Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bratři Mašínové jako hrdinové? Pro mě jsou vrazi

Sdílím odpor většiny společnosti k vyznamenání bratrů Mašínů. Vždyť o jakém hrdinství a protikomunistickém odboji můžeme v jejich případě mluvit? Bratři Mašínové zabíjeli nevinné lidi. Pro mě jsou prostými vrahy.

Mimořádně brutálně si počínali v září 1951, kdy Ctirad Mašín po omámení chloroformem podřezal tupým (!) nožem svázaného příslušníka SNB strážmistra Jaroslava Honzátka při přepadení policejní stanice v Čelákovicích kvůli získání zbraní. Tento podlý čin odporuje i mezinárodnímu právu, konkrétně Úmluvě o zacházení s válečnými zajatci z roku 1929 a i za války by šlo o popravu bezbranného zajatce, a tedy o válečný zločin. Honzátko navíc doma měl malého synka a těhotnou ženu…

Co mělo společného s bojem proti komunismu přepadení auta vezoucí peníze zaměstnancům továrny Kovolis u Čáslavi v srpnu 1952? Nic! Josef Mašín však přitom zavraždil pokladníka Josefa Rošického, starého poctivého prvorepublikového úředníka, který komunistou nikdy nebyl a naopak byl u funkcionářů KSČ v nemilosti. Výsledkem této akce byl zavražděný otec malého dítěte a uloupení 900 tisíc korun, za které si skupina bratří Mašínů nakoupila motorky, kožené boty, oblečení a jeden z jejich členů si za ně koupil  rozkládací gauč a pořídil v domě vodovod.

Bratrům Mašínovým se podařilo dostat do USA, kde zpočátku sloužili v armádě, později taxikařili, podnikali, a pracovali v různých civilních profesích. K ostatním československým emigrantům se také neměli.

Proč ale v té době nic nepodnikali proti komunistům, když s nimi tolik chtěli bojovat? Možnosti byly různé, řada skutečných odpůrců komunistického režimu si v emigraci našla „tu svoji parketu“, jak proti němu aktivně působit. Někteří politici z nekomunistických stran se stali členy Rady svobodného Československa (demokratická vláda v exilu), Pavel Tigrid působil v rádiu Svobodná Evropa a Josef Škvorecký založil exilové nakladatelství, ve kterém vydával knihy komunisty zakázaných autorů a posílal je do Československa. Bratří Mašínové nic takového nedělali, proto jsou jejich báchorky o zásadovém antikomunismu nedůvěryhodné.

Nemohu se zbavit dojmu, že jim pouze o to, dostat se z Československa a učinit svůj vlastní život lepší. Šlo jim o sebe. Nic víc.

Jasně tak vyvstává otázka: Měli bychom tohle ocenit jako hrdinství? Jsem přesvědčen, že ne. Nemohu jako hrdiny uznat vrahy nevinných lidí.

Z Československa emigrovaly tisíce lidí. V mých očích jsou tito lidé většími hrdiny než bratři Mašínové, opustili totiž svou zem proto, že věřili ve spravedlivější život. Z mého pohledu si zaslouží ocenění mnohem více.

Jsem jednoznačně přesvědčen, že přístup vlády a ocenění bratří Mašínů je nedůstojné zvláště vůči pozůstalým jejich činů, ale také vůči všem vojákům a veteránům, opravdovým hrdinům, kteří za vlast riskovali své životy a stále marně čekají na jakékoliv ocenění.

Autor: Petr Hulinský | pondělí 29.8.2011 11:32 | karma článku: 47,92 | přečteno: 14563x
  • Další články autora

Petr Hulinský

Masaryk, tatíček jednoho národa

Tomáš Garrigue Masaryk byl popsán, sepsán a vymluven snad již ze všech možných úhlů. Nenáviděný, milovaný, uctívaný, zbožňovaný, moudrý, všeznalý, všeobjímající, scelující. Kolik přídomků se k němu dám připojit.

4.3.2010 v 16:40 | Karma: 24,66 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Václav Havel, kůrovec, Cyril Svoboda, prasečí chřipka a Opencard

Za oknem vládnou sibiřské mrazy, doprava kolabuje v dvoumetrových závějích, ale všude se ostře diskutuje o globálním oteplování. ODS má v hlavním městě méně příznivců, než TOP 09, na paty jí šlape už i nevěrník Radek John, který dokonce předstihl komunisty z Politických vězňů.

27.1.2010 v 16:29 | Karma: 23,98 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Jan Palach: Češi nemají mučedníky rádi

O výročí, které se hodí jen někdy Je-li třeba, donutí-li je někdo silnější, Češi se svých hrdinů, hlavně mučedníků, vzdají. Je v tom přirozený pud sebezáchovy v prostoru uprostřed Evropy. Tisícileté dějiny tohoto národa a státních útvarů jsou toho hmatatelným důkazem.

18.1.2010 v 14:35 | Karma: 22,00 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Co není jen v pohádkách

Rok 2009 nebyl snadný a je pravděpodobné, že mnohé nesnáze si prožijeme i v roce následujícím. Zkusme se však na období, kterému už zcela samozřejmě říkáme „hospodářská krize“, stejně, jako když se bavíme o počasí, nebo posledním dílu nekonečné telenovely, podívat, co dobrého si můžeme i ze špatného období vzít ...

31.12.2009 v 17:10 | Karma: 22,20 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Mám právo! Mám?

Před dvaceti lety se počítalo, že pokud „to praskne“, tak 10. prosince 1989, právě na Den lidských práv. Ten se podařilo nanečisto a oficiálně poprvé připomenout o rok dříve v Praze na Žižkově na Škroupově náměstí.

8.12.2009 v 11:55 | Karma: 24,96 | Přečteno: 1495x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik