Co nic nestojí, za nic nestojí

Kdo z nás by si loni v tomto čase myslel, že v Evropě může nastat tolik utrpení. Na kontinentě, který vyvolal a zažil hrůzy dvou světových válek, ve světě se zkušeností jaderných výbuchů v Hirošimě a Nagasaki.

Je naším společným úkolem a odpovědností zřetelně se postavit na stranu pravdy, spravedlnosti, svobody, demokracie, úcty k lidskému životu. Hájit ji slovy i skutky, vhod i nevhod. Je 33 let od Sametové revoluce. Nesmíme mlčet. Nesmíme podléhat klamu lžimesiášů, kteří jako zloděj křičí: „Chyťte zloděje!“

Ronald Reagan v 80. letech o SSSR prohlásil, že je Říší zla. Jeho pohrobek Rusko je viníkem současných hrůz na Ukrajině. Strůjcem utrpení a vraždění nevinných lidí, násilí, nespravedlnosti, lži, proradnosti. Nesmíme před tím zavírat oči. Proč? Nejen pro ony hrůzy samé, ale protože naše vlast, náš kontinent i celý svět není pouhým dědictvím od předků. Spíše jsme si jej vypůjčili od našich dětí.

„VŘSR“, pakt s Hitlerem, anexe pobaltských států, studená válka, přepadení Maďarska, přepadení Československa, přepadení Gruzie, přepadení Afghánistánu, přepadení Ukrajiny… To a spoustu dalšího má na svědomí SSSR a jeho přímý potomek Rusko. Nenechme se ošálit. Jedno arabské přísloví říká: „Co se stalo jednou, nemusí se stát podruhé. Ale co se stalo dvakrát, se téměř jistě stane i potřetí“.

Dnes, 17. 11. slavíme svátek Den boje za svobodu a demokracii. Ale ta není zadarmo. Dorůstá stále více těch, kteří nijak nepoznali totalitu a nevědí, ba ani netuší, co absence svobody znamená.  Její obhájení a uhájení může bolet. Nižší teploty v obývácích či vysoká inflace jsou jen drobností. Možná je to dobře. Protože co nic nestojí, za nic nestojí.

Pracuji v hospici. Zde dáváme pacientům při přijetí 3 sliby:

  • nebudou trpět nesnesitelnou bolestí
  • za každých okolností bude zachována jejich lidská důstojnost
  • v posledních chvílích nezůstanou sami

Nabízím tyto hodnoty všem, celému světu. Pokud je přijmeme do svých srdcí i skutků, pak na Zeměkouli nezbude místo pro násilí, nenávist ani války. Ale bude kvést pokoj a svoboda.

Autor: Robert Huneš | čtvrtek 17.11.2022 18:06 | karma článku: 16,82 | přečteno: 294x