Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam kráčíš pražská kulturo?

Rada na svém úterním zasedání schválila usnesení, kterým pozastavuje přiznávání grantů v oblasti kultury a umění v r. 2008 až do doby vyjasnění kritické situace po žalobě p. Petra Kratochvíla.

Rada má jistě právo takové usnesení přijmout, ale mám pocit, že si členové městské rady neuvědomili, že tímto rozhodnutím,  pro časově velmi sporně vymezené období bylo zastaveno přiznávání grantů v oblasti kultury a umění ve všech oblastech, ve kterých byly vyhlašovány. Pro úplnost mi dovolte citovat z vyhlášení grantů hlavního města v oblasti kultury a umění na rok 2007: „..Grantový systém od roku 1996 zabezpečuje jako jedna z forem financování kultury v hlavním městě, uspokojování kulturních potřeb a zájmů obyvatel hlavního města Prahy….“.  Pozastavením přiznávání grantů tedy nadále nebudou uspokojovány kulturní potřeby a zájmy obyvatel metropole. Navíc upozorňuji, že o granty každoročně žádají především nezávislé neziskové organizace. Pan Petr Kratochvíl, pokud je mi známo, ve zdůvodnění své žaloby nehovoří o problematice grantů pro neziskové organizace, ale jednoznačně o špatné grantové politice ve sféře profesionálního umění – pražských divadel. Dovolte mi opět citovat z vyhlášení grantů: „..V roce 2007 byly granty poprvé vyhlašovány a udělovány podle nového grantového systému, který je výsledkem více než roční spolupráce mezi Prahou a zástupci umělců. Celý proces odstartoval v roce 2004 pražský primátor Pavel Bém několika workshopy a na jejich základě Praha společně s umělci zoptimalizovala grantový systém…“.

Rozhodnutí rady z konce srpna 2007  nejenže zpochybňuje, že se optimalizace povedla, ale především neguje výsledek více než roční spolupráce mezi Prahou a umělci. Povšimněme si, prosím, množného čísla u termínu umělci, které předpokládaně hovoří o více nebo dokonce mnoha umělcích, kteří se na optimalizaci grantového systému podíleli. Na druhé straně pokud se považuje p. Kratochvíl za „umělce“, tak je jediným umělcem, který se patrně na optimalizaci nepodílel a naopak ji soudně napadl.

Přiznávám, že mne až tolik netrápí spory soukromých „pražských divadelních titanů“, z nichž někteří granty dostali a někteří ne. Dokonce připouštím, že v tomto směru je rozhodnutí rady správné a snad, pokud to nebude trvat léta než soud rozhodne, přispěje k vyjasnění situace. Ale jsem nucen upozornit, že grantová politika ve svém tématickém zaměření grantů se týká celkem osmi tématicky zaměřených grantů, z nichž  první tři se tohoto problému týkají a ostatních pět se zabývá zcela jinou problematikou zaměřenou především na finanční podporu především nezávislých neziskových organizací.

Tím, že bylo pozastaveno přiznávání grantů v roce 2008 v oblasti kultury a umění, jsou zastaveny i granty na jednotlivé projekty realizované v Praze, granty pro začínající umělce a organizátory, granty na podporu prezentace a propagace pražské kultury v zahraničí, granty na podporu mezinárodní spolupráce subjektů působících v Praze a granty na podporu uměleckých a kulturních aktivit v městských částech, jejichž přiznání je podmíněno příspěvkem příslušné městské části.

Vážení příznivci kultury a umění v Praze, tímto Vám sděluji, že v roce 2008 patrně zanikne řada subjektů nezávislých neziskových organizací nebo možná pozastaví svou činnost, ale především se nezrealizují stovky projektů, které již v této chvíli tyto nezávislé organizace pro rok 2008 připravují. Mezi těmito projekty jsou i tradiční akce – několikaleté festivaly, pravidelně ročně se opakující kulturní akce. O finanční prostředky přijdou dětské soubory,  folklórní seskupení, amatérská divadla. Soubory patrně zruší své akce, kterými Prahu reprezentují v zahraničí. A to vše proto, že jedno z pražských komerčních divadel nedostalo grant a jeho majitel, o kterém se s oblibou tvrdí, že je americký občan, na město podal žalobu. Majitel divadla na královské cestě, jehož dramaturgie je zaměřena především na zahraniční návštěvníky Prahy, divadla, které kdysi bývalou chloubou Divadelní fakulty múzických umění a nyní  divadla do kterého příliš Pražanů nepřichází.

Předmětem kritiky rozdělování grantů bylo i zpochybňování nekontrolovaného rozdělování prostředků na kulturní aktivity ve spolupořadatelství s hlavním městem Praha. Tuto aktivitu rada na rozdíl od grantů nepozastavila. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hulinský | pondělí 3.9.2007 12:26 | karma článku: 17,72 | přečteno: 1268x
  • Další články autora

Petr Hulinský

Letouny CASA už jsou hrozbou i pro občany České republiky

Tragikomický příběh s letouny CASA zdá se být nekonečným. Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Vlastimil Picek v pondělí zakázal létání na všech čtyřech letadlech CASA C-295, dokud nebude prošetřeno, proč měl jeden z letounů technické problémy.

2.11.2011 v 11:50 | Karma: 18,04 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Protikorupční strategie hlavního města Prahy musí být přísnější

Připravovaná Protikorupční strategie hlavního města Prahy představuje určitě krok správným směrem. Přimlouval bych se však za další rozšíření navrhovaných opatření, zejména směrem k co nejúplnějšímu zveřejňování zakázek na internetových stránkách hlavního města. Zatímco stávající návrh počítá s jejich zveřejněním až po skončení soutěže, osobně bych uvítal, pokud by všechny zakázky v hodnotě přes jeden milion korun bylo možné sledovat na webu města průběžně po celou dobu výběrového a schvalovacího procesu a následně v i době jejich plnění.

12.10.2011 v 12:42 | Karma: 5,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Obrana Prahy aneb v čem se ministerstvo financí mýlí

Systematické tažení ministerstva financí proti hlavnímu městu se zaštiťuje líbivými hesly o nespravedlivém rozdělování peněz. Odvolává se na několikanásobně větší příjem peněz na jednoho obyvatele, než mají menší sídla v republice, a chce novým modelem rozpočtového určení daní Praze sebrat 2,2 miliardy korun ročně. Přitom však účelově pomíjí řadu skutečností, kterými se Praha odlišuje nejen od ostatních měst a obcí v české kotlině, ale dokonce i od jiných evropských metropolí.

16.9.2011 v 12:39 | Karma: 11,03 | Přečteno: 899x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Vládní boj proti korupci je bez zrušení anonymních akcií falešný

Velice mě zaujala čísla, která nedávno zveřejnilo Sdružení zIndex. To zkoumalo 50 firem s nejasnými vlastníky, které v letech 2007 až 2009 získaly zakázky nejméně za 100 milionů korun. K nim pak přidalo finanční data, jež firmy uveřejňují v obchodním rejstříku, převedená na ukazatele výnosnosti vlastního jmění a výnosnosti investic. Vyšlo najevo, že firmy s netransparentní vlastnickou strukturou jsou jednoznačně ziskovější. Rozdíl činí 23 až 70 procent.

6.9.2011 v 13:00 | Karma: 11,38 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Bratři Mašínové jako hrdinové? Pro mě jsou vrazi

Sdílím odpor většiny společnosti k vyznamenání bratrů Mašínů. Vždyť o jakém hrdinství a protikomunistickém odboji můžeme v jejich případě mluvit? Bratři Mašínové zabíjeli nevinné lidi. Pro mě jsou prostými vrahy.

29.8.2011 v 11:32 | Karma: 47,92 | Přečteno: 14563x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:09

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Modlím se za Fica, uvedl Babiš. Útok odsoudil Pavel i von der Leyenová

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:10

Aktualizujeme Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:09

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik