Kam kráčíš pražská kulturo?

Rada na svém úterním zasedání schválila usnesení, kterým pozastavuje přiznávání grantů v oblasti kultury a umění v r. 2008 až do doby vyjasnění kritické situace po žalobě p. Petra Kratochvíla.

Rada má jistě právo takové usnesení přijmout, ale mám pocit, že si členové městské rady neuvědomili, že tímto rozhodnutím,  pro časově velmi sporně vymezené období bylo zastaveno přiznávání grantů v oblasti kultury a umění ve všech oblastech, ve kterých byly vyhlašovány. Pro úplnost mi dovolte citovat z vyhlášení grantů hlavního města v oblasti kultury a umění na rok 2007: „..Grantový systém od roku 1996 zabezpečuje jako jedna z forem financování kultury v hlavním městě, uspokojování kulturních potřeb a zájmů obyvatel hlavního města Prahy….“.  Pozastavením přiznávání grantů tedy nadále nebudou uspokojovány kulturní potřeby a zájmy obyvatel metropole. Navíc upozorňuji, že o granty každoročně žádají především nezávislé neziskové organizace. Pan Petr Kratochvíl, pokud je mi známo, ve zdůvodnění své žaloby nehovoří o problematice grantů pro neziskové organizace, ale jednoznačně o špatné grantové politice ve sféře profesionálního umění – pražských divadel. Dovolte mi opět citovat z vyhlášení grantů: „..V roce 2007 byly granty poprvé vyhlašovány a udělovány podle nového grantového systému, který je výsledkem více než roční spolupráce mezi Prahou a zástupci umělců. Celý proces odstartoval v roce 2004 pražský primátor Pavel Bém několika workshopy a na jejich základě Praha společně s umělci zoptimalizovala grantový systém…“.

Rozhodnutí rady z konce srpna 2007  nejenže zpochybňuje, že se optimalizace povedla, ale především neguje výsledek více než roční spolupráce mezi Prahou a umělci. Povšimněme si, prosím, množného čísla u termínu umělci, které předpokládaně hovoří o více nebo dokonce mnoha umělcích, kteří se na optimalizaci grantového systému podíleli. Na druhé straně pokud se považuje p. Kratochvíl za „umělce“, tak je jediným umělcem, který se patrně na optimalizaci nepodílel a naopak ji soudně napadl.

Přiznávám, že mne až tolik netrápí spory soukromých „pražských divadelních titanů“, z nichž někteří granty dostali a někteří ne. Dokonce připouštím, že v tomto směru je rozhodnutí rady správné a snad, pokud to nebude trvat léta než soud rozhodne, přispěje k vyjasnění situace. Ale jsem nucen upozornit, že grantová politika ve svém tématickém zaměření grantů se týká celkem osmi tématicky zaměřených grantů, z nichž  první tři se tohoto problému týkají a ostatních pět se zabývá zcela jinou problematikou zaměřenou především na finanční podporu především nezávislých neziskových organizací.

Tím, že bylo pozastaveno přiznávání grantů v roce 2008 v oblasti kultury a umění, jsou zastaveny i granty na jednotlivé projekty realizované v Praze, granty pro začínající umělce a organizátory, granty na podporu prezentace a propagace pražské kultury v zahraničí, granty na podporu mezinárodní spolupráce subjektů působících v Praze a granty na podporu uměleckých a kulturních aktivit v městských částech, jejichž přiznání je podmíněno příspěvkem příslušné městské části.

Vážení příznivci kultury a umění v Praze, tímto Vám sděluji, že v roce 2008 patrně zanikne řada subjektů nezávislých neziskových organizací nebo možná pozastaví svou činnost, ale především se nezrealizují stovky projektů, které již v této chvíli tyto nezávislé organizace pro rok 2008 připravují. Mezi těmito projekty jsou i tradiční akce – několikaleté festivaly, pravidelně ročně se opakující kulturní akce. O finanční prostředky přijdou dětské soubory,  folklórní seskupení, amatérská divadla. Soubory patrně zruší své akce, kterými Prahu reprezentují v zahraničí. A to vše proto, že jedno z pražských komerčních divadel nedostalo grant a jeho majitel, o kterém se s oblibou tvrdí, že je americký občan, na město podal žalobu. Majitel divadla na královské cestě, jehož dramaturgie je zaměřena především na zahraniční návštěvníky Prahy, divadla, které kdysi bývalou chloubou Divadelní fakulty múzických umění a nyní  divadla do kterého příliš Pražanů nepřichází.

Předmětem kritiky rozdělování grantů bylo i zpochybňování nekontrolovaného rozdělování prostředků na kulturní aktivity ve spolupořadatelství s hlavním městem Praha. Tuto aktivitu rada na rozdíl od grantů nepozastavila. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hulinský | pondělí 3.9.2007 12:26 | karma článku: 17,72 | přečteno: 1268x