Hořká chuť našeho sladkého světa

Vlastně banalita. Jedna soukromá cukrárna dostala v loňském roce podporu z kraje 142 500 korun. Jak říkám, banalita. Tahle cukrárna přitom nestojí někde na periferii, ale na náměstí. Přímo v centru. A dotační injekci dostává opakovaně. (Během let z kraje získala už téměř 600 000 korun).

Představuji si to jednání: „Tak jakpak letos rozdělíme krajské dotace?“ „Hlavně se tam musí opět vejít ta cukrárna!“

Proč? Jde totiž o Cukrárnu Fontána – Váš sladký svět v Přibyslavi, kterou vede manželka náměstka hejtmana Kraje Vysočina Libora Joukla. (idnes.cz 17.1.2012 Sladký svět manželky náměstka Joukla spolkl z kasy kraje už 592 000)

Náměstek Joukl, který jako člen grantové komise o dotacích do cukrárny spolurozhodoval, však pochybení nepřipouští. V žádném případě prý v souvislosti s touto dotací neporušil zákonné předpisy, ani jakákoliv pravidla etiky politika. Dokonce prý před hlasováním odešel! („Ale já se vrátím!“) Bylo by vůbec možné, aby – je-li mezi žadateli projekt, na kterém má náměstek hejtmana, jenž je členem grantové komise, výsostný zájem - neuspěl?!

Navíc neexistuje žádný písemný záznam, že by Joukl před hlasováním jasně upozornil na to, že se jedná o podnik jeho ženy. A to už porušení politické etiky je! Pro někoho už by byly výše uvedené skutečnosti dostatečným důvodem k odstoupení z funkce, pro zúčastněné o žádné porušení pravidel nejde.

Dále, podle názoru Libora Joukla, firmy, ve kterých dříve figuroval (taktéž Cukrárna Fontána - Váš sladký svět), vždy hospodařily efektivně a využívaly všech možností podpor podnikání včetně krajských. Přiznávám, že se v současných ekonomických směrnicích moc nevyznám, ale zdravý rozum mi velí zeptat se, proč firma, která je umístěna na náměstí a která hospodaří efektivně, má potřebu žádat o podporu v podnikání včetně krajské?

Na jednání krajských radních mne zase zaráží, že kraj plýtvá prostředky na soukromou cukrárnu na náměstí. A opakovaně! Kdyby podpořil soukromou lékárnu nebo obchod se základními potravinami v nějaké vesnici, kde to usnadní život místním lidem, aby nemuseli dojíždět do vzdáleného místa, ještě bych to pochopila. A hned se mi vybaví další pochybnost: Kolik potřebných projektů asi neuspělo (a kolik jiných se ani nedozvědělo, že má možnost o krajskou dotaci požádat)?

Vlastně opravdu banalita. Jistě jsou případy mnohem závažnějšího zneužívání veřejných prostředků ve prospěch soukromých zájmů. Ale možná právě na to, že je to jen taková kapka v moři mizejících investic, někteří spoléhají. A právě proto bychom ani k těmto maličkostem neměli mlčet. Protože lidé, kteří si dnes přisvojují „jen“ statisíce, si zítra, až dostanou větší moc, přisvojí milióny. To už ovšem bude v tak chytře provedených (a tedy neprůhledných) kauzách, že nad nimi veřejnost ztratí kontrolu a těžko se v nich orientují i odborníci.

A tak až se napříště budou „zodpovědní“ radní ohánět tím, že je krize, že nejsou finanční prostředky, že se musíme uskromnit, nezapomeňme se jim podívat pod prsty. A na ty, kteří nás zklamali, si vzpomeňme, až půjdeme na podzim vybírat spolehlivé zastupitele. Nejen v cukrárně platí, že s jídlem roste chuť...

Autor: Irena Kastnerová | sobota 28.1.2012 21:34 | karma článku: 27,27 | přečteno: 1371x