Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jednou a dost

"A bude se hubnout, co ty na to," prohlásil kdysi jednou (v minulém století) můj zápasnický manžel. A protože jsem nechtěla narušit naše tehdejší manželské štěstí, tak jsem souhlasila. Sice váhavě, ale souhlasila.

Patrně mě nějak přesvědčil, že těch mých pár kilo nad... (jeho pak o hodně víc) je nutné shodit. Kristepane - tehdejších pár kilo nad... - kde ty sladké doby jsou.

Můj drahý svá rozhodnutí nikdy neměnil (a nemění). A tak se vzápětí vytasil s podrobným jídelníčkem od jedné hubnoucí se kolegyně. Rozpis byl velice podrobný a podle mě úplně hnusný. Byly tam hlavně: jogurty, mrkev, okurky, různé čaje (projímavé nevyjímaje), ovesné vločky a zase ty jogurty. Bílé, nízkotučné. A já dostala hrozný hlad, sotva jsem na tu příšernost mrkla.

Po několika dnech drženi diety jsme na sebe byli z toho věčného hladu protivní. A kdyby jen na sebe, ale i na obě naše děti. A já, abych nějak zvládla zaběhnutý rodinný kolotoč (8,5 hod. v práci, domácnost ...), tak jsem začala podvádět a sem tam něco rychle zhltla. Aby manžel neviděl a já nenarušila to naše křehké manželské štěstí...

Můj partner byl ale k sobě tvrdý a - skutečně hubnul - (na rozdíl ode mě). Asi po týdnu se přiřítil s novou osobní váhou a začal se kontrolovat. To jest - denně se ráno i večer vážil.

Patrně díky zkušenostem - a hlavně pak častým konzultacím s hubnoucí se kolegyní - začal po mně vyžadovat totéž. A o její klesající váze sem tam něco utrousil. Pochvalného, jak jinak. Jednou dokonce i dojetím (nebo z hladu?) nad jejím dokonalým počínáním zaslzel. Kristepane.

Aby toho nebylo dost, tak v nedalekém městečku koupil na chalupu od místního kšeftaře (prý velice levně) hned dvě decimálky, váhy na metrákové pytle s obilím. A tak jsme rázem měli - a máme dosud - tyhle váhy tři. Protože o jeden takový krám po mých předcích jsem už roky zakopávala.

"Budeme se vážit i tady a pak, můžou se vždycky k něčemu hodit," vrčel tehdy na mě manžel podrážděně, když jsem remcala. Načež ty dvě nové (omlácené a celé nějak šišaté - můj názor) pečlivě seřídil a přes moje protesty umístil na vždy (mnou) pečlivě uklizené zápraží. Hned vedle mé lásky - dvou kamenných koryt se záplavou letniček. Hrůza hrůzoucí.

Léto tehdy šílelo a já s ním. Na vraždu to zatím nevypadalo a ani k rozvodu (náznaku) nakonec nedošlo, protože nastal rychlý zlom. A to na chodské pouti v Domažlicích, u manželových příbuzných.

Do těch Domažlic jel s dětmi, natěšenými na chodské koláče, husu a řízky. A i já byla docela natěšená. Hlavně na to, že se konečně v klidu naprásknu.

A jestli měl tenkrát můj drahý sebou i nějaký bílý jogurt, tak to si opravdu nepamatuju.

Když se všichni tři večer vrátili, děti jásaly: "Maminko, to ti byla děsná sranda. Táta u tý jeho tety před obědem všem vykládal, jak hubne (shazuje). A jak při tom máchal rukama, tak pod ním najednou rupla židle a on strhnul ubrus s tou polívkou, řízky, salátem a koláči na podlahu."

Takže otec, válející se v salátu a polívce, ale i sakrující tetička a její: "Vidím, že jsi zatím shodil jen tu knedlíčkovou a esli shodíš, jak tady říkáš, i ňáký to kilo, tak nevím. Počítám, že ten metrák a něco přes budeš mít furt. Dieta sem nebo tam… " - tak tohle našim dětem uvízlo nadlouho v paměti.

Asi nejen dětem, ale patrně i tomu mému zápasníkovi, protože hned druhý den ráno přestěhoval obě decimálky do stodoly. A já si začala otloukat nohy o všechny tři.

Mezi námi děvčaty, jaképak hubnutí. I můj dragounskej dědeček s oblibou říkával: "Lepší je holka na štípnutí než na chcípnutí."

 

 

Autor: Ludmila Ibehejová | pondělí 10.8.2020 20:54 | karma článku: 30,28 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Ludmila Ibehejová

Putování za Fatou morgánou - třináctá část

Po bouřlivé, hromy a blesky prošpikované noci je náš předposlední den znovu jako malovaný, se spoustou žhoucího slunce a báječně teplé vody. Pro nás dva - a hlavně pro ty naše klouby - jako stvořený.

22.8.2021 v 19:15 | Karma: 21,82 | Přečteno: 226x | Diskuse| Plzeň

Ludmila Ibehejová

Putování za Fatou morgánou - dvanáctá část

Do bájného Kartága jedeme po dálnici necelou hodinu. Cesta je lemovaná kvetoucími ibišky, olivovými háji a vinicemi. Na úhorech se pasou stáda ovcí a my míjíme i pečlivě udržované travnaté zelené pláně s velkými golfovými hřišti.

18.8.2021 v 17:20 | Karma: 20,27 | Přečteno: 270x | Diskuse| Plzeň

Ludmila Ibehejová

Putování za Fatou morgánou - jedenáctá část

Za těch několik dnů si připadám jako čerstvě nasolený slaneček. Voda je tady hodně slaná, nejen v moři, ale i v hotelu. A mně se začíná pomalu a jistě stýskat po naší bělostné vaně, plné sladké vody.Tady máme jen sprchový kout.

15.8.2021 v 16:47 | Karma: 20,59 | Přečteno: 273x | Diskuse| Plzeň

Ludmila Ibehejová

Putování za Fatou morgánou - desátá část

"Sen je sen a kdo mu věří, blázen ten" - říkávala kdysi moje babička. A já to úterní ráno podivný sen měla. V tom snu jsem zraněná při nějaké autohavárii a doktorka mi nechce poskytnout první pomoc. Slyším hlasy a bouchání dveří.

14.8.2021 v 19:17 | Karma: 20,47 | Přečteno: 252x | Diskuse| Plzeň

Ludmila Ibehejová

Putování za Fata morgánou - devátá část

Je pondělní ráno, většina krajanů dnes odletěla, Češi sem totiž jezdí většinou na pouhý týden. Nás dva ještě čeká jeden výlet a to do Barda, což je předměstí hlavního města Tuniska -Tunisu, dále pak do Kartága a Sidi Bou Saidu.

9.8.2021 v 20:42 | Karma: 20,29 | Přečteno: 260x | Diskuse| Plzeň
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:32

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

OBRAZEM: Ruská destrukce z výšky. Drony vyfotily bombardovaný Časiv Jar

2. května 2024  12:31

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  12:22

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 206
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 763x
Po studiích technického směru jsem vědu a techniku asi výrazně ochudila. Nikdy jsem totiž nekonstruovala. Ráda jsem psala. Bohužel, jen pro své přátele. A také výborně vařím. A je to na mně a mém manželovi znát...

Seznam rubrik