Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žena za volant – hůl do ruky?

„Miláčku, ty jsi vážně skvělá řidička!“ je zhruba stejně frekventovaná věta v životě průměrné ženy jako „Nemáš náhodou málo kabelek, drahocenný poklade, světlo mých dní?“ Traumatické stigma, které nám barevně bliká na čele při každém parkování podél, nám svazuje ruce, nohy a vypíná poslední zbytky sebedůvěry.

Každoroční sjezd řidičekwww.joe-ks.com

Mužský mozek má údajně více oblastí s prostorovými schopnostmi. Společně s lepšími předpoklady pro absolutní soustředění na jeden úkon máme tedy před sebou dva argumenty, které podporují teorii, že muži jsou lepší parkéři. Další věc, která podporuje tuto teorii je… praxe.

Možná jsou v této oblasti muži lepší, ale znamená to snad, že si žena svoje vozítko musí vybírat tak, aby se jí vešlo do kabelky, případně místo dojezdu tak, aby před ním bylo možno zaparkovat na prostoru o velikosti nepoužívané přistávací dráhy? Nikoliv! Žena je tvor přizpůsobivý a dokážeme-li ze tří surovin vyrobit čtyřchodové menu, byl by v tom čert, abychom nedostaly čtyřmetrové auto do pětimetrové mezery.

Vypadá to, že zatímco při parkování patřičná část mužského mozku prostě zapne režim parkování a operativně vyhodnocuje měnící se vzdálenosti, ta stejná část u ženy rozpačitě krčí rameny, škrábe se na hlavě a volá: „Já jsem na ruční práce, holka. Při hodinách parkování jsem byla nemocná. Zkus to, když tak to rozpářeš!“

Což mi připomíná mou první nehodu coby řidičky. Jela jsem autem rodičů vyzvednout bratra po fotbalovém zápasu, řidičský průkaz nový jako den těsně po půlnoci, zkušeností s řízením jsem měla v batůžku asi tak stejně jako těch s osazováním tiskových spojů. V průběhu parkovacího manévru se mi podařilo odřít převážnou část sousedícího automobilu svým nárazníkem (na kterém, a to přísahám, nebylo ani škrábnutí).  Zajímavé na té situaci bylo to, že nebohý majitel byl svědkem celého incidentu. Že mám tu čest se zdrceným postiženým, jsem poznala poměrně rychle, byl to ten, kterému vylétly ruce k hlavě jako prvnímu. (Také mu jedinému vběhla do dlaní hlava, ostatní si spíše kryli ústa při prvním překvapení a následném výbuchu smíchu.) Nakonec utěšoval on mě. Velmi rychle mi totiž došlo, že se může jednat o nehodu se smrťákem, ke kterému dojde lehce se zpožděním – až budu mamince vysvětlovat, proč jí asi brzy příjde psaní z pojišťovny. Když pán pochopil, že jemu se ve srovnání se mnou vlastně vůbec nic nestalo, blahosklonně mi věnoval pár dalších hodin života a nechal mě zkusit si svůj vlastní Survival. Podařilo se mi přežít, nicméně všechny talíře, co jsem od té doby kdy od maminky dostala naservírované, obsahují stále stejně tlustý vykřičník: „Ty, která na prázdném parkovišti dokážeš zlikvidovat auto!“.

I všechny moje ostatní nehody, když tak nad tím přemýšlím, se odehrály v rychlosti do 8,5 km/hod. Ukázalo se, že po tom, co jsem si osvojila základy parkování co do sledování rohů auta a překážek v jejich blízkosti, vynořila se novinka – bourání břichem auta. To jsem tak například jednou při parkování v zimě vyhodnotila tu velkou sněhovou kouli za pouhopouhý zmrazek. Byla to žulová kostka.

A co pak onehdá, když jsem vezla auto do servisu na běžnou kontrolu. Najednou mi tak přišlo, že jezdit s úplně funkčním autem do servisu je prostě nelogické. Následkem zaváhání a značně pomateného hledání vjezdu jsem auto elegantně pověsila za pupík na rozbité dlažbě. Vyndala jsem z vozu děti, autosedačky a ostatní zavazadla a vyplnila s mechanikem formulář.

