Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Havel, kůrovec, Cyril Svoboda, prasečí chřipka a Opencard

Za oknem vládnou sibiřské mrazy, doprava kolabuje v dvoumetrových závějích, ale všude se ostře diskutuje o globálním oteplování. ODS má v hlavním městě méně příznivců, než TOP 09, na paty jí šlape už i nevěrník Radek John, který dokonce předstihl komunisty z Politických vězňů.

Tak nějak na mě působila poslední relace Otázek Václava Moravce. Nic proti Cyrilu Svobodovi, který si s pražským primátorem tu tykal, tu vykal. Ale veřejnost ho v poslední doba zaznamenala spíše jen v soudní síni, kde se přel o jeden činžák. Lidovci jsou sice regulérní parlamentní strana, ale v hlavním městě, ať se jim to líbí, nebo ne, si voliči s křesťanskými demokraty nikdy moc nezavdávali. Navíc Cyril je už roky vnímám jako postava doslova celostátní, s dosahem spíše do zahraničí jako dlouholetý ministr tohoto resortu. V Praze bydlí, v Praze pracuje, ale to je asi tak všechno, co ho s Prahou a jejími problémy a starostmi spojuje. Když už je řeč o hlavním městě a všem, co ho trápí, je to stejné, jako když kavárensky a intelektuálně založený Pražák Václav Havel pojede debatovat o kůrovci na Šumavě. Pokud se najednou začal horlivě zapojovat do známé kauzy Opencard, je to stejné, jako bych se začal angažovat v prasečí chřipce. S tou mě spojují jen teploty, kašel, aspirin a prosmrkané kapesníky.

Dlouhou dobu jsem na pražském magistrátu poukazoval na nehospodárnost „otevřené karty“ Opencard. Na mém pracovním stole a v počítači byste našli stohy a tisíce bajtů o tom, jak si Praha s tímhle projektem naběhla. Hodiny a dny strávené okolo univerzální karty Pražana už asi nespočítám.

Ale na debatu Václava Moravce na tohle téma jsem se u nedělního oběda díval s pobavením. Přišel jsem na to, že až na pana primátora se o tomhle problému baví lidé, kteří znají celou problematiku jen z hlášení, deníků a vyprávění kamarádů. Ponechám stranou, že ČSSD sice v hlavním městě má od ODS velký odstup, ale na druhou stranu partaj, jejíž barvy v hlavním městě Praze už pár volebních období hájím, docela uniká v preferencích pánům, kteří se u Václava Moravce v nedělním poledni jako volební lídři pro Prahu objevili.

Celé slavné Otázky Václava Moravce působili jako připravená nevydařená ochotnická fraška. Nejen kvůli afektovaným teatrálním scénám jejich aktérů. Proti Pavlu Bémovi, který moc dobře ví, oč v cause Opencard a dalších podobných jde, posadili komunistu Dolejše, kterého jsem už skoro čtyři roky ani nepotkal v budově magistrátu, průhledně přihrávajícího a sekundujícího Bémovi. A pak Cyrila Svobodu od lidovců, kteří již léta nemají v Praze ani jednoho zastupitele a o Opencard vědí tak leda z bulvárního tisku a doslechu. Ale pozvat zástupce skutečné pražské opozice, která dlouhodobě na černou díru Opencard kvalifikovaně poukazuje a volá po nápravě, to ne. Asi proto, aby se náhodou lidé nedověděli, že v Praze vůči ODS vůbec nějaká opozice je. Divadlo sice dojemně zrežírované, ale dosti nechutné.

Ale přece jen zcela nepřítomný jsem v té obědní diskusi nebyl. Když jsem poslouchal argumentaci moderátora, stačilo jen listovat v materiálech, které jsem na tohle téma zpracovával. Jen mi bylo líto, že místo „mých“ papírů a podkladů jsem si nemohl svou polívčičku“ jako pražský volební lídr ohřát v nedělní televizi sám. Ale snad mě pozvou, až se bude debatovat o zbytečném nákupu vakcín proti prasečí chřipce. Na to jsem kanon!

Autor: Petr Hulinský | středa 27.1.2010 16:29 | karma článku: 23,98 | přečteno: 1547x
  • Další články autora

Petr Hulinský

Odvážný hrdina Radomír Luža zemřel

Ta smutná zpráva přišla z New-Yorku minulý týden. 26. listopadu 2009 zemřel v sedmaosmdesáti letech jeden z nejvýznamnějších českých protinacistických odbojářů a člen československé sociální demokracie Radomír Luža.

3.12.2009 v 13:17 | Karma: 15,16 | Přečteno: 2083x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

17. listopad 2009: Dvacetiletí permanentních partyzánů

Ideály, které pomohly svrhnout komunismus v roce 1989, nebyly naplněny. Naše země stojí na osudové křižovatce. Peníze a byznys zatlačily ideje a morálku. Je třeba bojovat za odkaz listopadových myšlenek a náměstí plných naděje...

16.11.2009 v 11:49 | Karma: 22,00 | Přečteno: 1167x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Tolerance k SS je nepřípustná

Vojáci, kteří nosili na přilbách symboly jednotek zločinecké SS a jejich nadřízený, byli postaveni mimo službu, což je dobře. Je ovšem skandální, jestliže se při vyšetřování ukáže, že velení Armády České republiky se pokusilo tuto kauzu utajit a jak se lidově říká „zamést pod koberec“. Náklonnost k institucím, které mají na svědomí miliony nevinných lidských životů, je nepřípustná.

11.11.2009 v 10:42 | Karma: 12,71 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Věda: Popelka, nebo Otesánek?

Rozhodnout, jestli se česká věda utápí v bídě, nebo jestli jí scházejí spíše talenty a vůle, než finance, je nesnadné posoudit. Na 10. listopadu připadá den, který UNESCO určilo jako Světový den vědy pro mír a rozvoj. Zkusme se na poslání vědy podívat tímto pohledem a možná získáme odpověď na otázku z titulku.

9.11.2009 v 12:57 | Karma: 21,80 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

28. říjen 1918 – komu patří?

Je hlavní státní svátek České republiky český, slovenský, nebo československý? Je i šestnáct let po rozdělení kdysi společného československého státu zajímavé položit si takovou otázku?

27.10.2009 v 13:22 | Karma: 31,22 | Přečteno: 5197x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik