Nutit spát kohokoliv je nepřípustné!!!

Titulek je parafrází titulku z Novinek.cz. Ale vůbec si nejsem jistá, zda mu rozumím.

Jako dítě jsem také chodila do školky, kde se po obědě spalo. Byla jsem a dodnes jsem nespavec, po obědě jsem nespala od tří let a nejsem toho schopna ani dnes. Přestože jsem po obědě musela s ostatními dětmi ulehnout na lehátko, nikdo mě nenutil dopravdy spát. Podmínkou bylo, že budu v klidu, že nebudu vyrušovat ostatní děti.

Podobně na tom byla i má dcera a později i její syn - můj vnuk - geny se nezapřou. I oni to nějak přežili, aniž by ve většině případů usnuli. Naše malá vnučka či kdysi můj syn po obědě doslova vytuhli - i když oba VŽDYCKY protestovali, že spát nepůjdou, protože se jim NECHCE. Co člověk, to individualita.

Na druhou stranu - nedokáži si představit školku, kde se právě kolem poledne učitelky střídají, a tak chod třídy zajišťuje pouze jedna z nich, jak by připravovaly program pro děti-nespavce a zároveň dohlížely na bezpečnost a klid spících.

Přiznám se, že doporučení z kanceláře ombudsmana mě pobavilo. Od zeleného stolu se krásně káže, ale hůře se jedná. Co mamince postiženého dítěte, které "ve školce nutí po obědě spát", brání, aby s ním nezůstala doma a věnovala se mu individuálně? Mohla by mu také najít chůvu - ta by určitě měla čas dát na jeho speciální potřeby. A ještě je tu možnost školky soukromé, která vzhledem k tomu, že stojí asi tolik, kolik studim na soukromé vysoké škole, udělá, co vám na očích vidí.  Najatá učitelka klidně bude místo spaní vaše dítko učit anglicky.

A ještě k onomu spaní na povel. V jednom se zástupcem ombudsmana souhlasit musím: nikdo nemá právo někoho nutit spát. Ale nutit tříleté k tomu, aby se zklidnilo a odpočinulo si, to ano. Vyrůstá nám čím dál větší počet hyperaktivních dětí, které se zklidnit neumějí. Možná i to, že už ve školce "jedou celý den bez toho, aniž by na chvilku spočnuli", by mohl být jeden z důvodů. A navíc, co já vím, většina školek nechá větší děti, které už umějí být potichu a nerušit ostatní při spaní, sedět u stolečku a kreslit si.

A vůbec: to nemá kancelář ombudsmana co na práci, že řeší takové blbiny!?!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Indrová | úterý 24.9.2013 12:49 | karma článku: 28,34 | přečteno: 1412x