Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umělá inteligence nás odnaučí aroganci

jsou schopni ze sebe lidé vyplodit a jak se chovají, když přijdou požádat jiného člověka o službu, servis. Takové chování jsem nezažila ani v podnicích pochybné kvality a pověsti! Ve kterých jsem kdysi pracovala.

V tomto týdnu jsem navštívila zákaznické centrum PRE na Národní třídě v Praze a od té doby musím přemýšlet o tom, zda už je budoucnost lidstva zpečetěna? Během půl hodiny jsem žasla, co všechno jsou schopni ze sebe lidé vyplodit a jak se chovají, když přijdou požádat jiného člověka o službu, servis. Takové chování jsem nezažila ani v podnicích pochybné kvality a pověsti! Ve kterých jsem kdysi pracovala.

Kam se tedy tzv. posunula služba lidem? Nevinná administrativa, či zákaznický servis? Anebo je stále stejná? Jsou lidé stejní? Záleží jim pouze na perfektní službě a spokojí se s automatem na knoflíky na každé veřejně přístupné přepážce, recepci, restauraci? Obejdeme se v budoucnu bez jiných lidí? Proč jsme tolik kritičtí a přísní na jiné, pokud jde o placenou službu a potom marně hledáme spřízněnou duši v našem okolí? Potřebujeme neustále s někým poměřovat síly, nebo jsme v právu? A poté jako odpustky, nebo vyrovnání shromažďujeme sbírky pro slabé, abychom se cítili lépe? Nebo silnější a lepší?

Je to už téměř 20 let, kdy mi kamarádka Irenka s očima navrch hlavy ukazovala náramek s kamínkem, který nosí ve dne v noci na ruce, aby zabránila vlivu škodlivého vlnění, které k ní prostupuje z mobilního telefonu. Taky mě nabádala, abych v žádném případě svůj mobilní telefon nenechávala ležet v místnosti, ve které spím. Chápavě a soucitně jsem pokyvovala hlavou a v duchu jsem si říkala: " No cos čekala, když jsi sama cáklá? Že tvé kamarádky budou ryzí intelektuálky nebo vědecké pracovnice?"

Uběhly dvě desítky let a nikdo se nediví, že nás náš mobilní telefonní přístroj zná lépe než rodinní příslušníci. "Konspirační teorie!" křičí jedni! "Sociálním sítím jde jen o zisk a vekslují s našimi soukromými daty a podsouvají nám reklamy, podcasty, videa podle naší momentální nálady!" křičí další! Mozek je v panice, protože ať chce, nebo nechce ho zabarvují a ovlivňují emoce. Mentálně si proto vyrábíme pomyslné náramky sami proti sobě. Protože očekáváme, že nám druzí lidé budou plnit přání, stejně jako to dělají naše telefony. Bez špetky emocí.

A tak poslouchám před přepážkou číslo 5 tu zákeřnou vypointovanou aroganci mladé slečny a nechápu, na kterých místech virtuálního vesmíru byla vycvičena k boji proti člověku.

"Já vám asi nerozumím."Snaží se najít jádro pudla paní za sklem.

"Už zase?" Zle opáčí slečna. 

"Budete tedy hradit měsíční platby z účtu?" Upřesňuje si informace zaměstnankyně.

"Kdyby jste mě pozorně poslouchala, tak jsem vám toto sdělila hned v prvních pěti minutách našeho rozhovoru."Tne slečna do živého, rozpustí si culík a kouká vzhůru do stropu. Zřejmě očekává, že si pro ni už letí vesmírný koráb z planety polibtemivšichnišos a zbaví se nás.

Netuším jak dopadl rozhovor u přepážky číslo 5, protože mé pořadové  číslo bylo konečně vyvoláno šťastnou sedmičkou. Ale stejně jsem se neubránila a na otázku jaké máte přání, jsem si se slovy. "Jak to tady můžete  vydržet?" na chvíli opřela čelo hlavy o přepážku.

