Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč jsem podpořil hejtmana sociálních demokratů

V médiích proběhla zpráva, že pro nového hejtmana Moravskoslezského kraje na ustavující schůzi nových zastupitelů začátkem listopadu hlasovali kromě sociálních demokratů a komunistů také Nezávislí. A mezi nimi jsem byl i já. Proč? Také by se mi více líbilo, kdyby náš kraj měl středo-pravicovou vládu, to by ovšem voliči museli v krajských volbách karty rozdat jinak. Se stávajícími hlasy, kterými disponují v moravskoslezském zastupitelstvu jednotlivé strany, mnoho možností budoucího uspořádání vedení kraje nebylo.

Ustavující zasedání zastupitelů Moravskoslezského krajePatrik Hujdus

Nahlas se diskutovaly pouze dvě varianty. Pokračování spolupráce sociálních demokratů a komunistů, nebo koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL, kterou sociálním demokratům navrhli na společném povolebním setkání zástupci občanských demokratů a lidovců. Pravda je, že na Nezávislé v tu chvíli maličko zapomněli, ale to jim nemáme za zlé. Po několikadenních námluvách dala sociální demokracie nakonec přednost pokračování koaliční spolupráce s komunisty. Toto složení fungovalo předchozí čtyři roky a nebylo zřejmě mnoho důvodů jej měnit.

Proč jsme se ale rozhodli na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva při volbě hejtmana hlasovat pro Miroslava Nováka z ČSSD? Protože nás ubezpečil, že bude ve své práci hájit více než ideologické zájmy jednotlivých stran zájmy Moravskoslezského kraje a hodlá u toho spolupracovat se všemi zastupiteli napříč politickým spektrem. Tuto představu deklaroval i příslibem spravedlivého obsazení pracovních výborů zastupitelstva a komisí rady na společném povolebním jednání, kterého se za sociální demokracii zúčastnil společně s ostravským primátorem Petrem Kajnarem a na němž byla za Nezávislé přítomna mariánskohorská starostka Liana Janáčková a já.

Kdybychom teatrálně, i přes všechna ubezpečení o budoucí neideologické spolupráci, proti volbě hejtmana protestovali, díky jasné většině ve staronové koalici ČSSD a KSČM by nám jakékoliv protesty byly stejně k ničemu. S vědomím, že krajská koalice je již vyjednána, nám šlo hlavně o to, aby nové vedení kraje začalo co nejdříve pracovat. O to více mne překvapili zástupci ODS a KDU-ČSL. Jedni symbolicky vytáhli své karty z hlasovacího zařízení, jiní hlasovali proti. Při volbě volby hejtmana mi ale jejich postoj přišel poněkud alibistický. Vždyť to byli právě občanští demokraté a lidovci, kteří chtěli uzavřít se sociálními demokraty koalici, a v tom případě by se hejtmanem stal opět ten Miroslav Novák, proti jehož zvolení tak hlasitě vystupovali. Jakoby se řídili heslem: „Když jdeš s námi, nevadíš nám, ale pokud si do koalice vybereš někoho jiného, už Tě nechceme!“ Sami navíc ani jinou alternativu pro osobu hejtmana nenavrhli, prostě jen protestovali proti tomu, kdo byl nominován. Jakoby jim bylo líto, že jejich námluvy s ČSSD nedopadly a sami v krajské vládě nebudou.

Nezávislí, na rozdíl od ostatních, nepočítali s tím, že by se v nějaké koalici objevili. Ještě před volbami jsme deklarovali, že se do krajské vlády neženeme a z opozičních lavic budeme konstruktivně podporovat všechny rozumné návrhy, ať už přijdou z levé a nebo z pravé strany. Proto, poté, co jsme podpořili na post hejtmana sociálního demokrata Miroslava Nováka a co byli navoleni i jeho náměstci a další členové rady, hlasovali jsme pro jejich co nejčasnější zapojení se do práce. Ne z toho důvodu, že bychom byli nadšeni z čistě levicové koalice, ale proto, aby když už tato koalice díky přání voličů a jasnému výsledku voleb vznikla, aby mohla začít co nejdříve pracovat ve prospěch občanů Moravskoslezského kraje a vedení kraje bylo funkční. Demonstrativní vytahování karet z hlasovacího zařízení, obstrukce a křik proti komunistickým radním by v dané situaci neměly smysl.

