Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V senátu nebude, ale přesto je Liana Janáčková vítěz

Vrcholní představitelé občanských a sociálních demokratů v Ostravě se mohou uklidnit. Roztržka mezi dvěmi spřátelenými stranami se nekoná, senátorka a starostka Mariánských Hor a Hulvák Liana Janáčková svůj senátorský mandát ve 2. kole senátních voleb neobhájila. S pomocí jitrnic, mariánskohorské ODS, sdružení Romea a deníku Blesk jí porazil o 6 % hlasů Antonín Maštalíř z ČSSD. Volili lidé, takže gratuluji. Ale vybrali špatně...

Liana Janáčkováfoto: Michal Krusberský

Po prvním kole, které se konalo před týdnem, to přitom byla právě Liana Janáčková, která s největším počtem hlasů postoupila do finále v roli skromného favorita. Jako pravicové kandidátce a zároveň člence senátorského klubu ODS jí totiž předseda ODS Petr Nečas veřejně, a zcela logicky, vyjádřil podporu. Pokud by se k příznivcům senátorky přidali pravicoví voliči občanských demokratů a zbylých vládních stran (TOP 09 a VV), jejichž kandidáti do druhého kola neprošli, měla by vítězství paní Janáčková téměř jisté. Jenomže v politice jistota neexistuje.

Veřejná podpora, kterou Petr Nečas vyjádřil Lianě Janáčkové, doslova zvedla ze židle ostravské komunální politiky ODS. Nejvíce hlasitě se ozval předseda mariánskohorské organizace Radomír Michniak. Prý slova Petra Nečase způsobila totální poprask v řadách ostravských členů ODS a chystají se hromadné odchody ze strany. Petr Nečas byl obviněn z neznalosti místních poměrů a bylo mu vysvětleno, že podporovat Lianu Janáčkovou v Ostravě žádný svědomitý člen Občanské demokratické strany zcela jistě nebude. Jak demokratické a korektní jednání od bývalých spolustraníků. Byla to přece právě Liana Janáčková, která mnohé ze svých přátel a známých přivedla do ODS, ještě před tím, než z ní před lety po neshodách se spolustraníky vyvolaných neférovým jednáním svých kolegů sama vystoupila. Ano, ta Liana Janáčková, která před šesti lety porazila kandidáta ODS v senátních volbách a v těch komunálních válcuje občanské demokraty v Mariánských Horách a Hulvákách již několik let. Protože i v těch letošních dostala mariánskohorská ODS vedená Radomírem Michniakem od Liany Janáčkové a Nezávislých pořádný výprask, není se čemu divit, že některým leží svérázná starostka pořádně v žaludku. Tak proč by jí měli podporovat, když mohou s pocitem dobře odvedené práce škodit?

Předpokládám, že ne zcela náhodou se sdružení Romea dozvědělo o drobném reklamním předmětu, který v předvolební kampani rozdávala Liana Janáčková společně se svým letákem voličům do schránek. Kauza se sirkami se stala zřejmě nejznámějším a nejdiskutovanějším tématem těchto senátních voleb. Tak moc je Liana Janáčková některým lidem trnem v oku, že dokázali vykonstruovat souvislost předvolební kampaně senátorky s právě probíhajícím procesem žhářů z Vítkova. Romea se ohradila a zcela populisticky jeden den před vyhlášením trestů pro žháře vydala prohlášení, ve kterém odsoudila Lianu Janáčkovou za to, že záměrně sirkami provokuje a snad dokonce nabádá k rasové nesnášenlivosti. Protože vítkovské kauzy byla plná média a malé Natálky je nám všem samozřejmě zcela logicky líto, považuji krok Romey za totální hyenismus a naprosto nepřijatelný zásah do předvolebního boje. Kdo chtěl, se chytl. Zprávu okamžitě převzal regionální tisk a dokonce i veřejnoprávní televize informovala diváky o tom, jak nešetrně vede Liana Janáčková svou kampaň. Bohužel, jen málo lidí se následně dozvědělo, že sirky použila v předvolební kampani Liana Janáčková ve volbách do senátu již před šesti lety, že výrobu sirek si letos zadala dávno před tím, než byly známy termíny procesu se žháři a že sirky, a nebo zapalovač, v předvolební kampani použilo letos více stran a politiků. Ale jak napsal Břetislav Olšer – kdo chce psa bít, ten si na Janáčkovou vždycky něco najde. Šikovní lidé vtipně vykonstruovali kauzu, média se jí chytla a bez ověření faktů šla informace světem.

