Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ach, to nejstarší řemeslo… (glosa)

Tak prý je tady další nápad, jak zdanit prostitutky. Inu, proč ne. Jsem určitě pro. Pokrytecký přístup našich politiků i části veřejnosti k prostituci je jedna z věcí, která mi už dlouho vadí. A není to ani tak kvůli těm daním.

V mnoha městech, především pak v jižním a západním pohraničí, lákají zákazníky poutače s naprosto výmluvným obsahem. Když se jako jenom trochu slušněji oblečený muž vydáte sami nebo s kamarády v nočních hodinách v Praze třeba přes Václavské náměstí, vrhnou se na vás „náhončí“ nejrůznějších nočních podniků. O nabídce nejrůznějších sexuálních služeb na internetu ani nemluvě.
A co dělá stát? Stát se tváří, jakože nic z toho neexistuje. Někteří politici, když na to přijde řeč, se spokojí s alibistickým prohlášením, že „stát nebude dělat pasáka“.
A tak nám tady vesele kvete sexuální byznys a všichni od něj dávají ruce pryč. Tedy až na pár neziskových organizací. Zaplaťpánbůh za ně.

Protože nekontrolovaná prostituce je skvělým prostředím pro organizovaný zločin. Dodnes se mi dělá nevolno, když si vzpomenu na případ bulharského gangu, který řádil v oblasti Dubí v devadesátých letech. Jeden z jeho členů, Emil Ivanov Dosev, utloukl dívku Maju Denkovou. Otevírá se mi kudla v kapse, když si najdu nějaké články na toto téma, a v nich je Maja Denková označována za „prostitutku“. Přestože byla k prostituci přinucena násilím a její odvaha a neochota se tomu podvolit ji nakonec stály život. Nesnáším tenhle nešvar českých novinářů. Kdejaký naprosto jasný podvodník a zločinec je podle nich „podnikatel“. V nejlepším případě „kontroverzní podnikatel“. Ale děvče, které je nevinnou obětí jednoho z nejhnusnějších zločinů, klidně označí za prostitutku. To už mohou klidně napsat „kurva“. Rozdíl je pouze v „citovém zabarvení“. Obsah obou dvou slov je stejný.

Vůdce gangu Belčev byl odsouzen na deset let, a tak už je z basy dávno venku a doma v Bulharsku si užívá tímto způsobem nabytých peněz. (Asi nejlepší článek o tomto případu, který se dá na českém internetu najít, je tento:  http://respekt.ihned.cz/c1-36307170-takovi-normalni-obchodnici). Myslím, že každému normálnímu člověku se při jeho čtení musí dělat hodně špatně od žaludku. Nejen z vlastní činnosti gangu, ale také z toho, že do toho byla zapletena i naše policie. Bez jejích „přimhouřených očí“ by ostatně šlo něco podobné asi dost těžko provozovat. Bohužel většina lidí, kteří se na tom tak či onak podíleli, nebyla ani obviněna, natož odsouzena (a i když to s tím vůbec nesouvisí, tak si to neodpustím: hon na všelijaké ty „počítačové piráty“ vypadá ve světle podobných případů opravdu neuvěřitelně absurdně).
Pokud politikové nechtějí, aby se takové případy opakovaly, musí prostituci buď tvrdě stíhat (což je samozřejmě utopie  –  vymýtit prostituci se ještě nikomu nepovedlo) nebo ji akceptovat, ale vynaložit maximální úsilí k vytvoření takového prostředí, aby toto nejstarší řemeslo provozovali opravdu jen plnoletí a svéprávní jedinci (píšu schválně „jedinci“, abych nediskriminoval prostituty), kteří se k tomu dobrovolně rozhodnou. Není pak naprosto žádný důvod, proč by tito lidé neměli odvádět státu daně jako každý jiný výdělečně činný člověk. A měli pak za to nárok na určitou ochranu. Pak by alespoň Miroslavu Mackovi a jeho čtenářům nemuselo vadit, když zjistí, že nějaká neziskovka získala na práci v této oblasti nějaký ten grant Evropské unie (http://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=134289&menu= (úplně dole).

Na prostituci můžeme mít každý svůj názor. Je ovšem krajně pochybený přístup myslet si, že nějaký jev zmizí, když si ho nebudeme všímat.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Igor Indruch | pondělí 5.3.2012 11:28 | karma článku: 20,77 | přečteno: 1218x
  • Další články autora

Igor Indruch

Eliška a její rod

V dnešním blogu vám chci představit zajímavou ženu a autorku Elišku Antošovou, jejíž knihu Na autismus jedině autibiotika již brzy vydám ve svém nakladatelství.

15.10.2021 v 13:45 | Karma: 3,93 | Přečteno: 186x | Diskuse| Poezie a próza

Igor Indruch

Jakubův příběh

V tomto článku vám chci představit jednoho moc zajímavého autora. Autora, který se od ostatních autorů tak trochu liší.

5.8.2021 v 18:08 | Karma: 5,09 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Jak je důležité míti Bedny

Legrační na tom je, že jsem s tou knihou původně nechtěl mít vůbec nic společného. Já totiž nemám moc rád díla, ve kterých se zbytečně vraždí, mučí apod. Nejsem například vůbec fanouškem Quentina Tarantina.

4.8.2021 v 13:48 | Karma: 14,83 | Přečteno: 508x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele II.

Po první, úvodní části, která byla, ano, poněkud nudná, několik „veselých historek z natáčení“. Není to opravdu vždycky jednoduché – udělat knížku. I když na první pohled to kdovíjak složitě nevypadá.

3.8.2021 v 12:25 | Karma: 6,92 | Přečteno: 178x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele I

Krátké glosy a postřehy o tom, jaké to je, když se člověk rozhodne na stará kolena vydávat knihy. Na první pohled je to možná taková nudná, nezáživná činnost. Nicméně dá se při tom užít legrace i přijít o nervy.

19.7.2021 v 12:30 | Karma: 7,44 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.