Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jste pro rozvolnění pravopisu?

Právo teď má ve své sobotní příloze anketu, kterou mapuje oblasti zajímající - podle nich  - národ. Dotazované jsou VIP osobnosti. A jejich názory na výše uvedené téma? Posuďte sami.

Veronika Žilková považuje výuku pravopisu ve školách za nesmyslnou, raději bychom se prý měli učit zpívat, tančit a kreslit. A chodit víc na výchovné koncerty. Nevím jak vy, ale já na svá školní filmová, divadelní či jiná představení, školní koncerty nevyjímaje, vzpomínám s hrůzou. A na ty prožité v pozici učitelky s ještě větší. V davu je síla a hlavně pubertální pánové chtějí dokázat svým učitelům, že nejsou-li na koncertě dobrovolně, pěkně to všem osladí. Ze svých školních let vzpomínám třeba na házení žvýkaček holkám do vlasů (jejich následné ječení mimo rytmus předváděné hudby), z dob učitelských házení kovových koleček od šatny na podlahu, kdykoliv hudebníci poněkud ztlumili. Běhání mezi žáky nepomohlo, házel vždy ten, u něhož nikdo nestál. Raději chodím do divadla či na koncerty večer s těmi, kteří jdou dobrovolně. Ale zpět k pravopisu.

Ondřej Neff vidí v zjednodušení pravopisu nástroj, jak lépe ovládnout "obivatelstvo", s čímž mohu jen souhlasit. Čím bude národ blbší, tím bude manipulovatelnější - a to nejen za socialismu, ale vůbec. Další osobnosti sice příliš pro prudkou reformu pravopisu nejsou, leč volají po postupném zjednodušování, protože stejně "používám většinou hovorový jazyk". To prohlásil třeba Martin Veselovský. Chtěla bych mu vysvětlit, že hovorový jazyk používáme všichni, i ti, kteří na čistotu svého vyjadřování dbají mimořádně. Ona to je totiž jakási mluvená varianta psaného spisovného jazyka. Ale naši VIP, stejně jako většina Čechů - termín hovorový jazyk se často objevuje v křížovkách - mají nejspíš na mysli obecnou češtinu, onen nespisovný, běžně užívaný jazyk, poměrně vzdálený od spisovného, někdy i zavánějící neznalostí základních pravidel. Ten - jak učím své studenty - do oficiálních projevů nepatří, jinak si ho používejme, jak chceme.

Rober Adam z Ústavu pro jazyk český říká, že jazyk se upravuje - tedy většinou zjednodušuje  - neustále. Má pravdu. V osmé třídě jsem byla pranýřována za spojení oni musí či oni přichází, dnes naprosto běžná a povolená. Bohužel přilišné zjednodušování psaného jazyka povede ke komunikačním šumům - budeme si muset domýšlet, což není vždy zcela jednoduché. Čeština je jazyk, který je založen na skloňování a časování, na přechylování, zato používá mnohem méně časů než třeba angličtina. A vzdalování mluveného jazyka od psaného řeší nejen čeština, i Němci vedou podobné diskuse. Poslední změna pravidel, která u nich proběhla před více než deseti lety, dodnes není přijímána stoprocentně. Všude jsou vždy nositelé jazyka, kteří po změně volají, a naopak ti, již ji tvrdě odmítají. Nevím, zda pomůže doplnění pravidel mateřštiny a jejich "vyvěšení" na internetu, neboť podle mých zkušeností většina lidí spoléhá na to, co se naučili na základní škole, svůj "jazykový cit". A ve škole myslím psaní s/z, i/y, mně/mě, bě/bje dělalo problémy všem, i pozdější jedničkáři se to museli "našprtat".

Souhlasím s Miss Earth, že bychom neměli jazyk prznit anglicismy, psát bez znamének a "zkratkovat", protože schopnost ovládnout mateřštinu nás posouvá o "level" výš. Téměř každý, kdo pochopí rozdíl ve dvou zdánlivě stejných větičkách: polib mě x polib mně (stejně jako dej ji X dej jí), může o sobě říct, že mateřštinu ovládá, i když mu občas ujede tvar bysme či půjde nakupovat proti polikliniky. To jsou prkotiny, pokud nejste politik, moderátor veřejnoprávního media či lékař přednášející na kongresu. Nadává se stejně nejlépe v obecné češtině, ale vyznávání lásky v ní může znít docela oplzle.

 

Autor: Jaroslava Indrová | neděle 19.1.2014 10:48 | karma článku: 28,10 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 19,15 | Přečteno: 486x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 246x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 23,06 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 274x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 372
  • Celková karma 19,15
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.