Předseda ODS Petr Nečas se v zápětí od kampaně nezávislé senátorky distancoval a označil ji za hloupou. Bylo to chytré, bez znalosti faktů a podrobností? Na tom dnes již nesejde. Pro komunální odpůrce Liany Janáčkové bylo důležité, že je opět spojována s rasismem a že se o ní hovoří negativně. Dokážu si představit, jakou měli její bývalí spolustraníci z mariánskohorské ODS radost, když sledovali Události na ČT1, ve kterých Petr Nečas veřejně zpochybnil dříve slíbenou podporu. Jaká zvláštnost. V zápětí se od proreformní političky distancovaly i Věci veřejné a doporučili, stejně jako předseda ODS v Mariánských Horách, volit kandidáta opozice Antonína Maštalíře.

Týden mezi prvním a druhým kolem senátních voleb utekl rychle. Se zájmem jsem četl diskuze pod jednotlivými články o Lianě Janáčkové. K mému překvapení jsem zjistil, že mnoho diskutujících znalo poměry v Mariánských Horách a veřejně psali o tom, že za vším tím popraskem kolem senátorky stojí právě mariánskohorský předseda ODS Michniak, který s ní má trvale nevyřízené účty. Nemyslím si, že mají modří ptáci z Ostravy tak dlouhé prsty a krátký rozum, ale přiznám se, že bych se nedivil, kdyby na tom bylo něco pravdy. Rozhodně mě těšila podpora, kterou jednotliví diskutující Lianě Janáčkové vyjadřovali. Samozřejmě, ne všechny příspěvky byly pozitivní, našli se i takoví, kteří kampaň se sirkami, případně některý ze starších výroků Liany Janáčkové, odsoudili. To je v pořádu, každý máme nárok na svůj názor.

Ve čtvrtek večer jsem se pletl, když jsem počítal s tím, že je negativním zprávám konec. Další předvolební podpásovku si pro Lianu Janáčkovou připravil deník Blesk. V pátečním vydání, tedy v první den 2. kola senátních voleb, napsali redaktoři Blesku článek, ve kterém vyzývali čtenáře, aby Lianu Janáčkovou nevolili. Tohle se v demokracii může? Svoboda médií je nezpochybnitelná a velmi důležitá, kdyby nebyla, ani já bych tento text nikdy nezveřejnil, ale zasahovat v den, kdy se mají otevřít volební místnosti, jednostranně zaměřeným článkem a výzvou „tuhle nesmíte zvolit“ do průběhu voleb se mi zdá za hranicí slušnosti.

Tohle všechno nezabralo. Liana Janáčková získala ve druhém kole senátních voleb téměř o dva tisíce hlasů více, než v kole prvním. Hysterické výzvy představitelů mariánskohorské ODS nezafungovaly, stejně tak ani sirková kauza, či jednostranné články v novinách a bulváru. Co skutečně zabralo a způsobilo, že Liana Janáčková neobhájila svůj mandát byly reformy a nízká volební účast. Kandidát sociální demokracie Antonín Maštalíř byl pro voliče v Ostravě symbolem odmítnutí reforem a díky nim se probojoval do senátu se ziskem 53 procent. Kdyby se vládní strany spojily a podpořily veřejně Lianu Janáčkovou, nemusela mít ČSSD nyní v senátu většinu. To by ovšem zájmy státu musely být více, než zájmy jednotlivých komunálních politiků.