„Kolik to má najeto?“

„Cože?“

„Kolik máte v nádrži?“

„Cože?“

Hodila jsem po něm klíči, jak jsem to viděla ve filmu a mezi zuby procedila:

„Máte to vepředu.“

„Cože? Vjezd je vzadu!“

Odnesla jsem se k přistavenému vozu, který nás měl odvézt. (Ve skutečnosti jsem tam na několikrát odvlekla všechny ty krámy a třikrát hledala a znovu ztrácela děti, ale takhle to v amerických filmech nebývá, takže přiznávám pouze elegantnější variantu.)

Zkrátka, uznávám, že cesta k dnešnímu stavu, kdy už dokážu vytušit, kam se mé vozidlo vejde, a následně ho tam bez újmy na zdraví či majetku i nějak do ranního kuropění dostat, byla trnitá.

Můj závěr je tedy tento:

Muž se dokáže soustředit na jednu věc maximálně 9 minut. Žena se na snahu naučit se parkovat dokáže soustředit i několik desetiletí. Všechno je to o trpělivosti. Řidičky a hlavně jejího mechanika a vrchního dodavatele vozů.

 

9.8. vyšlo v upravené verzi v Auto Idnes

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zuzana Hubenakova | středa 13.8.2014 13:44 | karma článku: 31,11 | přečteno: 3383x
  • Další články autora

Zuzana Hubenakova

Lidl lidem

Že v Lidlu nabízejí leccos, třeba i šablonu na úpravu tvaru ochlupení ohanbí (přísahám, že to si nevymýšlím), to mě už nepřekvapí. Nedivila bych se, kdybych tam našla valentýnské balení diamantů (pytel uhlí a léky na trpělivost).

26.4.2019 v 13:01 | Karma: 44,82 | Přečteno: 11856x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Hommo cestovatelus

Jsou tací šílenci, co by klidně řekli, že na dovolenou se jezdí, aby si člověk odpočinul od stresu, děti nabraly čerstvý vzduch do hrudních košíčků a dospělí sílu do dalšího pracovního zápolení.

16.4.2019 v 8:57 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Proč nemám co do úst

Existuje nepřeberné množství písemných materiálů, které podrobně vysvětlují základy zdravého stravování. Během pár minut se dozvíme, jak moc raw je rawhlík, či kolik cukety, sóji a naklíčeného zrní nahradí jeden steak...

26.3.2019 v 14:20 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2224x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Zázračný lék na chřipku

Před pár dny mě stihla viróza nepříjemná jak pro chameleona snaha splynout s balením lentilek. Za 38,2 po dvou paralenech jsem byla ráda. Bolelo mě asi všechno, ale to si moc nepamatuju, protože jsem byla z těch horeček dost mimo.

8.2.2019 v 14:45 | Karma: 41,34 | Přečteno: 4494x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Mechanismus automechanismu

Osmého dne, když měl Bůh hotovo, zamyslel se, jak by okořenil prostému lidu život. I stvořil ke své škodolibé potěše ruličky alobalu, které nejdou odmotávat, izolepu, u které nelze najít konec a papírové kapesníky.

14.1.2019 v 11:40 | Karma: 26,79 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Fandit se bude na náměstích i v kempech. O Staromáku se teprve rozhodne

22. května 2024  12:31

Na náměstích, v kinosále, v kempu nebo i na nádvoří zámku. Tam všude mohou zájemci společně s...

Útočník na Fica schvaloval masové vraždy. „Škrabáka“ chtěl zažalovat

22. května 2024  10:30,  aktualizováno  12:19

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4403x
Semestra věd lecjakých a členka vědeckého sdružení Pako.

Autorka knih Vstupte bez klepání, Postřehy teplákové bohyně, spoluautorka Deníčku moderního páru, který vznikl ve spolupráci s Dominikem Landsmanem a nově knihy Žena na tahu.

Dobré a tajné zprávy mi můžete zaslat na e-mail: hubenakova.blog@centrum.cz, případně se stavte na facebookovou stánku Vstupte bez klepání.

Seznam rubrik