Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo chce Klause bít, projev si vždycky najde

A tak mě zase jednou něco pořádně nadzvedlo ze sedačky. Dnes ráno jsem si přečetl internetový titulek článku jednoho bulvárního deníku v Čechách, že “Klausův projev nas...” jeho čtenáře. Tohle je seriozní novinářská práce? Vyrobit článek z diskuze pod jiným článkem, názory některých diskutujících v názvu nového článku zobecnit jednostranným způsobem a na první stránku internetového portálu tak uvést doslova manipulační titulek, je opravdu žumpa. Čím tedy prezidentův novoroční projev čtenáře bulváru tak naštval?

foto: www.klaus.cz

“Spolu s celou Evropou a Amerikou jsme si žili nad poměry. Žili jsme na dluh, který nikdo nesplácel.” Je chyba pojmenovat věci pravými jmény? V naší zemi se stále objevují zapřísáhlí odpůrci pana prezidenta, kteří by mu vyčetli cokoliv. Jen aby měli důvod jej kritizovat. S odkazem na zpackanou privatizaci, na jeho působení v několika vládách, na to, jak nás špatně reprezentuje a jakou je nedobrou hlavou státu. S těmito hlasy nemohu souhlasit. Václav Klaus svou práci dělá dobře a je důstojným prezidentem České republiky. Rozhodně lepším, než by byli jeho konkurenti ve všech prezidentských volbách, kterých se Václav Klaus zúčastnil. Účastníci bulvárních diskuzí, kteří mu vyčítají kroky, jež v minulosti učinil jako ministr financí, či premiér, by nejprve možná měli nastudovat historické prameny a pak hodnotit. Rozhodně není důvod se rozčilovat, když v novoročním projevu zaznělo, že jsme si žili nad poměry. Cožpak ne? Zadlužení jednotlivců roste, zadlužení domácností roste a stejně tak to je i s ekonomikou státu. Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Pokud nezačneme šetřit, naše děti na to ošklivě doplatí.

“V první den nového roku chci podpořit současnou vládu, která se ze své předvánoční krize - doufejme - poučila.” A krize to byla pořádná. Věci veřejné málem pomohly potopit vládu a kdo ví, jak by to dopadlo při hlasování o nedůvěře, kdyby se do jednání pan prezident Klaus nevložil. Netvrdím, že situace byla jednoduchá. S ohledem na předvolební rétoriku Věcí veřejných snad i chápu, že měly důvod se pořádně začepýřit. Odlišit se a být vidět je pro malou stranu pohybující se po hraně volitelnosti životně důležité. Ale jak by nám bylo bez vlády? Jaký signál bychom vyslali do zahraničí? A hlavně - jaká vláda by byla lepší? Měli socialisté po případném sestřelení vlády v rukávu nějakou alternativu? A nebo si jen pan Sobotka vzal příklad ze svého předchůdce Jiřího Paroubka, který bez dalšího plánu a vize velmi sportovně sejmul vládu Mirka Topolánka? Jak to tenkrát dopadlo, přeci všichni víme.

“Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání.” A zase jsme u toho. Kdo chce Klause bít, projev si vždycky najde. Pan prezident přece nehovořil k těm, kteří mají potřebu jít za lepší prací. Všichni máme tu možnost. Jestli se nám stávající práce nelíbí, buď můžeme držet ústa a být rádi, že ji máme, můžeme se pokusit vyjednat podmínky lepší a docílit změny, a nebo prostě můžeme odejít jinam. Na to máme právo, to je v pořádku. Jistě ani Václav Klaus podobný přístup nezpochybňuje. Jeho slova v projevu ale zněla na adresu vyzývačů a organizátorů k hromadným odchodům. A to je něco jiného. Osnovat organizované ohrožování zdraví nemocných pacientů pro osobní prospěch je i podle mne nepřijatelné vydírání a pan prezident pouze opět trefně nazval věci pravými jmény. A záměrně zde nehodnotím, zda-li lékaři mají malé a nebo velké platy. To je přeci diskuze na jiné téma.