A zde musím opět odsoudit postoj zastupitelů ODS a KDU-ČSL. Zatímco proti oranžovo-rudému vedení kraje hlasitě protestovali, ve chvíli, kdy se volili členové jednotlivých výborů zastupitelstva, zasunuli své karty zpět do hlasovacího zařízení a tiše bez protestů všemi hlasy odvolili. I přes to, že výbory většinově obsadili kandidáti za ČSSD a KSČM a mnohým výborům komunisté dokonce i šéfují. I přes to, že zatímco ve vedení kraje komunisty mít nechtějí, ve vedení výborů zastupitelstva, které má rovněž nemalý vliv na budoucí směřování kraje, je snesou. Není to náhodou tím, že v těch placených výborech budou sedět společně s nimi? Právě z těchto důvodů mi přijdou demonstrativní projevy odporu ze strany moravskoslezských občanských demokratů a lidovců vůči krajské koalici založené na KSČM jen jako pouhá komedie před voliči. Možná dobře odehraná, ale kdo vidí do zákulisí, se již tak moc nesměje.

Chci věřit tomu, že si podobnou zkušenost pro příště odpustíme a budeme se soustředit na práci. Chci věřit tomu, že více než ideologie bude Moravskoslezský kraj posouvat dopředu zodpovědný přístup všech zvolených zástupců, pevné postoje, charakter a nezávislost na kmotrech, či stranických sekretariátech v Praze.

(foto Miroslava Nováka na hlavní straně: mediafaxfoto.cz)

Autor: Patrik Hujdus | čtvrtek 22.11.2012 18:20 | karma článku: 12,63 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Patrik Hujdus

Převrat na radnici u Janáčkové tentokrát nevyšel

Mohl jsem být starosta místo Liany Janáčkové. Ve čtvrtek 17. prosince, kdy se konalo jednání Zastupitelstva Mariánských Hor a Hulvák, totiž zazněla z úst jednoho opozičního politika stejná nabídka jako před rokem po volbách.

20.12.2015 v 8:17 | Karma: 23,14 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

Liana Janáčková žaluje Evropskou unii za přístup k nelegálním imigrantům

Starostka, krajská zastupitelka a bývalá senátorka Liana Janáčková žaluje za podpory předsedy Nezávislých Františka Zwyrtka Evropskou unii. "Přikažte Radě Evropy, ať nařídí státům EU odvézt ihned všechny nelegální imigranty."

15.11.2015 v 14:34 | Karma: 43,61 | Přečteno: 8596x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

Ubytovny tady prostě nechceme

V posledních dnech se často diskutuje o doplatcích na bydlení občanům bydlícím na ubytovnách. Zákonodárci dali voleným zástupcům měst a obcí možnost jak vyplácení doplatků ovlivnit a není se čemu divit, že tak mnozí učinili.

1.7.2015 v 22:35 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1609x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

ANO je pro mne prostě jen vata

Také jste si všimli? Do veřejného života v naší zemi se vloudilo nové výplňkové slovo "prostě". V rámci předvolební komunikace s občany jej používají zástupci jednoho politického hnutí. Jejich reklamní a mediální aktivita je extrémně vysoká a tak jste hesla "prostě to uděláme", "prostě to zvládneme", "prostě zamakáme", "prostě se o to pokusíme" a další jim podobná již určitě zaregistrovali.

5.10.2014 v 13:25 | Karma: 22,22 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

Šikana opozičních zastupitelů aneb Jak Radeček žaloval novinářům

Už mě nebaví z povzdálí sledovat nekorektní chování některých zastupitelů našeho městského obvodu a musím krátce reagovat na události posledních dnů. Hysterické projevy jednoho občanského demokrata, který naprosto neuvěřitelným způsobem ohýbá realitu, totiž poškozují dobré jméno nejen členů vedení Mariánských Hor a Hulvák, ale také dobré jméno samotného městského obvodu a v konečném důsledku zároveň bezprecedentně snižují důvěru lidí v komunální politiky a politiku vůbec.

18.12.2013 v 23:42 | Karma: 16,37 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

V Litvínově někdo násilně vnikl do budovy gymnázia, policie školu evakuovala

3. května 2024  8:31

Několik policejních hlídek včetně policejního psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1612x