Stejně se ale obávám nejhoršího. Nasadíme si z vlastní sobeckosti za všechny přepážky roboty. Budou krásní, sofistikovaní a milí.  Za každou naši aroganci se budou na nás usmívat barevnýma zářivýma kamerkama místo očí. Sedět ale budou pro vlastní bezpečnost za nerozbitným sklem. A když nám po padesáté první na naše: " Už jsem vám to říkala v prvních pěti minutách odpoví: "A můžu pro vás tedy ještě něco udělat?" tak nakonec explodujeme ve vlastním vesmíru. Sami v sobě. V budoucnosti,  kterou jsme si tak dlouho připravovali. Jen proto, že jsme nedokázali mít soucit. Sami se sebou ani s těmi druhými. Krásný den milí pozemšťané.

Autor: Ilona Ondráčková | čtvrtek 4.5.2023 17:34 | karma článku: 10,50 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Kam s mrtvolou v Praze?

V pátek jsem narazila na svou první mrtvolu cestou do práce. Cítila jsem se vnitřně tak rozcitlivělá. Napůl zhnusená, napůl dojatá. Ale hlavně - bylo mi do breku. Nejdřív jsem ji chtěla obloukem obejít a pokračovat vytčeným

17.5.2015 v 13:00 | Karma: 19,53 | Přečteno: 1735x | Diskuse| Ona

Ilona Ondráčková

Kdo má větší historickou cenu? 50-letá bába nebo 30-letý strom?

"Ale vždyť nemá ani žádnou historickou cenu!" pronesla odvážný soud nad osudem stromu dáma studovaná a kovaná v přírodních vědách. "Ten smrk tady kdysi zasadila bývalá zaměstnankyně cestou z práce. Nějaká Vomáčková" uvedla na vysvětlenou. A dnes po 30 letech vzrostlý smrk musí ustoupit betonu. A jako poděkování za krásu, za denní dávku kyslíku pro 50 lidí, za stín, za ochranu, kterou nám každý den poskytoval si do "hrobu" strom nakonec odnese opovržení člověka? Od dámy, která má jakou historickou cenu? Za 50 let vyprodukovala 15 400 kg odpadu. Spotřebovala 50 tisíc litrů vody - pouze k tomu, aby vůbec přežila.

1.5.2015 v 12:00 | Karma: 24,96 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Ona

Ilona Ondráčková

Muži jsou hodní!

Muži jsou opravdu naše zlatíčka. Rozkrájeli by se pro nás - pro zcela neznámé ženy z ulice, během minuty na malilinkaté kousíčky. Stačí jim pouze naznačit. Když vycítí, že je potřeba jejich pomoci - jdou do toho po hlavě. Zkuste je požádat o pomoc. Dát malé znamení. A nezklamou vás! To jen my - ženy nedokážeme dostatečně dobře a správně a včas formulovat své požadavky. A proto dochází k častým nedorozuměním. Ale pokud bychom to dokázaly, zavládl by na celém světě láskyplný mír.

24.4.2015 v 0:09 | Karma: 17,44 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Ona

Ilona Ondráčková

Na hrob rodičům nechodím - ale psovi bych jezdil!

Chci umírat rychle nebo pomalu? Vydržela bych velké bolesti, nebo bych při prvních náznacích zpanikařila a žádala o morfium? Chtěla bych, aby mě někdo držel při umírání za ruku, nebo bych ten konec zvládla sama? Byla jsem dobrá panička? A co mám dělat, když je můj pes už vyhublý a nechce žrát? Mám právo rozhodovat, kdy má můj pes umřít? Takové a mnohé další bolestivé otázky jsem si musela klást posledních 14 dní na sklonku loňského roku. S naší parťačkou, kamarádkou a rodinnou, šestnáctiletou psí společnicí to začalo jít s kopce.

27.3.2015 v 16:16 | Karma: 16,19 | Přečteno: 2076x | Ona

Ilona Ondráčková

Obětuji prsa i vaječníky - ale bude to stačit?

Ženy rády přinášejí oběti. Dobrovolně a bez požádání. Mužům, rodině, dětem, charitě i Bohu. Neexistuje lepší pocit, než se rozdat. Rozprostřít všechny atomy svého těla do vesmíru. Letět s láskou všem a všemu vstříc a navzdory. Není nic lepšího, než když jste potřebná a žádaná. Je to důkaz, že vás ostatní milují. Protože jste vždy připravena reagovat na jejich požadavky.

24.3.2015 v 11:15 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1595x | Olomouc
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1745x
autorka knih: Spokojená Blbka, Hrad vzpomínek