Co bude dál? Liana Janáčková se nehroutí, nemá důvod. Je to silná osobnost a rozumná politička. Žena, která vždy stojí za svým slovem a nebojí se říkat pravdu. Hlavním poraženým ve 2. kole senátních voleb jsou tak paradoxně mariánskohorští komunální politici ODS a ČSSD. Ta Liana Janáčková, které nemohou přijít na jméno, totiž bude mít díky neúspěchu v senátních volbách více času na „svůj“ městský obvod. Jako vítězka letošních komunálních voleb a starostka Mariánských Hor a Hulvák totiž může dál pracovat pro obyvatele Mariánek. A právě tito obyvatelé jí za to v dalších komunálních volbách jistě opět poděkují, což je pro vedení mariánskohorské ODS a ČSSD velmi špatná zpráva.

Autor: Patrik Hujdus | pondělí 25.10.2010 14:09 | karma článku: 34,77 | přečteno: 2625x
  • Další články autora

Patrik Hujdus

Převrat na radnici u Janáčkové tentokrát nevyšel

Mohl jsem být starosta místo Liany Janáčkové. Ve čtvrtek 17. prosince, kdy se konalo jednání Zastupitelstva Mariánských Hor a Hulvák, totiž zazněla z úst jednoho opozičního politika stejná nabídka jako před rokem po volbách.

20.12.2015 v 8:17 | Karma: 23,14 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

Liana Janáčková žaluje Evropskou unii za přístup k nelegálním imigrantům

Starostka, krajská zastupitelka a bývalá senátorka Liana Janáčková žaluje za podpory předsedy Nezávislých Františka Zwyrtka Evropskou unii. "Přikažte Radě Evropy, ať nařídí státům EU odvézt ihned všechny nelegální imigranty."

15.11.2015 v 14:34 | Karma: 43,61 | Přečteno: 8596x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

Ubytovny tady prostě nechceme

V posledních dnech se často diskutuje o doplatcích na bydlení občanům bydlícím na ubytovnách. Zákonodárci dali voleným zástupcům měst a obcí možnost jak vyplácení doplatků ovlivnit a není se čemu divit, že tak mnozí učinili.

1.7.2015 v 22:35 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1609x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

ANO je pro mne prostě jen vata

Také jste si všimli? Do veřejného života v naší zemi se vloudilo nové výplňkové slovo "prostě". V rámci předvolební komunikace s občany jej používají zástupci jednoho politického hnutí. Jejich reklamní a mediální aktivita je extrémně vysoká a tak jste hesla "prostě to uděláme", "prostě to zvládneme", "prostě zamakáme", "prostě se o to pokusíme" a další jim podobná již určitě zaregistrovali.

5.10.2014 v 13:25 | Karma: 22,22 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

Šikana opozičních zastupitelů aneb Jak Radeček žaloval novinářům

Už mě nebaví z povzdálí sledovat nekorektní chování některých zastupitelů našeho městského obvodu a musím krátce reagovat na události posledních dnů. Hysterické projevy jednoho občanského demokrata, který naprosto neuvěřitelným způsobem ohýbá realitu, totiž poškozují dobré jméno nejen členů vedení Mariánských Hor a Hulvák, ale také dobré jméno samotného městského obvodu a v konečném důsledku zároveň bezprecedentně snižují důvěru lidí v komunální politiky a politiku vůbec.

18.12.2013 v 23:42 | Karma: 16,37 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Summit lídrů EU bude bojem o moc, von der Leyenové se rodí mocná nástupnice

17. června 2024  12:44

Pondělní summit lídrů členských zemí Evropské unie by měl alespoň zčásti rozetnout spekulace o...

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

Rusko chce vyvolat chaos, nespokojenost i strach, říká k žhářství v Praze expert

17. června 2024

Při pokusu o teroristický útok v pražských autobusových garážích nehrála roli národnost útočníka,...

Cizinec svištěl po jihomoravské dálnici víc než dvoustovkou, přišel o řidičák

17. června 2024  11:53

Cifru, která bývá k vidění spíš na závodních okruzích, naměřili minulou neděli jihomoravští...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1612x