Příroda to zařídí

Ivanku poznáte podle chůze již zdálky. Ale protože jste s ní nikdy nemluvili, budete ji vidět jako starou a nemocnou babku, která tahá nohy za sebou. Ve skutečnosti ji ale bolí především noha pravá. 

Na leden má Ivanka v nemocnici naplánovanou a zarezervovanou operaci kyčle. Když vidím při chůzi Ivanku já, vidím ženu, která udržuje životní balanc. Napadá sice ztěžka na nemocnou a bolavou nohu ale tou zdravou nohou se zase o to víc mladistvě a svižně odráží. V tom pohybu je skryté všechno životní drama a bolest ale současně pořád tam je i jiskra a zájem o vše, co ještě přijde. Především ale kolem sebe Ivanka vytváří auru nebo bublinu mírumilovnosti a pochopení. Možná je to všemi těmi životními zkušenostmi, které má za sebou. Třeba je to i věkem. Rozhodně je příjemné potkávat se s podobnými ženami. Blaho tomu, kdo může každý den potkat někoho, kdo je smířený sám se sebou a zároveň se všemi ostatními. A nehrne kolem sebe denně zrovna auru sebestředné krávy. 

"Víš, já si myslím" prozradila mi jednou, že některým lidem se ty zlé věci, které prožili ukládají do psychiky. A potom u nich může propuknout i psychická nemoc. No a u mě to šlo všechno zase do těla. Touto jednoduchou rovnicí si sama sobě vysvětluje svou životní pouť." 

"Když mě manžel opustil", pokračuje Ivanka - byla jsem v nejlepším věku, plná života. A dodnes si vzpomínám, jak jsme seděli na zahradě okolo stolu. Byla tam moje teta, děti, známí. A jak jsem si připadala hrozně sama, opuštěná, nemilovaná. Přála jsem si, aby manžel seděl vedle mě a držel mě za ruku. A dcera mi řekla: "Maminko, buď ráda, že je pryč. Ať teď dělá to, co dělal tobě někomu jinému."

A za pár let volali Ivance, že její 26 -letá dcera je mrtvá. A potom propukla u syna psychická nemoc. 

"Víš, mě je teď tak dobře." říká mi Ivanka a já jí to věřím

"Teď, když jsem si to tady na světě tak hezky zařídila by byla blbost umírat."

 

Až na ulici potkáte někoho na vozíku, s berlemi nebo jen tak klátícího se po chodníku věřte tomu, že se pouze snaží udržovat rovnováhu. Stejně tak, jako my všichni okolo, na kterých to zatím není tolik evidentní. A možná i ví, že příroda to jednou spolehlivě zařídí.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ilona Ondráčková | sobota 26.12.2015 15:00 | karma článku: 14,23 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Dušičková pohádka

8.10.2023 v 8:45 | Karma: 8,73

Ilona Ondráčková

Podzimní zen

27.9.2023 v 10:55 | Karma: 6,69

Ilona Ondráčková

Boj o kouzelnou knihu

21.9.2023 v 11:11 | Karma: 5,02

Ilona Ondráčková

Neplánovaná dovolená

14.9.2023 v 11:11 | Karma: 4,54

Ilona Ondráčková

Tureček za sedm korun

7.9.2023 v 13:13 | Karma: 23,09