Miroslav Václavek bude číst své verše na festivalu Krylonoce

Bloger Miroslav Václavek vystoupí jako host na kutnohorském festivalu Krylonoce, který na paměť Karla Kryla pořádá písničkář Pepa Nos.

Václavek píše básně i písňové texty (například pro svého bratra Vladimíra), před nedávnem vydal prvotinu Člunky. Na festival Krylonoce jede se svou poezií.

...

Proč právě Krylonoce?

Pozval mě Pepa Nos, protože se mu moje poezie líbí. S Pepou se známe dlouho, je rodák ze Sudet, přesněji z Vidnavy, která leží nedaleko od Šumperka, kde žiju já. Navíc Karel Kryl nebyl jen muzikant, ale také básník, tak snad i proto na jinak v první řadě hudebním festivalu zazní i moje básně.

Čteš svoje verše veřejně často?

Na Krylonocích budu poprvé, ale verše jsem četl veřejně už mnohokrát. Jak v Brně v Divadle Husa na Provázku v pořadu Zelené peří, kde jsme vystupovali s Mirkem Kovaříkem, nebo na autorských čteních pořádaných pražským almanachem Wagon (viz foto vlevo).

Krylonoce jsou pro mě hodně důležité - tahle země totiž pomalu na Karla Kryla, který byl jejím světlem, pravdou a svědomím, pomalu zapomíná. V rádiu znějí jeho písničky a mladí nemají ponětí, kdo a kdy a v jaké době je napsal a co pro nás, kteří si uvědomovali normalizační realitu přetékající lží a beznadějí, znamenaly.

Na festivalu budeš číst výbor ze tvé poezie z poslední doby. Plánuješ po nedávno vydané próze Člunky vydat knižně i básně?

Básně bych vydat chtěl a co nejdříve se do toho pustím. Je to takový dluh vůči mně samému, který se chystám splatit. Mám název sbírky, co do ní rovněž, už jen nějakého vydavatele.

...

Ukázku z tvorby Miroslava Václavka si můžete přečíst zde, pokud byste si ho chtěli poslechnout živě, přijďte v neděli 24.7. do kutnohorského kulturního domu Lorec, kde vystoupí jako host odpoledního programového bloku. V něm budou k vidění a slyšení také Marta Kubišová, Petr Lutka nebo Václav Koubek. Podrobněji zde.

 

Autor: Blog Info | úterý 19.7.2011 12:24 | karma článku: 13,20 | přečteno: 2283x