Mastek - díl první

aneb další rukodělná zábava, která mě bude stát jistě (ještě) nemalý peníz... =)

Když nám do krámku přišlo nové zboží a já v něm našla sadu na vytesávání z mastku, hned jsem věděla, že bude moje. Stejně jako sada rašplí, pilníků, brusné houbičky tří různých hrubostí a speciální lak na mastek. Po chvilce rozvažování jsem si k tomu přibrala ještě šutr-polotovar slona, abych na poprvé nemusela nic moc vymýšlet.  

Začala jsem brousit hned jak jsem se vrátila domů. Dělá to neuvěřitelně moc bordelu a ten prach, co se z toho sype, je pěkně mastný, jako oční stíny. Takže můj strach o ruce, už tak pořádně suché, byl zbytečný. Mám dokonce pocit, že jim to prospělo. 

Samotné broušení a pilování je snadnější, než jsem si myslela. Dva dny práce a slon už stojí na stole a čeká na poslední fázi leštění. 

Už při prvním tahu rašplí, kterou jsem koupila v sadě, mi bylo jasné, že koupě pilníčků a rašplí byla moc dobrý nápad. Nástroje v samostatných sadičkách totiž mají různě pokroucená tělíčka a jeden pilníček je dokonce kulatej. Měla jsem sedm různých brousících nástrojů a použila jsem jich pět. Nechala jsem jen trojúhelníčky, protože slon je přece pěkně kulatoučkej =) Ale pravda je, že bez té základní rašple bych to rašplila pekelně dlouho.

No ale o čem chci mluvit je kouzlo samotného procesu broušení. Začala jsem s hrubě otesaným kamenem pískové barvy, jaký je vidět na druhém obrázku. Nejdřív jsem mu udělala nožičky, aby mohl stát. Pak jsem obrousila prdýlku, aby se mi líp držel. Nakonec jsem se pustila do hlavičky. Ta byla určitě nejsložitější, protože jsem musela provrtat dírku, aby měl chobot zakroucený nahoru.

Ale nakonec jsem vipilovala všechno tak, jak jsem chtěla a pustila jsem se do leštění. To už se dostáváme k tomu zázraku, protože leštěním se nejen ztratili nerovnosti povrchu, ale zmizela i písková barva. Slon je teď pěkně hnědý a má blejskavá místečka se slídou. (Alespoň si myslím, že je to slída, nejsem šutrolog.)

Práce samotná mě velmi uklidňovala, takže jsem byla moc spokojená, když jsem na stránkách našeho obchůdku našla i balení jenom mastku (bez rašple a šmirglů). V balíku je kilo a půl šutrů, no to mi musí chvilku stačit! =)  

Ve druhém dílu budou fotky z průběhu práce a konečný výsledek - slon =)

Jo a všechny fotky z tohoto dílu jsou vypůjčené z webových stránek našeho obchůdku www.rooya.cz

Autor: Kateřina Hubertová | neděle 15.2.2009 16:14 | karma článku: 13,05 | přečteno: 1292x
  • Další články autora

Kateřina Hubertová

Politik = popelář ?

23.9.2010 v 7:15 | Karma: 11,16

Kateřina Hubertová

Tatínkovy oblíbené hry

11.10.2009 v 22:49 | Karma: 9,15