Zajímavé je, že při hodnocení Klausova projevu se zapomíná na další jeho slova: “Nepodléhejme hlasům těch, kteří si libují v pesimismu, v neustálé kritice všeho a všech, v nepřejícnosti a závisti, hlasům těch, kteří si rozhodnou a rozhořčenou kritikou a tepáním nešvarů budují své ničím jiným neopodstatněné postavení nadřazenosti a výjimečnosti, hlasům těch, kteří mají zvláštní radost z neúspěchu a nezdaru.” Vezmeme si z těchto slov něco k srdci? Já ano a věřím, že nebudu sám.

Autor: Patrik Hujdus | neděle 2.1.2011 11:20 | karma článku: 31,79 | přečteno: 1664x
  • Další články autora

Patrik Hujdus

Převrat na radnici u Janáčkové tentokrát nevyšel

Mohl jsem být starosta místo Liany Janáčkové. Ve čtvrtek 17. prosince, kdy se konalo jednání Zastupitelstva Mariánských Hor a Hulvák, totiž zazněla z úst jednoho opozičního politika stejná nabídka jako před rokem po volbách.

20.12.2015 v 8:17 | Karma: 23,14 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

Liana Janáčková žaluje Evropskou unii za přístup k nelegálním imigrantům

Starostka, krajská zastupitelka a bývalá senátorka Liana Janáčková žaluje za podpory předsedy Nezávislých Františka Zwyrtka Evropskou unii. "Přikažte Radě Evropy, ať nařídí státům EU odvézt ihned všechny nelegální imigranty."

15.11.2015 v 14:34 | Karma: 43,61 | Přečteno: 8596x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

Ubytovny tady prostě nechceme

V posledních dnech se často diskutuje o doplatcích na bydlení občanům bydlícím na ubytovnách. Zákonodárci dali voleným zástupcům měst a obcí možnost jak vyplácení doplatků ovlivnit a není se čemu divit, že tak mnozí učinili.

1.7.2015 v 22:35 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1609x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

ANO je pro mne prostě jen vata

Také jste si všimli? Do veřejného života v naší zemi se vloudilo nové výplňkové slovo "prostě". V rámci předvolební komunikace s občany jej používají zástupci jednoho politického hnutí. Jejich reklamní a mediální aktivita je extrémně vysoká a tak jste hesla "prostě to uděláme", "prostě to zvládneme", "prostě zamakáme", "prostě se o to pokusíme" a další jim podobná již určitě zaregistrovali.

5.10.2014 v 13:25 | Karma: 22,22 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Patrik Hujdus

Šikana opozičních zastupitelů aneb Jak Radeček žaloval novinářům

Už mě nebaví z povzdálí sledovat nekorektní chování některých zastupitelů našeho městského obvodu a musím krátce reagovat na události posledních dnů. Hysterické projevy jednoho občanského demokrata, který naprosto neuvěřitelným způsobem ohýbá realitu, totiž poškozují dobré jméno nejen členů vedení Mariánských Hor a Hulvák, ale také dobré jméno samotného městského obvodu a v konečném důsledku zároveň bezprecedentně snižují důvěru lidí v komunální politiky a politiku vůbec.

18.12.2013 v 23:42 | Karma: 16,37 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Rusko chce vyvolat chaos, napětí i strach, říká k žhářství v Praze expert

17. června 2024

Při pokusu o teroristický útok na autobusy v Praze nehrála roli národnost útočníka, říká expert na...

Cizinec svištěl po jihomoravské dálnici víc než dvoustovkou, přišel o řidičák

17. června 2024  11:53

Cifru, která bývá k vidění spíš na závodních okruzích, naměřili minulou neděli jihomoravští...

Kolotočáře soudí za zmlácení Ukrajinek. Nadávaly mi a byly opilé, odmítl vinu

17. června 2024  11:47

Před soudem stanul provozovatel kolotočů Zdeněk Holzknecht, který podle žalobkyně loni v srpnu...

V Polsku propustili z vazby tři ruské špiony, zmizeli neznámo kam

17. června 2024  11:22

Tři ruští špioni, které polský soud propustil z vazby, zmizeli a vyhýbají se nástupu trestu. Není...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1612x