Češi milují outsidery

Mám takovou teorii: Češi úspěch neodpouštějí, milují naopak outsidery a "holky od vedle". Dalším z mnoha důkazů je i právě skončené Star dance. Jsme schopni odpustit úspěch a popularitu třeba lékařům (doktoři Pafko, Uzel, Plzák), protože nevíme, kdy je budeme potřebovat, ale dál ani ťuk.

Zatímce Amerika miluje úspěšné lidi - hlavně ty, co se vypracovali z ničeho či pocházejí z nuzných poměrů, plní jimi titulní stránky všemožných periodik, u nás na titulkách nacházíme velmi často bezduché peroxidové blondýmy s umělým poprsím a lidi je "žerou". Proč jinak by četli Blesk, sledovali VIP zprávy a pod.?

U nás jspo mnozí pro slávu schopni udělat cokoliv - třeba lifting obličeje či porod v přímém přenosu  a právě tato pomíjivá sláva letí. Když je někdo opravdu úspěšný, hledáme za tím "strýčky", řešíme, čí je dotyčný syn, kdo mu nahoru pomohl. Neřešíme, je-li opravdu dobrý. Závist je strašlivá choroba.

Ve výše jmenované soutěž byla po celou dobu jednička Táňa Kuchařová. Možná, že kdyby ji neuváděli několikrát za večer jako topmodelku a Miss World, ale jako modelku Táňu, měla více šancí. Je krásná, úspěšná, klofla navíc ještě krasavce Brzobohatého, víc nezaslouží, kdyby porota stokrát označila její výkon za téměř profesionální.

Ostatně Ondřej Brzobohatý dopadl stejně. Je to nafoukaný syn slavného tatínka, má nejkrásnější babu na světě, co by chtěl víc! Když moderátorská dvojice vyřkla zhruba v polovině ortel, sál jen nevěřícně zašuměl. Jo vox populi má mocnou sílu. Navíc ještě sázkové kanceláře oba dva označovaly jako favority.

Ani se nedivím, že mnoho studentů nechce na špici, že jim stačí "být dobrý". Ono se to u nás opravdu příliš nevyplácí. Ve škole vás označí za šprta a budou se vám posmívat, v horším případě zažijete šikanu, mezi dospělými to bude možná ještě horší. Opravdový úspěch u nás ustojí jen ti nejsilnější.

Proti Aničce Polívkové opravdu nic nemám. Udělala obrovský pokrok, strašně moc chtěla. Má jiskru, energii, ale ... Ale co se dá dělat, Táňa byla lepší. O chloupek, ale byla. Spravedlnost není, ale mně se opět potvrdila moje teorie. Škoda, ráda bych - i kvůli svým talentovaným a úspěšným studentům - aby už neplatila...

Krásné Vánoce.

Autor: Jaroslava Indrová | pondělí 23.12.2013 9:26 | karma článku: 14,59 | přečteno: 946x