, která by měla respekt i v zahraničí, o jedné takové bych věděla...

Autor: Irena Kastnerová | čtvrtek 8.12.2011 1:11 | karma článku: 16,50 | přečteno: 875x